Slow Living en andere woontrends voor 2013

Vier woontrends waar we in 2013 niet omheen kunnen, telkens gezien door de ogen van een specialist ter zake.

 

Werken waar je je thuis voelt (foto)

 
"Het Nieuwe Werken is een flexibele manier van werken, waarbij de arbeid ook gedeeltelijk thuis verricht kan worden. Daarbij moeten de werkplek op kantoor en die thuis elkaar aanvullen: op het bedrijf ontmoet je collega’s en leg je contacten, thuis kun je je terugtrekken om in alle rust aan iets te werken of om de file te vermijden. De juiste balans tussen op kantoor en thuis werken is heel persoonlijk. Thuis moet je een plek creëren waar je je goed voelt en optimaal functioneert. Een comfortabele en verantwoorde stoel en tafel en voldoende licht zijn essentieel. Maar verder kan alles: ik werk zelf het liefst aan de keukentafel voor het raam, anderen kiezen voor een afgebakende ruimte, die ze een heel eigen finishing touch geven." 
 
Sem Stemerding, Change Consultant bij Sanoma Media Belgium.
 

Luxe: ‘t zit hem in de materialen

 
"In welke mate het met de moeilijke economische toestand te maken heeft, weet ik niet precies, maar ik stel wel vast dat er de laatste jaren nadrukkelijk gestreefd wordt naar producten die vrij luxueus ogen, maar toch correct geprijsd zijn. Met name in Scandinavië besefte men op een gegeven moment dat er behoefte was aan mooi, maar betaalbaar design. Het Britse merk Tom Dixon grijpt daarvoor terug naar oude, vaak ietwat vergeten materialen: o.a. koper en brons, maar ook geglazuurd aardewerk. Dat resulteert niet alleen in een warm, nostalgisch sfeertje, maar ook in een gevoel van luxe. Het Deense &Tradition doet ongeveer hetzelfde met betaalbare heruitgaves van klassieke ontwerpen van toppers als Arne Jakobsen en Verner Panton. Ook de aluminium ‘Navy Chair’ van Emeco, die gebaseerd is op een Amerikaanse legerstoel uit de Tweede Wereldoorlog en waarop je liefst 125 jaar garantie krijgt, is daar een goed voorbeeld van."
 
Vincent Meurisse, zaakvoerder van Collective, de Belgische agent van o.m.Tom Dixon.
 

Het hoeft niet perfect te zijn 

 
"In mijn onderzoek naar het thuisgevoel van Belgen blijkt dat een op twee zegt veel tijd en aandacht te besteden aan inrichting en interieur. 71% vindt dat alles in haar/zijn interieur bij elkaar moet passen, maar dat dat moeilijk is, ook al omdat niet alle meubels bewust gekozen zijn. Zo zegt één op twee dat ze veel gekregen en geërfd hebben. Bovendien vindt 84% inrichting en decoratie duur. Perfectie heeft natuurlijk niet alleen met inrichting, maar ook met rommel te maken. En daar zijn de cijfers opvallend: 33% stoort zich daar regelmatig/vaak aan, de meerderheid slechts af en toe tot nooit. Slechts 13% van de ouders stoort zich regelmatig/vaak aan speelgoed in huis. Het is trouwens  niet de rommel die slecht is voor het thuisgevoel of -geluk, maar ruzies of spanningen tussen huisgenoten."     
 
Caro Debruyn, onderzoekster bij Fé i.o.v. ILIV, 
het kenniscentrum rond het belang van een thuis. 
 

Traag is mooi

 
"Het valt niet te ontkennen dat ons leven altijd maar sneller wordt. Internet is alomtegenwoordig, we zijn stilaan 24 uur per dag en 7 dagen op 7 online. Dat heeft natuurlijk een grote invloed op ons privé-leven. Onze behoefte om te onthaasten en onze nood aan rust worden steeds groter, tijd is een luxeproduct geworden. Een balans zoeken tussen werk en privéleven is de grootste uitdaging van deze tijd. Trager gaan leven is meer dan een trend, het is een manier geworden om weerwerk te bieden aan het moordende ritme. Slow living manifesteert zich op velerlei vlakken en manieren. We nemen al eens de rugzak om op vakantie te gaan, of we gaan kamperen. We besteden meer tijd aan koken en nemen onze tijd om samen te eten. We telen zelf onze groenten, in onze eigen tuin of in een volkstuintje, alleen of met vrienden. We beginnen zelf dingen te maken en delen ons plezier via sociale netwerken – internet speelt in dit geval een belangrijke en positieve rol. In ons huis omringen we ons met objecten en meubels met een verhaal. Zelfgemaakte dingen, door onszelf of iemand anders, pièces uniques of stukken die veel tijd en handenarbeid vergen. We weten wie die objecten gemaakt heeft, waar ze geproduceerd zijn en hoe, en daarom koesteren we ze. We investeren in generatiedesign, klassiekers uit de designgeschiedenis die deels nog ambachtelijk gemaakt worden en die we graag aan onze kinderen doorgeven, omdat ze zo tijdloos zijn."  
 
Nicolas Block, trendwatcher en oprichter van PR-bureau King George.
 
 
Meer visuele voorbeelden in de Feeling Wonen van januari/februari.
 
 

Productinfo foto

 
Schragen ‘Vika Lerberg’, 5 €/st., Ikea, bedekt met fluoverf, o.m. bij Schleiper. Papieren tafellamp, 19 €, grijze vaas (rechts), 10 €, beide Habitat. Notaboekjes, Hay, vanaf 5 €/st., Espoo. Fluo bokaalvazen, 5 tot 11 €/st., kaartjeshouder van oude boeken (in het huisje), 25 €, beide Broleskine, en vilten magazinehouder (onderaan), 54 €, alles bij Rewind. Klok, 35 €, Habitat. Schrift in waaiervorm, Hay, 22 €, La Fabrika. Tekening met print, 10 €, pen met veer, 5 €/st., en satijnen lint, 5 €/st., alles Hay, wandrekjes, 87 € (vierkant) en 105 € (rechthoekig), rekje, 
54 €, en prikbord, beide in de vorm van een huis, 49 €, alles ferm Living, 
houten eendje, 54 €, en houten huisjes (in het rekje), 18,75 € en 
21,25 €, beide Architect Made, en stoel, Gubi, 269 €, alles bij Espoo. 
Fluo tape, 10,66 €, Stage Service, touw, 5,99 €, Brico, en inpaktape, 
3 €/st., Zao. Aardewerken schaaltjes: oranje sleutelhouder, 70 €, 
en gele pennenhouder, 45 €, Petite Friture bij La Fabrika. Sjaal, 
25,95 €, Esprit. Muurverf kleur ‘Signaalwit’ Histor Perfect Finish Muurverf Extra mat, 47,15 €/2,5 l, Histor. Mieke: top en rok, Essentie; schoenen, Brantano.
 
Productie: K. Loix. Shopping & Styling: M. Moulin. Foto’s: P. Schoemans. Model Mieke en visagie Paul bij Models Office. 

Partner Content

Gesponsorde content