Tips van een expert: zo kies je de juiste plant

Judith Baehner

Groen in je interieur is dé nieuwe woontrend. Kunnen jouw groene vingers nog wel wat hulp gebruiken, dan komt ‘Wonderplants’ van pas. Irene Schampaert en Judith Baehner geven in het boek een overzicht van verschillende internationale topinterieurs waar wonderlijke planten een centrale plaats innemen. Daarnaast geven ze allerhande praktische tips om zelf planten een plaats te geven in huis. Exclusief aan Feeling verklapt Judit Baehner 3 tips.

Drie dagen lang verklapt Judith Baehner geheimen voor planten in huis. Vandaag geeft ze de ultieme tips om de juiste planten te kiezen voor in huis.

Welke planten in huis?

Heb je ook zo een zin in een huis vol planten, een groene oase om in tot rust te komen? Goed idee… maar bedenk voor je naar het tuincentrum rent, wat voor planten je wilt hebben en waar je ze gaat neerzetten. Bedenk ook van te voren hoeveel tijd en liefde je ze kunt geven. Past het in je leven om ze iedere dag te verzorgen of ben je zo vaak weg dat je een plant nodig hebt die jou niet zo vaak nodig heeft. Met de volgende tips kun je een keuze maken welke plant het best bij je past.

1. Hoeveel tijd heb je?

Hoeveel tijd ga je besteden aan de verzorging van je plant? Vergeet je regelmatig dat je planten in huis hebt kies dan voor een plant die gewend zijn aan droogte en waarvan de grond af en toe mag verdrogen zoals cactussen en vetplanten. Zij slaan water op in hen stengels en bladeren en kunnen daarom langere tijd zonder water. Yucca, olifantspoot (Beaucarneau recurvata) en vrouwentong (Sansevieria) zijn ideaal. Wil je wat bijzonders dan is een fles met planten, een biosfeer in een fles, iets voor jou. Ben je een verzorgend type dan kun je planten kiezen die meer verzorging, water en voeding nodig hebben. Deze planten hebben vaak groene en grote of veel frisse bladeren en brengen echt een gevoel van jungle in je huis.

2. Waar zet je je plant?

Kijk waar je een plant zou willen en kunnen zetten. Denk daarbij altijd aan een plek met voldoende licht; te weinig licht is niet goed en direct zonlicht is meestal ook af te raden. Planten als vingerplant (Fatsia japonica), rubberbladplant (Ficus elastic) en varens zoals tongvaren (Asplenium scolopendrium) of nestvaren (Asplenium nidus) doen het met minder licht ook goed. Kijk ook naar een plek waar je plant niet op de tocht staat.

3. Hoe groot mag je plant zijn?

Kies je voor een grote of een kleine plant? Als je klein woont is de keuze voor een grote plant ook helemaal niet verkeerd. Met een klein oppervlak heb je dan al snel veel groen in huis. Kies dan wel voor een plant die niet te hard groeit en die niet te breed wordt. Je kunt ook kiezen voor een aantal kleine planten bij elkaar op een tafeltje. Woon je groter dan kun je ook een paar mooie grote planten bij elkaar in een groep zetten. Als je groepen maakt is het mooi om verschillende bladvormen te kiezen en ook mooie verschillen in hoogte.

Wil je meer tips voor de perfecte planten in huis? Ook dinsdag 14/11 en woensdag 15/11 geeft Judith nog tips. Houd dus zeker onze website en Facebookpagina in de gaten.

Meer tips van experts:

Partner Content

Gesponsorde content