Tips van een expert: zo komen je planten de winter door

Judith Baehner

Groen in je interieur is dé nieuwe woontrend. Kunnen jouw groene vingers nog wel wat hulp gebruiken, dan komt ‘Wonderplants’ van pas. Irene Schampaert en Judith Baehnergeven in het boek een overzicht van verschillende internationale topinterieurs waar wonderlijke planten een centrale plaats innemen. Judith geeft deze week drie dagen lang tips om de planten in je huis goed te verzorgen. Vandaag ontdek je hoe je planten de winter overleven.

Nu de dagen weer iets korter en kouder worden kruipen we weer gezellig op de bank en genieten we van ons huis. De natuur en het buitengevoel halen we nu gewoon naar binnen met kamerplanten. Heel gezellig al dat groen maar hoe houd je dat zo fris?

Kamerplanten die je na een zomerseizoen koopt hebben een goede groeiperiode bij de kweker achter de rug en komen een heel eind met overleven. Kamerplanten die je al een tijdje hebt ook. Zij hebben kunnen aansterken in de zomer. Om ze zo groen en fris te houden kunnen je de kamerplanten een beetje helpen.

De meeste huizen zijn tegenwoordig goed geïsoleerd en door CV of vloerverwarming erg warm en droog terwijl planten vaak een wat vochtigere of een wat koelere omgeving prettiger vinden. We hebben daarnaast ook de neiging om planten net zoveel water te geven als in de zomer maar de omstandigheden vragen een aanpassing. Nu kun je je kamerplanten in een iets koelere kamer zetten en minder watergeven, zodat ze hun natuurlijke rustperiode ingaan maar dan kun je er niet zo van genieten. Met deze tips laat je ze gewoon in de woonkamer staan.

  1. Zet kamerplanten niet heel dicht bij een warmtebron. Ze verdampen dan teveel water wat ze niet meer kunnen aanvullen omdat de grond ook erg uitdroogt onder die omstandigheden. Heb je vloerverwarming? Zet je planten dan iets van de grond af op een tafeltje of kruk.
  2. Probeer de omgeving iets vochtiger te maken door bakjes met water bij je planten neer te zetten en ze af en toe te nevelen. Verwacht geen wonderen maar het helpt wel.
  3. Geef je planten iets meer water maar check of je ze niet teveel geeft anders worden de bladeren vanaf onder geel en vallen ze af. Voel na twee dagen na het watergeven even of de grond nog vochtig is door een vinger in de grond te steken. Geef pas weer water als de grond iets droog is. Planten die echt vochtige grond nodig hebben kun je in een schotel met een laagje water zetten dat de plant van onder af kan opnemen.
  4. Probeer een plek te vinden bij een raam zonder verwarming waar de planten toch wat meer licht krijgen. Licht is voor een plant erg belangrijk en de dagen worden korter en de lichtintensiteit minder. Door ze een lichtere plek te geven help je de plant toch voldoende licht te krijgen. Je kunt zien dat je plant te weinig licht krijgt als de bladeren aan de randen bruin worden en af vallen.
  5. Zet je planten ook niet op een koude vloer of ondergrond of op een plaats waar het tocht. Hierdoor wordt het te koud voor activiteit van de wortels en kan je plant geen water meer opnemen. Een onderzetter van kurk of een plaatje hout kan al voldoende isolatie geven.

Weten welke plant het best bij je past? Lees dan zeker Judiths tips van maandag. Gisteren verklapte ze hoe je water geeft als een pro. Ook andere experten geven regelmatig tips over tal van onderwerpen. Houd dus zeker onze website en Facebookpagina in de gaten.

MEER TIPS VAN EXPERTS:

Partner Content

Gesponsorde content