Very British: op zoek naar Brits design in eigen land

Wie Groot-Brittannië zegt, denkt aan antiek en statige landhuizen. Maar bij Brits design kunnen we ons veel minder voorstellen. Tijd voor een frisse blik op het design van over het kanaal. Met een overzicht van de merken en de designers die op een eigenzinnige wijze traditie combineren met orginaliteit. En enkele pistes om hun producten in ons land op de kop te tikken.

Flirten met vaste waarden

De nieuwe generatie Britse ontwerpers probeert de Engelse tradities een frisse toets te geven. Ambachten nieuw leven inblazen en handwerk herontdekken, daar draait het bij hen om. Want volgens hen heeft dit digitale tijdperk nood aan natuurlijke materialen en minimalisme. Voeg daarbij de typische humor van de Britten, hun dandy-trekjes, hun eigenzinnigheid en hun talent om van elke cultuur iets mee te pikken zonder hun eigen identiteit te verliezen en je hebt het recept voor design Made in Britain.

Namen noemen

Tom Dixon hoeven we u niet meer voor te stellen. Deze lampenkoning is de ster van het Brits design. Zijn ontwerpen zijn ook bij ons gemakkelijk te krijgen. 

'Etch Shade', Tom Dixon

De lampen van Anglepoise blijven na 90 jaar een vaste waarde. Het merk brengt nu, zoals veel concurrenten, XXL-modellen uit die je ook bij Belgische verlichtingspecialisten vindt. 

Anglepoise

Het vrij jonge Established & Sons – het werd opgericht in 2005 – heeft op korte tijd een gedurfd portfolio uitgebouwd, met heel wat internationale namen zoals de Franse Bouroullecs, Nederlander Maarten Baas en onze eigen Sylvain Willenz. 

Barber&Osgerby mag hier zeker niet ontbreken – het duo is voorgoed vereeuwigd met de hi-tec fakkel van de Olympische Spelen in Londen. Ze werken onder andere voor Vitra, Cappellini en B&B Italia. 

Marmeren tafel 'Tobi-Ishi', Barber&Osgerby voor B&B Italia

Landelijk Brittannia

De accessoires van Donna Wilson zijn met hun vrolijke kleuren stuk voor stuk pareltjes. Maar kent u ook haar meubelen en vaatwerk voor het beroemde Londense winkelmerk SCP? Bij ons vindt u ze bij La Fabrika in Brussel dat ze rechtstreeks importeert. 

'Baby Plate', Donna Wilson

Een ander Brits merk dat in België enkel bij La Fabrika te krijgen is en met zijn eikenhout en eenvoudige vormgeving dezelfde uitstraling heeft, is Another Country.

 'St Jude', Another Country

Verder is er nog Ercol, dat al bijna een eeuw meegaat. Het merk houdt het midden tussen modernisme en landelijk en is een klassieker geworden. Het meubilair krijgt regelmatig een ‘update’ met nieuwe, trendy bekleding. 

'1913', Ercol

Ercol is verkrijgbaar bij La Fabrika en Design Blabla in Roeselare, dat ook Toartie Hoare vertegenwoordigt.

'Butterfly, Totie Hoare

On-line shopping

Veel Britse merken zijn bij ons enkel verkrijgbaar via het internet. Als u van chique en gewaagde meubelen houdt, is Pinch Design uw ding. Het werd in 2004 opgericht door Russel Pinch, die bij Terence Conran zijn sporen had verdiend, en zijn vrouw Oona Bannon. Sindsdien worden hun luxueuze meubelen met prijzen overladen.

'Pinch 008', Pinch Design

In hetzelfde jaar begonnen Dan Ziglam & Elliot Brook in Newcastle met Deadgood. Ook dit duo zweert bij handwerk en duurzaamheid en een flinke dosis humor. Typisch Brits.

'Capsule Sofa', Deadgood

JML

Partner Content

Gesponsorde content