Vintage design: 4 x onze favoriete vintage woonwinkels in Antwerpen

Van over de hele wereld zakken schattenjagers af naar Antwerpen op zoek naar vintage design. Echt verwonderlijk is dat niet: het aanbod hippe shops met hoogstaand assortiment vintage meubels uit zowat elk decennium van de vorige eeuw, is er omvangrijk. Van Deens design uit de jaren ´60 en ´70 tot modernistische stukken van Rietveld, Huib Hoste en Henk Wouda: bij deze vintage woonwinkels in Antwerpen wil je zeker eens langsgaan.

4 x vintage woonwinkels in Antwerpen

1. Møbelfabrik

vintage woonwinkels antwerpen

De grootste verzekering op een glansrijke toekomst voor de vintage sector? Haar ecologische voetafdruk. Vintage is en blijft de meest duurzame tool om je huis mee in te richten. Dat was dan ook één van de drijfveren voor Geert Van Halewijck om een vintage woonwinkel uit de grond te stampen. “Hergebruik is sowieso veel duurzamer dan nieuwe productie”, zegt Geert Van Halewijck van Møbelfabrik. “Wij knappen onze meubels piekfijn op tot ze weer zo goed als nieuw zijn. Wie écht ecologisch denkt, koopt vintage design. Helaas hebben wij als sector geen eco labels, maar ik hoop dat de logica hier primeert.”

Møbelfabrik. Galerij: Molenstraat 85, 2018 Antwerpen. Showroom: Lange Dreef 4, 9120 Beveren. Meer info: mobelfabrik.com 

2. Drink 18

vintage design

Drink 18 begon ooit als een zaak gespecialiseerd in vintage kledij en accessoires. “Bij de paskamer achteraan hadden we twee klassieke zeteltjes staan. We kregen heel vaak de vraag of die te koop waren”, vertelt Moustapha Bouchikhi, oprichter van de vintage zaak. “Beetje bij beetje zijn we dan meer vintage meubelen in de zaak beginnen plaatsen en kromp het kledingaanbod. Als ik daar nu op terugkijk, dan is het toch vooral het vakmanschap en de liefde waarmee zulke meubelen ooit werden gemaakt waaruit mijn passie voor vintage is ontstaan. In de jaren vijftig en zestig werden meubels gemaakt opdat ze heel lang zouden meegaan en tegelijk zijn het ook visueel en stilistisch echte pareltjes.

Bij Drink 18 proberen we dat voortdurend in het achterhoofd te houden tijdens onze restauraties. Dat we een meubel zo goed en authentiek mogelijk proberen te restaureren naar de oorspronkelijke staat, maar dat we er tegelijk ook voor zorgen dat onze klanten verliefd worden op het design. Door zulke meubelen te restaureren met het oog op hergebruik, zie ik dit als een protest tegen de wegwerpcultuur van vandaag.”

Drink 18, 2140 Borgerhout. Meer info: drink18.be

3. Mr. Frisko

Mr Frisko vintage design

Mr. Frisko is het vintage platform van Vincent Verbist. Dat specialiseert zich voornamelijk in Belgisch, Nederlands en Deens design uit de jaren ’50, ’60 en ’70. “Ik geniet er enorm van om rond te rijden in mijn camionette en op zoek te gaan naar verborgen schatten“, legt Vincent uit. Door de almaar toenemende populariteit van vintage design zijn die helaas steeds moeilijker te vinden, maar wie een kijkje neemt op Mr. Frisko zal zien dat er desalniettemin een heel aantal onweerstaanbare vondsten op de kop te tikken vallen.

Mr. Frisko, Turnhoutsebaan 1/3, 2100 Antwerpen. Meer info: mrfrisko.com 

4. Goldwood Boutique

Boris devis

Dat online verkopen een absolute must is als vintagehandelaar, weet Boris Devis als geen ander. Met Goldwood objecten verkoopt hij van Amerika over Azië tot Australië. Toch opende hij in oktober de gloednieuwe Goldwood Boutique in het prachtige pand van architect Glenn Sestig in de Arenberg-buurt. “Zo’n offline aanwezigheid is altijd een mooi visitekaartje als vintagehandelaar. Hoewel ik het zeker niet van toevallige passanten moet hebben, is het toch een mooie referentie vooral voor cliënteel dat ons nog niet zou kennen“, aldus Boris Devis.

goldwood boutique vintage design

Hoewel Devis bekend staat om zijn eclectische stijl van ietwat meer gewaagde designstukken, houdt hij het in de Goldwood Boutique toch wat rustiger. “Het aanbod is hier wat meer uitgepuurd, wat monochromer. Dat past bij het pand en de locatie. Het heeft een iets meer high-endgevoel.” Dit voorjaar plant Devis een expositie over het modernisme, met stukken van designers als Rietveld, Huib Hoste en Henk Wouda. “Ik vind het geweldig interessant om me helemaal in te lezen in een bepaalde periode of stroming. Het modernisme is in de kunst ontstaan en heeft zich daarna groots verspreid in de designwereld.

Wat extra interessant is, is dat het modernisme ontstond vlak na de Tweede Wereldoorlog. Ik ben heel benieuwd om te zien of er parallellen te trekken zullen zijn met de periode die we tegemoet gaan. De coronacrisis is toch een beetje onze Tweede Wereldoorlog.”

Goldwood Boutique, Arenbergstraat 2, 2000 Antwerpen. Meer info: goldwoodbyboris.com 

Tekst: An Bogaerts. 

Zin in nog meer wooninspiratie?

In de highlight 3 Days of Design op onze instagramaccount @feelingmagazine kun je de tips en adressen herbekijken van chef lifestyle Nathalie Balsing, die op 5, 6 en 7 mei op bezoek is gegaan in haar favoriete showrooms en woonwinkels, en binnenkijken bij drie inspirerende woonvrouwen.

En check zeker ook de schat aan inspiratie en adressen in de Feeling Home Outdoorspecial die nog tot 18 mei samen met Feeling in de winkel ligt!

Meer lezen over wonen en design:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

Gesponsorde content