Advertorial

Zeg ja tegen zero waste en bespaar geld met de menutips van IKEA

De eindejaarsfeesten zijn voorbij. Je hebt gezellig genoten met je geliefden, cadeautjes uitgedeeld, gesmuld van het ene feestmaal na het andere ... Maar nu puilt je koelkast uit met restjes en weet je niet wat je ermee aan moet. Het is een herkenbare situatie, en IKEA wil er iets aan doen. Voedselverspilling staat bij hen namelijk hoog op de agenda.

Het gaat trouwens niet alleen om zorg dragen voor het milieu: ook financieel gezien is minder verspillen interessant. Want wie minder voedsel weggooit, bespaart veel geld. Om ons te helpen de juiste gewoontes aan te nemen, schotelt IKEA ons zijn beste zero-wastetrucjes voor in de vorm van tips voor het weekmenu. Want #Allebeetjeshelpen.

Maandag – Plannen tot in de puntjes

Minder voedsel verspillen begint bij een goede planning. Als je niet weet wat je ’s avonds gaat eten, heb je al gauw de neiging om iets te kiezen dat snel klaar is. Daardoor bereid je minder gevarieerde gerechten, en belanden voedingswaren die wat ‘moeilijker’ zijn om klaar te maken door tijdgebrek in de vuilnisbak. De oplossing? Hang een bord in de keuken met daarop je weekmenu en bereid je maaltijden zoveel mogelijk op voorhand. Zo heb je ’s avonds meer tijd om te genieten.

SÄVSTA Memobord, zwart, 50x70cm - 2€
SÄVSTA Memobord, zwart, 50x70cm – 2€

Dinsdag – Tijd voor een boodschappennetje

Plastic zakken zijn niet meer van deze tijd. Ga je naar de winkel? Neem dan een paar boodschappennetjes uit duurzaam katoen mee. Thuis hoef je verder niets uit te pakken, want fruit en groenten zijn in zo’n netje langer houdbaar dan in een luchtdoorlatende box. Handig, toch?

KUNGSFORS Netje, set van 2, naturel – 4,99€
KUNGSFORS Netje, set van 2, naturel – 4,99€

Woensdag – Boordevolle voorraaddozen 

Als je op voorhand kookt, heb je bewaardozen nodig om alles koel te kunnen houden. Heb je die nog niet? Haal dan glazen exemplaren in huis. Die houden je eten langer vers, beïnvloeden de smaak niet en voorkomen dat er BPA in je voedsel terechtkomt.

IKEA 365+ Voorraaddoos met deksel, vierkant/glas, 180ml - 5,99€/3 stuks
IKEA 365+ Voorraaddoos met deksel, vierkant/glas, 180ml – 5,99€/3 stuks

Donderdag – Label erop los!

Heb je een hele rist gerechten op voorhand klaargemaakt, maar ben je bang om het overzicht te verliezen als je ze allemaal samen in de koelkast bewaart? Dan is labelen de boodschap! Zo weet je altijd wat er in je voorraaddozen zit en hou je de houdbaarheidsdatum makkelijk in de gaten. Kies etiketten die gemakkelijk loskomen, maar een wasbeurt in je vaatwasmachine overleven.

Vrijdag – Restjes à volonté

Loopt de week stilaan ten einde, maar ligt er nog eten in je koelkast? Geen paniek: met een beetje creativiteit tover je de restjes van gisteren om tot een lekker gerecht voor vandaag! Zo maak je met wat overgebleven rijst heerlijke gebakken rijst met garnalen en groenten, en kun je een restje pasta verwerken in een frittata. Aardappelen gebruik je dan weer voor een gehaktschotel parmentier, aardappelsalade of in een omelet. Aan ideeën geen gebrek dus!

IKEA 365+ Voorraadpot met deksel, rechthoekig glas/bamboe,1.0l - 7€
IKEA 365+ Voorraadpot met deksel, rechthoekig glas/bamboe,1.0l – 7€

En in het weekend ... vertrouwt de chef op een goed bewaard geheim!

Voedingswaren op de juiste manier bewaren is erg belangrijk om er zo lang mogelijk van te kunnen genieten. Maar het ene voedingsmiddel is het andere niet. Fragiele fruitsoorten en groenten (zoals paddenstoelen) bewaar je bijvoorbeeld het best in een absorberend doekje in plaats van in een plastic bakje. Kies ook een fruit- of groentemand met verschillende niveaus. Zo voorkom je dat de ingrediënten die bovenaan liggen het voedsel eronder bederven.

Benieuwd naar nog meer tips? Klik hier en beluister onze podcast ‘Beter leven door minder te verspillen’.