Het ziet er leuk uit en is erg gezellig, dat is een feit. Maar verbeteren planten nu echt de luchtkwaliteit en zoja, hoeveel planten moet je dan in huis zetten? Volgens onderzoekers helaas veel meer dan je denkt.

Planten zijn hot. Van de woonkamer tot de badkamer, in iedere kamer zetten we wel een beetje groen. Ziet er leuk uit, maar wat doet het met de lucht?

Er zweven in huis heel wat schadelijke stoffen rond. Onder andere stikstofoxide en fijnstof en formaldehyde, een vluchtige organische stof die kankerverwekkend is. In bloemen- en plantenzaken zijn er tal van planten die zouden zorgen voor een betere kwaliteit van de lucht, maar klopt dat ook?

Helaas niet, het gaat om een goede marketingtruc. Volgens wetenschappers aan de Drexel University in Amerika, dat is het oudste natuurwetenschappelijk onderzoeksinstituut daar, maken zijn planten niet in staat om de lucht in huis proper te maken. ‘Planten zijn fantastisch, maar ze maken lucht niet snel genoeg schoon om een impact te hebben op de luchtkwaliteit van je huis of kantoor’.

“Planten zijn fantastisch, maar ze maken lucht niet snel genoeg schoon om een impact te hebben op de luchtkwaliteit van je huis of kantoor’

Nochtans zijn er wel onderzoeken die zeggen dat planten de lucht zuiveren, maar die stonden volgens de onderzoekers in kleine, afgesloten ruimtes. Bovendien duurden het uren vooraeer de plant de lucht in de ruimte gezuiverd had. Uit ander onderzoek bleek dan weer dat je – afhankelijk van het type plant – 10 tot 1000 planten per vierkante meter nodig om hetzelfde effect te bereiken als in een degelijk geventileerde ruimte. Goed ventileren is dus de boodschap.

Al moet je dat je natuurlijk niet laten tegenhouden om het gezellig groen te maken in huis.

Meer over wonen:

Bron: Nederlands Dagblad