Alles voor elkaar: Ruth Van Soom & Marie-France Vodikulwakidi over vriendschap, ziekte en zwangerschap

Ze zijn beste vrienden, kankerbuddy’s, familie, verliefd of getrouwd. Maar bovenal: ze zijn alles voor elkaar. Deze maand vind je in het feestnummer van Feeling heel wat fotogenieke BV-duo’s, zoals Ruth Van Soom en Marie-France Vodikulwakidi.

Marie-France: “We leerden elkaar kennen via een gemeenschappelijke vriend: ik zag een zeer verlegen meisje, dat doorgaans gewoon stil was terwijl de anderen aan het praten waren. (lacht) Later verzeilden we samen op hetzelfde werk (als pr-medewerkers op een persbureau, red.), en door samen te gaan reizen werden we beste vriendinnen.”

Ruth: “Onze vriendschap dit jaar stond bijna volledig in het teken van mijn kankerdiagnose. MF (haar koosnaam voor Marie-France, red.) was een van de eersten – en enigen – aan wie ik het zélf vertelde. Ik heb op een gegeven moment mensen ingeschakeld om het rond te vertellen; ik kon het zelf niet meer. Borstkanker krijgen – op mijn leeftijd zeker – verandert alles; gelukkig kon ik met MF veel delen, en konden we ook nog steeds lachen met elkaar. Ze kwam, vlak na mijn diagnose, helemaal vanuit Brussel naar Rijkevorsel gereden met een orchidee; dat vond ik wel mooi.”

Gelukkig zijn we altijd blijven lachen samen

Marie-France: “Ik verloor tien jaar geleden een vriendin aan kanker; toen ik van Ruth hoorde dat ze een knobbel in haar borst hadden gevonden, was ik echt in shock. De dag nadien ben ik niet kunnen gaan werken en ben ik haar gaan opzoeken. Ik wist meteen dat ik positief wilde blijven, wilde blijven lachen, wilde zoeken naar lichtpuntjes. Vlak na Ruths verdict bleek ik ineens zwanger – geluk en verdriet zijn dan wel heel dicht bij elkaar, plots.”

Ruth: “MF’s zwangerschap was een lichtpunt, maar verder was 2021 gewoon een slecht jaar. Al mijn haar verliezen, dat was misschien het allermoeilijkste. Maar ook gewoon die diagnose krijgen, weten dat je kanker hebt. Het hele traject, met al die dingen die je niet verwacht: een ivf-behandeling tussendoor bijvoorbeeld, zodat je later nog aan kinderen kunt beginnen. Helemaal opzwellen van de chemo, en niet alleen je haar, maar ook je hele lijf verliezen. Dan is steun alles. Het lijkt alsof je het allemaal alleen moet doen als je kanker hebt, maar weten dat er vrienden voor je zijn, is zeer, zeer belangrijk. Ik heb ook wel goed gelachen in het ziekenhuis, met de andere patiënten daar. Je komt tijdens de behandeling vaak dezelfde mensen tegen die hetzelfde meemaken; dan bouw je snel een band op, zélfs met Marcella van 88. (lacht) En wat me ook heeft geraakt: ik heb mijn kankerdiagnose gedeeld met mijn volgers op Instagram, en ook vanuit die hoek heb ik zeer veel steun gekregen. En ik heb gevoeld dat lotgenoten dan weer steun haalden uit mijn verhaal, dus nee: ik heb dit gelukkig niet echt alleen moeten doen. Al bleef het een aaneenschakeling van moeilijke momenten.”

Marie-France: “Je had gewoon geen keus hé. Het werd voor jou beslist – álles werd voor jou beslist, eigenlijk.”

Ruth: “Ik ben gewoon een jaar lang geleefd. Niks had ik nog te zeggen. Je kunt tegen de chirurg, die je wil opereren, niet zeggen: ‘Ah nee, deze week komt eigenlijk niet uit’. Dat gáát niet, hé. En dus zit je op die sneltrein, en die dendert maar voort; nu dit, dan dat. Vandaag zit ik aan het eind van het traject (Ruth wacht op de resultaten van de MRI, die zullen uitwijzen of de kanker bestreden is of niet, red.), en ik denk dat nu de mentale klap komt. Gelukkig word ik tante, binnenkort.” (lacht)

Marie-France: “De baby is uitgerekend voor 4 januari, maar ik denk dat hij of zij misschien wel vroeger komt. Als ik een stresserende dag heb gehad, krijg ik voorweeën; het zou zomaar kunnen dat ik een kerstkindje krijg. We hoeven niet op voorhand te weten of we een meisje of een jongen krijgen – dat staat op een brief in een gesloten envelop weggestopt in een kast bij ons thuis. De baby is gezond, en dat is voor ons voldoende. Mijn mama is wel boos, omdat ze vooraf niks kan kopen. (lacht) Nee, ik ben er klaar voor, en ik kijk er enorm naar uit om aan dit nieuwe hoofdstuk in mijn leven te beginnen. 2022 wordt een goed jaar.”

Ruth: “Ik wil graag naar Korea reizen, volgend jaar. Dat staat hoog op m’n wenslijst. En verder wil ik natuurlijk genezen zijn én ik wens MF een ronde, gezonde baby met veel haar.”

Marie-France: “Ik wens Ruth de toekomst die ze verdient. Ik bid voor haar, elke keer ik kan. Het komt goed.”

Ruth: Glitterjumpsuit (Zara, € 99,95). Marie-France: Lange zwarte jurk (H&M, € 69,99). Gouden ketting (Mango, € 19,99).

Vind het eindejaarsnummer van Feeling (+ de Feeling Home-special) nu in de winkel!

Lees ook:

Foto’s: Zeb Daemen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

Gesponsorde content