Bijzondere moeder-dochterduo’s: Bernadette & Charlotte bloeien samen naar de top

Tien jaar geleden startte Bernadette met het ontwerpen van grof gebreide truien in verschillende kleurtjes. Ondertussen studeerde dochter Charlotte af aan de Antwerpse Mode Academie en trok ze naar Londen om carrière te maken bij de grote modehuizen. Maar de afstand tussen moeder en dochter viel hen zwaar. Waarom samen geen lijn starten, klonk het al snel ten huize de Geyter. Naar aanleiding van Moederdag gingen wij langs bij het moeder-dochterduo achter Bernadette Antwerp.

 

Een eigen label starten: zo gezegd, zo gedaan. De zaadjes – of liever bloembollen – voor Bernadette Antwerp werden geplant. Charlotte verhuisde terug naar Brasschaat en startte samen met haar mama hun merk op, dat zich in no time heeft opgewerkt tot een wereldwijd gerenommeerd modelabel met fans zoals Chrissy Teigen en Sandra Bullock. Wat dit bijzondere moeder-dochter duo nog deelt naast een bloeiend modebedrijf? Nostalgie naar de kunst van het opkleden en een gemeenschappelijke valies vol kleurrijke robes.

Rebecca Fertinel
Foto door: Rebecca Fertinel

Oost West, bij mama best

Charlotte: “Toen ik in Londen stage liep, belde ik mama elke dag twee keer. Eén keer net voordat ik naar mijn stageplek vertrok en één keer meteen nadat ik er de deur uitwandelde. Na een paar maanden zeiden we tegen elkaar “waar zijn we eigenlijk mee bezig?”, en besloten we samen iets op te starten.”

Bernadette: “Dus Charlotte pakte meteen de trein naar Antwerpen en we sloegen aan het brainstormen, hier aan de keukentafel.”

We hebben geleerd om in onze vrije tijd weer gewoon moeder en dochter te zijn.

Charlotte: “Wat zo goed werkt in een moeder-dochter bedrijf is dat er veel vertrouwen en begrip is voor elkaar. Bovendien zijn we gewend aan elkaars communicatiestijl, en daar heb je heel veel voordeel aan in een modebedrijf. Als het al eens botst, lossen we dat heel snel op of lachen we het weg. We zijn eigenlijk altijd al beste vriendinnen geweest.”

Bernadette: “En vonden het ook belangrijk dat te blijven, ten midden van de drukte van de vele, opeenvolgende collecties. Vroeger gingen we samen shoppen of naar de cinema om te ontspannen. In de beginfase merkten we al snel dat we elkaar op zo’n momenten net méér stress bezorgden, doordat we dan opnieuw over het werk praatten. Gelukkig hebben we intussen geleerd om in onze vrije tijd weer gewoon moeder en dochter te zijn. Op die manier kunnen we samen de fuss van het modebedrijf relativeren.”

Telkens opnieuw komen we erachter dat we in een gelijkaardige mood zitten.

Charlotte: “En ook op de werkvloer zijn we intussen erg goed op elkaar ingespeeld. Dat proces is heel organisch gegroeid. Eerst verzamelen we elk apart beelden die ons inspireren, die we vervolgens naast elkaar leggen. Telkens opnieuw komen we erachter dat we in een gelijkaardige mood zitten, wat de creative direction erg vlot laat verlopen. Daarna begin ik met het ontwerpen van de prints, en tekenen we samen de looks uit.”

Rebecca Fertinel

Make dressing up great again

Bernadette: “We voelen beide een enorme nostalgie naar hoe mensen zich vroeger opkleedden. Er werd toen zoveel tijd in een stuk gestoken en vrouwen waren tot in de puntjes verzorgd. In de research-fase van een collectie kijken we dan ook graag samen naar oude films.”

Charlotte: “Het is prachtig om te zien hoe volumineus haute couture vroeger kon en mòcht zijn. Als je bijvoorbeeld eens terug gaat kijken naar de archieven van Balenciaga... prachtig. Voor ons merk leek het ons interessant om de kunst van het opkleden te herinterpreteren naar de vrouw van vandaag.”

Charlotte kan me aansporen om dat ene stuk in die felle kleur tòch eens aan te trekken. Later wordt dat dan mijn lievelingsitem.

Charlotte: “We zitten heus niet te werken met een grote strik op onze schouder, maar onze avondkledij staat wel in groot contrast met het sobere van alledag. Zo kleedt mama zich overdag nonchalant, maar laat ze voor een dinertje graag haar glamoureuze en vrouwelijke kant zien. En dat doet ze steeds op een eigenzinnige manier. Ze geeft een eigen draai aan alles.”

Bernadette: “De appel valt niet ver van de boom. Charlotte weet heel goed wat ze wil. Zo kan ze zich erg minimalistisch kleden overdag, maar bij speciale gelegenheden net heel kleurrijk en vernieuwend uit de hoek komen. Ik vind haar dan ook het mooist in een van onze korte party dresses.”

Van koffie tot digestief, van moeder tot dochter

Bernadette: “Doordat we met een erg klein team werken, bevatten onze ready to wear– en homeware-collecties enkel stuks die we zelf ook dragen en gebruiken. Zo zijn we er intussen in geslaagd onze eigen Bernadette-wereld te creëeren. (lacht) De filosofie daarachter is dat je gemakkelijk een hele dag in ons merk kan doorbrengen. Je staat op in je robe, luncht met ons servies, gaat op stap in een van onze feestelijke kleedjes en kruipt ’s avonds onder de wol in een zijden Bernadette-pyjama.”

Foto door: Eva Donckers

Bernadette: “We horen ook vaak dat moeders en dochters samen een van onze stukken kopen en het vervolgens delen. Dat is heel herkenbaar, want op onze familievakanties zijn de robes steevast gemeenschappelijk goed! (lacht) Ik vind het prachtig als een product van moeder op dochter kan doorgegeven worden. Ik geef Charlotte dan ook altijd de tip dat je beter investeert in een tijdloos en kwalitatief stuk, al moet je daar wat meer voor betalen.”

Charlotte: “Zo kreeg ik van mama voor mijn verjaardag twee jaar geleden een ketting met een parel. Zij heeft dat juweeltje ervoor heel lang gedragen, en ook ik doe het nu elke dag aan. En vorig weekend nog leende ik een jas uit mama’s kast voor een trouw. Zij heeft altijd de oplossing voor elk modedilemma.”

Mama heeft de oplossing voor elk modedilemma.

Bernadette: “We vragen dan ook altijd elkaars feedback voor we naar een event trekken. Onze smaak is erg gelijkaardig. Zo zijn we beiden fan van heel wat Italiaanse, gevestigde merken zoals Prada en Valentino. Maar ook de wat jongere merken zoals Jacquemus, Simone Rocha en Molly Goddard volgen we op de voet. Toch weet Charlotte me soms nog uit mijn vast stramien te trekken. Dan spoort ze me aan om dat ene stuk in die felle kleur tòch eens aan te passen. En wat blijkt? Later wordt dat mijn lievelingsitem.”

Charlotte: “Ik heb mama laatst nog overtuigd om een fuchsia kaftan-jurk aan te proberen. On the spot was ze overdonderd, maar ik maakte wat analoge foto’s en achteraf was ze aangenaam verrast.”

 

Lees ook:

Openingsbeeld: Eva Donckers.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

Gesponsorde content