Hoewel het straatbeeld zich meer en meer vult met ugly shoes, zijn klassieke witte sneakers als Stan Smiths nog steeds blijvertjes. De Britse ontwerpster Stella McCartney legt nu haar eigen versie van de Adidas-schoen in de rekken. Opvallend? Hij is gemaakt uit vegan leer.

Vegan leer én lijm

De Britse ontwerpster strijdt voor een mode-industrie zonder dierlijke materialen. “Enkele jaren geleden kreeg ik een uniek paar vegan Stan Smiths van mijn man,” vertelt Stella McCartney aan de Amerikaanse Vogue. “Je zag eigenlijk het verschil niet tussen een echt leren paar en het paar in nepleer. Ik begon na te denken over hoeveel dierenlevens gered konden worden als Stan Smith en Adidas vegan leer en lijm zouden gebruiken.”

Adidas sneakers werden al vaker door de Britse modeontwerper onder handen genomen. Zo lanceerde het sportlabel al samen met Stella McCartney een eco-vriendelijke versie van de Parley Ultraboost X. “We werken al enkele jaren samen met Adidas,” zegt Stella. “Ik dacht dat dit een geweldige manier zou zijn om een breed publiek aan te spreken en hen te doen begrijpen dat je geen echte lederen schoenen moet kopen om een goed product te hebben.”

Lees verder op de volgende pagina

1 2 3
bekijk op één pagina

De najaarstrends