‘Slow fashion’: 11 minimalistische labels om een duurzame basisgarderobe uit te bouwen
De toekomst van mode is duurzaam. Liever dan inzetten op een vluchtige kast vol ‘fast fashion’, gaan wij voor een trage kleerkast: een beperkte basiscollectie vol kwaliteitsvolle en tijdloze basisstukken, die zich per seizoen laat aanvullen met een paar slimme accessoires en trends. Bij deze high end-labels strik je de beste stukken voor je basisgarderobe.
1. The Row
Een minimalistische en tijdloze luxe-esthetiek is zowat het handelsmerk van The Row, het designerlabel van de zusjes Mary-Kate en Ashley Olsen, geworden. Hun strakke en minimalistische ontwerpen, blijven ver weg van opvallende logo’s of versieringen en houden zich vooral aan neutrale en ingetogen kleuren als gebroken wit, zwart, camel en beige. Vormelijk vinden de zussen niet zelden inspiratie bij mannencollecties, wat zorgt voor een lijn vol architecturale silhouetten met een moeiteloze, maar vormelijk toch licht bijzondere, pasvorm. Van oversized jassen tot vloeiende tailored broeken, perfect gesneden blazers en jurken met een relaxed-artistieke fit: The Row is het ideale label voor wie graag de eerste hand zou leggen aan haar tijdloze capsulegarderobe vol duurzame mode.
2. Façon Jacmin
Ook het Belgische Façon Jacmin werd opgericht door twee tweelingzussen: Alexandra en Ségolène Jacmin. Het merk staat bekend om z’n innovatieve en vooral duurzame interpretatie van denim. Voor hun strakke en minimalistische ontwerpen laten ze zich vaak inspireren door kunst en architectuur, waardoor de collecties een licht avant-gardistische flair meekrijgen. Voor snelle en seizoensgebonden trends is in de rekken van Façon Jacmin absoluut geen plek: het label richt zich eerder op tijdloze uniseks ontwerpen die lang meegaan. Om een lange levensduur te garanderen werken ze voor hun denimstukken met Japanse denim, die erpm bekend staat van enorm hoge kwaliteit te zijn. Om het productieproces zo ‘clean’ en ethisch mogelijk te houden, gebeurd de fabricatie zelf dan wel weer in Europa.
3. Arket
Dat duurzaam en tijdloos niet per se gelijk staat aan duur, bewijst high-streetketen Arket. Net als andere grote hoog noordelijke labels als COS en Filipa K, staat het label bekend om z’n minimalistische en functionele Scandinavische stijl. Het merk combineert tijdloze en hoogwaardige basics met een moderne twist die inzetten op eenvoud, kwaliteit en veelzijdigheid. Hoewel Arket onderdeel uitmaakt van de H&M-groep, streven ze toch een ‘slow fashion’-mindset na: niet alleen maken ze gebruik van duurzame materiale en produceren ze met oog op een lange levensduur, ze moedigen hun klanten ook aan om afgedragen kleren opnieuw binnen te brengen voor hergebruik. Basisstukken waarvoor je bij Arket zeker goed zit: een goed gesneden blazer, een klassieke trenchcoat, gebreide truien van wol en kasjmier en perfect passende basic T-shirts.
4. Totême
Het Scandinavische luxemerk Totême richt zich op moderne vrouwen die houden van een ingetogen, maar verfijnde garderobe die blijk geeft van een minimalistische Scandinavische esthetiek. De focus van het merk ligt dan ook op veelzijdige en kwaliteitsvolle garderobe-essentials die je jarenlang kunt dragen, zoals goed gestructureerde blazers, vloeiende broeken en oversized mantels die zowel casual als chic gedragen kunnen worden. Ook hier blijft het kleurenpalet voornamelijk ingetogen en neutraal: veel zwart, wit, beige, grijs en aardetinten in de rekken, wat alleen maar bijdraagt aan de tijdloze luxelook van het label.
5. RE Antwerp
RE Use, RE Think, RE Connect... bij RE Antwerp draait alles om fair fashion: tijdloze stukken gemaakt van duurzame materialen door getalenteerde makers, ongeacht hun achtergrond of opleiding. Voor hun collecties grijpt het label van Tim Van Steenbergen en Ruth Goossens terug naar deadstock materialen en stockoverschotten van grote Belgische designers als Dries Van Noten, Raf Simons en Christian Wijnants, of van hoogwaardige labels zoals Levi’s. Voor de ontwerpen en de productie schakelt het sociaal gedreven modelabel vluchtelingen en andere nieuwkomers met een achtergrond uit de textielsector in, om die de kans te geven hun talenten verder te verscherpen en uiteindelijk aan een eigen plek te helpen in de Belgische modesector. Loop van 1 tot 30 maart trouwens gewoon even binnen in hun tijdelijke pop-upstore in het Antwerpse Hopland.
6. Khaite
Het Amerikaanse luxelabel Khaite richt zich op vrouwen die houden van een sensuele luxueuze stijl, die teert op tijdloze en duurzame stukken met een edgy randje. Het merk combineert Amerikaanse klassiekers met een frisse en eigentijdse twist met een iets meer ingetogen Europese stijl, wat resulteert in unieke silhouetten met een lange levensduur. Veel van de ontwerpen van Catherine Holstein spelen met contrasten: oversized jassen versus nauw aansluitende tops of vloeiende stoffen die in een gestructureerd en architecturaal bijzonder ontwerp gegoten worden. Naast neutrale tinten, zet het label ook in op diepere en rijk kleuren als crème, navy, bordeaux, smaragdgroen een aardetinten.
7. Marina Yee
Marina Yee is misschien wel de meest incognito gebleven modeontwerpster die deel uitmaakt van de legendarische ‘Antwerpse Zes’. Haar stijl is conceptueel en avant-gardistisch, maar past tegelijkertijd toch perfect binnen een tijdloze en sobere capsulegarderobe. Wat ons vooral fan maakt van haar label? Marina Yee werkte al met upcycling en gerecycleerde stoffen lang voordat duurzaamheid een modewoord werd. Vanuit een ambachtelijke insteek die focust op hergebruik, deconstrueert ze oude kledingstukken, zoals blazers of tailored kostuumbroeken, om die vervolgens met behulp van andere reststoffen op een vernuftige, gelaagde en edgy manier terug in elkaar te steken. Goed voor collecties vol sculpturaal bijzondere en artistiek ogende one-of-a-kind stukken.
Lees ook: ‘Gespot op de catwalk: 6 jurkentrends voor de lente‘.
8. Bottega Veneta
Subtiele luxe en vakmanschap: dat zijn woorden die je in de mond wil nemen bij het zien van stukken uit de lijn van Bottega Veneta. Het Italiaanse luxelabel is het toonbeeld van wat we een klein seizoen geleden ‘fluisterluxe’ zijn gaan noemen: minimalistische designs die werken met strakke lijnen, sculpturale silhouetten en gedurfde. Hun bekendste handelsmerk, is de kenmerkende geweven leertechniek die het label laat terugkomen in het ontwerp van haar handtassen, schoenen en andere accessoires. Hoewel Bottega Veneta zich niet specifiek als een merk met duurzame mode profileert, maakt het wel bewuste keuzes op het gebied van productie, materialen en circulariteit. Naast hoogwaardige materialen en een focus op ‘slow fashion’ door kwaliteit, biedt het merk ook reparaties aan, zodat klanten hun tassen en schoenen nog langer kunnen dragen.
9. The Frankie Shop
Bij The Frankie Shop, het label van Gaëlle Drevet met een uitvalsbasis in New York en Parijs, gaat Scandinavische eenvoud hand in hand met een Parijse effortless chic. Het label zet in op elegante no-nonsense mode met cleane snits, neutrale kleuren en oversized silhouetten. Klassiekers als een witte tanktop, een oversized blazer en oversized wollen mantels krijgen met een paar kleine ingrepen in de pasvorm, een uniek en edgy karakter mee. Oversized is bij The Frankie Shop duidelijk het codewoord: zowel hun ruime blazers, als hun wijde broeken en oversized shirts, laten zich duidelijk inspireren op snits uit de mannenmode, maar dan wel altijd met een vrouwelijke touch.
10. Max Mara
Het Italiaanse luxemerk Max Mara is het toonbeeld van tijdloze elegantie en duurzame mode met een eigentijdse minimalistische twist. Het merk richt zich expliciet op moderne, zelfverzekerde vrouwen die indruk willen maken met een strak en ingetogen silhouet dat toch onmiddellijk kracht uitstraalt. Opmerkelijke power dressing, maar dan met een tijdloos aura eromheen. Het Italiaanse vakmanschap van het label, schijnt door in een ei zo na perfecte tailoring: van hun blazers in een luxueuze wolblend, hun soepel vallende truien in alpaca of broeken in luxekatoen, allemaal beschikken ze over een perfecte snit en unieke pasvorm.
Naast een focus op ‘slow fashion’ en op tijdloze stukken die jarenlang meegaan, zet Max Mara overigens ook specifiek in op duurzaamheid: zo zoekt het luxemerk al jarenlang naar duurzamere productieprocessen introduceerde het al verschillende collecties met gerecyclede materialen. Hun meest opmerkelijke wapenfeit op dat vlak: de Recycled Camel Hair Coats, gemaakt van hergebruikt kamelenhaar.
11. Tessa Borrenbergs
Borrenberghs is het levenswerk van de Limburgse ontwerper Tessa Borrenberghs. Bij dit Belgisch label staan vrouwelijkheid, duurzame mode, tijdloos design en comfort centraal. Zo wordt er gewerkt met deadstock materialen of duurzame stoffen, draag je de aanpasbare items op verschillende manieren en over de seizoenen heen en is elk kledingstuk met de grootste zorgvuldigheid gemaakt door Tessa herself. Echte collector’s items, maar dan uitermate draagbaar: dat is Borrenberghs ten voeten uit.
Meer mode:
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier