Geef je ogen streetstyle gewijs even de kost en je kan er niet meer onderuit: het stylish alternatieve petje – of de ‘cap’ zo je wil – is helemaal terug van weggeweest. Dacht je er seizoenenlang in de verste verte nog niet aan een ‘hoofddeksel met klep’ op je kruin te plaatsen, dan mag je daar deze herfst toch stilaan een beetje anders tegenoverstaan.

Niet alleen New York streetstyle-like petjes in blinkend lakleer doen het goed, ook Frech girl barets, stevige caps in kaki met militaire inslag en het gewone sportieve old school petje lijken alomtegenwoordig. Welke ‘cap’ nu best bij jouw stijl past? We zetten de opties even op een rij!

1. New York cool cap

Een petje in soepel lakleer: misschien het meest toegankelijke accessoire denkbaar, maar dit seizoen toch echt wel de way to go voor alle on trend fashion liefhebbers. Omdat het petje op zich al best opvallend is, hou je de rest van je look bij voorkeur sober – misschien zelfs zwart. Een leren short en een simpele tank top in zwart of wit, met een utility getint jasje bijvoorbeeld. Een stukje zijde of denim kan ook nooit kwaad.

2. French female baret

Ook binnen een heel andere, veel zachtere, maar eveneens ‘on trend’ stijl, kan een cap zijn plek vinden: kijk bijvoorbeeld maar naar dit iets klassiekere French Girl-silhouet met een baret in suède, een high waisted maxi-rok in een klassiek A-lijnmodel en een stijlvolle Fendi cross-body.

3. London girl preppy

Ook binnen een preppy London-like stadslook krijgt het petje dit seizoen een aandeel: vooral caps met een hoog army of utility-gehalte – denk stoffen caps in kaki of navy met een militair detail doen het goed. Houdt de rest van je look eerder klassiek: ga voor een high rise-denim en een blouse met een oversized wollen trenchcoat in een preppy ruitje bijvoorbeel.

4. Tokio normcore

Ook binnen een meer normcore fashion look zoals je die al eens terugvindt in meer Aziatisch getinte modecontreien als Tokio of Shanghai, is een cap wel degelijk ‘in’, al gaat het hier vaak om een meer old school nike-achtige versie of een erg sober stoffen variant in zwart.

Om de look niet té alternatief te maken, combineer je normcore (d.w.z. erg gewone, weinig opvallende, bijna anti-fashion look) met ten minste een meer upscale en opgekleed stuk – zoals hieronder de high waisted gestreepte palazzo – en paar luxueuze accessoires.

5. Fancy in beige

Tot slot past een robuust en onbuigbaar petje in een geklede stof ook perfect bij een wat meer upscale party- of stads-look. Denk een beetje Upper East Side Manhattan en combineer met een stel ultrahoge high heels, een luxueus uitgevoerde feest- of cocktaildress en een divaesque paar sunglasses.

Shop je eigen on trend cap hier:

Navy cap in blauw

Costes, fisherman cap met ketting, €25. Koop hem hier

Preppy cap in floer

Isabel Marant, Evie velvet cap, €115. Koop hem hier

Alternatieve tok cap

Raf Simons, dubbele pet in katoen, €297. Koop hem hier

Military cap in kaki

&Other stories, Twill baker boy cap in katoen, €29. Koop hem hier 

French girl baret

Gucci, luxueuze baret met sequins, €490. Koop hem hier 

Lees ook: