Kleine vreugdesprong, want morgen worden de zomersolden ingezet. Hoewel jij daarbij in de eerste plaats denkt aan rommelige winkelrekken en over de koppen lopen, shoppen steeds meer belgen tegenwoordig thuis. Als je ook van plan bent de deur niet uit te komen maar wél je slag wil slaan: vijf tips om veilig online te winkelen.

Vijf tips om veilig online te shoppen

BeCommerce, de Belgische VZW van webshops, ziet voor het eerste kwartaal van 2018 zowel qua online uitgaven als qua aantal online kopers een forse stijging. Er zouden dit jaar al zo’n 1.402.822 belgen online hebben geshopt. Zij kochten samen rond de 9.191.139 items en dat voor een totaal van zo’n 189,07 miljoen euro. Enkele tips voor als jij er ook wil bijhoren:

1. Goedkoop en veilig gaan niet altijd hand in hand

Als het te mooi is om waar te zijn, is het dat meestal ook. Als je een nieuwe webshop ontdekt, ga je best eerst eens op zoek naar ervaringen of reviews van andere gebruikers.

2. Beschikt de webwinkel over een klantendienst?

Een veilige webshop geeft steeds aan waar de winkel gevestigd is en hoe je de klantenservice kan bereiken. Bij twijfel kan je altijd eens bellen of een mailtje sturen.

3. Schenk extra aandacht aan de url als je gaat betalen

Enkel als er in de balk een slotje staat en de url begint met https://, gaat het om een veilige verbinding.

4. Heeft de webshop een vertrouwenskeurmerk of kwaliteitslabel?

Zo ja, kan je de webwinkel vertrouwen. In België heeft BeCommerce in 2005 een vertrouwenskeurmerk in het leven geroepen om de consument te helpen. Webshops kunnen dit vertrouwenskeurmerk verkrijgen na een grondige onafhankelijke audit aan de hand van een 40-tal criteria. Daarnaast worden de webshops elke 6 maand onderworpen aan een security scan.

5. Hoe zit het met bedenktijd en retourkosten?

Als consument heb je steeds – minstens – 14 dagen de tijd om je gekochte spullen te retourneren of ruilen. Kijk best op voorhand hoeveel je moet betalen om een artikel terug te sturen. Tijdens de solden gelden hier vaak andere regels.

Dé zomertrends van 2018