Is jouw gloednieuwe trui gekrompen in de wasmachine? We hebben het allemaal al eens meegemaakt. Heel vervelend, maar geen paniek. Hieronder sommen we vijf trucjes op die je gekrompen kledij een tweede leven geven.

Verder lezen?
Wil je graag verder lezen en ongelimiteerd genieten van al onze artikels? Maak dan snel een account aan en stap binnen in de wereld van Feeling.
Maak een gratis profiel aan in nog geen minuut en krijg toegang tot alle Feeling artikels.

1. Herstel het met wasverzachter

Een eerste trucje om je gekrompen kledingstuk weer in zijn originele formaat te krijgen is wasverzachter. Het enige wat je hiervoor nodig hebt is, je raadt het al, een kopje wasverzachter en vier kopjes warm water. Laat je gekrompen kledingstuk 24 uur weken in het mengsel. De volgende dag spoel je het kledingstuk en hang je het op, zonder het uit te wringen. Je zal zien dat de trui zijn oorspronkelijke vorm zal terugkrijgen.

2. Los het op met azijn

Geen wasverzachter meer? Geen probleem. Je hoeft alleen je fles (witte) azijn uit de keuken te halen. Vul een kom of emmertje voor de helft met water en de andere helft met azijn. Laat het kledingstuk ongeveer 12 uur weken. Vervolgens spoel je het kledingstuk uit met koud water. Nadien laat je het drogen op een kleerhanger. Vooral bij een wollen trui kan deze truc wonderen verrichten. Het mengsel zal de wol ontspannen, waardoor de trui makkelijk tot twee maten groter wordt.

3. Gebruik je strijkijzer

Dit trucje werkt het beste met een dunne blouse of T-shirt. Deze methode is de meest eenvoudige en snelste van het lijstje. Het enige wat je hoeft te doen om je kledingstuk te redden, is je strijkijzer bovenhalen. Zet het apparaat op een hogere stand en strijk de blouse of T-shirt in de breedte. Je zal merken dat de hitte het kledingstuk versoepelt en snel zijn oorspronkelijke vorm teruggeeft. Een ideale truc als je dat ene T-shirtje snel wil redden voordat je naar kantoor vertrekt.

4. Babyshampoo als redder in nood

Nog een efficiënte manier om je wasmachineblunder te herstellen is het gebruik van een babyshampoo. Vul eerst een bakje met warm water en voeg dan twee eetlepels babyshampoo toe. Laat het 30 minuten intrekken; dit zal de vezels van het kledingstuk losser maken, waardoor de stof ook zal versoepelen en uitrekken. Tenslotte wring je het kledingstuk gewoon uit en hang je het te drogen. Ziezo! Je kledingstuk is weer helemaal klaar om aan te trekken.

5. Maak een mengsel met glycerine

Een laatste en eenvoudig trucje dat voorkomt dat je die mooie gekrompen trui moet weggooien, is water met glycerine combineren. Glycerine is een chemische verbinding die vocht vasthoudt en aantrekt. Ook hier heb je enkel een schaal nodig waarin je water mengt met de glycerine. Plaats het gekrompen kledingstuk in de schaal en meng het met de vloeistof tot deze dik genoeg is. Nadat je het kledingstuk ongeveer 15 minuten hebt laten weken, rek je het kledingstuk voorzichtig uit tot de gewenste maat en spoel je het uit. De laatste stap is om het kledingstuk plat te laten drogen en het af en toe uit te rekken om te voorkomen dat hij opnieuw krimpt.

 

Lees ook