Dat de productie van je favoriete jeans of denim, niet meteen de meest ecologische uit het pak is, is al langer bekend. Maar waarom is het productieproces van een jeans-stuk nu eigenlijk precies zo vervuilend? Wel dat is grosso modo te wijten aan twee factoren. Ten eerste wordt denim vervaardigd uit katoen. Katoen is een erg moeilijk en vooral ook dorstig gewas: niet alleen heeft de teelt ervan bijzonder veel water nodig, om de gewassen beter en sneller te doen groeien, voegen boeren wereldwijd aan hun besproeiing ook nog eens tal van pesticiden en chemicaliën toe: stoffen die uiteraard erg schadelijk zijn voor het milieu.

Ten tweede, zijn voor het omzetten van de ruwe katoenen grondstof tot een daadwerkelijke jeans, nog tal van tussenstappen nodig, die eveneens niet erg milieuvriendelijk zijn. Hun mooie blauwe kleur bijvoorbeeld krijgen ons leuk denim jasje of onze ripped jeans niet zomaar, maar wel door een chemisch verfproces. Omdat katoen echter een stof is die niet makkelijk verf opneemt, is ook hier weer erg veel water nodig om de kleur toch met het materiaal te laten blenden.

In totaal zou één jeansbroek onze planeet dan ook zo’n 7.000 liter water kosten. Dat is maar liefst evenveel als de hoeveelheid waarmee je eigen lichaam (drank, wassen, etc.) tien jaar lang mee toekomt.

De kleurstoffen die gebruikt worden, bevatten bovendien ook nog eens erg veel metaalhoudende verbindingen en andere chemicaliën, die zich aan het water hechten, maar die zeer schadelijk zijn voor ons milieu. Tot slot, is ook de afwerking van een jeans-item vaak erg vervuilend: ook voor het kreukvrij maken, het bleken van jeans of het produceren van kleurschakeringen in denim is enerzijds veel water, maar ook veel chemische producten nodig.

Green jeans

Gelukkig wordt niet alleen onze samenleving vandaag steeds milieubewuster, ook de mode- en jeansindustrie zelf heeft steeds meer oog voor een duurzame en eco-vriendelijke productie van hun materiaal. De laatste jaren kwamen tal van bekende denim-merken dan ook met een meer duurzame lijn op de proppen en zagen ook tal van kleinere ‘duurzame denim’-brands het levenslicht.

Speciaal voor jou – én voor onze planeet – zetten wij dan ook de leukste ecovriendelijke denimbrands even op een rijtje.

1. HNST

Het Antwerpse label HNST, dat in 2018 werd opgericht door Tom Duhoux, maakt naar eigen zeggen de “meest duurzame jeans ter wereld”. Het label is zich maar al te goed bewust van het water- en arbeidsintensieve productieproces van denim, maar ook van de ‘vluchtigheid’ van onze mode-industrie: kledij wordt vandaag sneller dan ooit tevoren – en vaak zelfs ongedragen – weggegooid. Hoewel veel van de ‘afgevoerde’ kledij, perfect te recycleren is, gebeurt dat vandaag nog bijna nooit.

Om in te spelen op dat hiaat, ontwierp HNST de eerste jeans-lijn ooit die gemaakt wordt van 50% gerecycleerde denim. Voor de inzameling van hun jeansmateriaal werkt de brand samen met tal van kringloopwinkels. Voor de productie van een gerecycleerde jeans is er maar liefst 6.000 liter water minder nodig, dan voor een gewone denim. Bovendien ligt ook de CO2-impact van een HNST-stuk veel lager dan die van het door de band genomen denimstuk.

Interesse in een Honest jeans: neem een kijkje op de HNST-website

2. M.i.h. Jeans

Een tweede merk dat zich bewust is van het van het milieuvervuilende productieproces van jeans, is M.i.h. Jeans. Het hippe, maar totally sustainable label gaat ook wel door het leven als ‘The London Girl’s Denim Brand’, een bijnaam die het dankt aan hun uitgebreide aanbod aan trendy modellen en eigentijdse ontwerpen. Zowel voor een duurzame skinny jeans, een high waisted mom-exemplaar, als voor een leuke denim boilersuit met retro seventies-inslag, moet je bij M.i.h. Jeans zijn.

Wat de duurzaamheid van hun modellen betreft, waakt het label vooral over een gelimiteerd waterverbruik tijdens het gehele productieproces, maar proberen ze eveneens hun CO2-uitstoot te beperken. In plaats van hun jeans te wassen, gebruiken ze bijvoorbeeld een zuiveringstechniek op basis van lucht, die ze ‘cloud washing’ noemen.

Geïnteresseerd in een hippe London-girl, maar duurzame denim? Check de M.i.h. Jeans-website hier.

3. MUD Jeans

Het doel van MUD Jeans: een wereld zonder afval. Elke stap in het productieproces van hun jeans is dan ook gericht op het principe van ‘circulaire economie’: denim wordt niet alleen op een duurzame manier vervaardigd (lees: per broek zo’n 5.500 liter water minder in verbruik), de stoffen worden ook nog eens zo goed mogelijk gerecycleerd en hergebruikt. Bovendien wordt er bij MUD druk gewerkt aan de productie van de eerste CO2 neutrale spijkerbroek en aan het volledig bannen van chemicaliën uit het proces door middel van alternatieve technieken.

Leuke extra: het merk heeft ook een ‘Lease a Jeans’-project lopen waarbij mensen tegen een voordelige prijs van €7,5/maand een jeans naar keuze kunnen huren. Ben je het item na 12 maanden beu, dan kan je het inruilen voor een nieuw exemplaar, zonder dat dat zorgt voor een extra stukje textiel op de afvalberg, en jij zelf voor een nieuwe aanschaf in je portefeuille moet duiken. Handig, toch!

Interesse in zo’n gerecycleerde of geleasete jeans, neem dan zeker een kijkje op de MUD-webstek

4. Reformation

Wie denkt dat eco-vriendelijke jeans niet fashionable zijn, heeft duidelijk nog nooit door het aanbod van Reformation gestruind. Met het oog op een duurzame productie houdt de brand hun ecologische voetafdruk nauwlettend in de gaten: ook hier weer zijn een beperkt waterverbruik en een gelimiteerde CO2-uitstoot de voornaamste aandachtspunten. Momenteel experimenteert het label volop met technieken waarbij het water bij het spoel- en verfproces voortdurend hergebruikt kan worden, en ook met het recycleren van stoffen.

Tot slot weet Reformation zijn ook verbruik laag te houden door te investeren in een ecovriendelijke infrastructuur en door te kiezen voor locale suppliers. Bovendien waakt het jeansmerk niet alleen over het milieu, maar ook over de gezondheid van haar werknemers. Ook die van de mensen die het – zo min mogelijk chemische – productieproces moeten begeleiden.

Benieuwd naar de on trend-collectie van Reformation. Check hun eco-vriendelijke denim-lijn dan hier. 

5. Kuyichi

De ecologische ingesteldheid van denimbrand Kuyichi begint aan de bron: voor hun jeans items kiest het label immers alleen voor 100 % organische, en dus ecologisch verantwoord geteelde katoen – zonder chemicaliën of toegevoegde pesticiden. Naast een sustainability-missie, heeft de brand ook een sociaal geweten: na het bezoeken van een katoenplantage in Peru in 2000, zet Kuyichi zich volop in voor betere leef- en werkomstangheden voor de katoenboeren.

Wat hun aanbod betreft, houdt het merk het welliswaar vrij simpel, maar toch on trend: een leuke bootcut mom-jeans, een grijze skinny jeans of een losse jeans met boyfriendsnit, ze hebben het allemaal.

Bekijk de volledige collectie van Kuyichi op hun website. 

6. Water<less by Levi’s

In 2007 – en nog eens in 2015 – ging het iconische jeansmerk Levi’s na hoeveel water het eigenlijk kost om één van hun old school 501-broeken te maken. Op basis van die cijfers, ging het merk op zoek naar meer duurzame technieken en samenwerkingsverbanden, die hen in de toekomst zouden toelaten een meer ecologisch verantwoorde collectie op de markt te brengen. In 2011 kwam het merk aanzetten met hun Water<lessTM-techniek, die ervoor zorgt dat ze maar liefst 96 procent van het water dat normaal nodig is, kunnen besparen.

Levi’s werkt momenteel ook aan een Better Cotton Initiative en aan een Sustainable Apparel Coalition, én heeft beloofd tegen 2020 volledig op duurzaam katoen te zullen zijn overgeschakeld.

Tot slot introduceert Levi’s dit seizoen ook nog een nieuw, nooit eerder gebruikt materiaal: katoenhennep. Voor de teelt van hennep is minder water nodig dan voor de productie van katoen, bovendien komt bij het verwerkingsproces ervan minder CO2-uitstoot vrij. Helemaal ‘eco-friendly‘ is het label dus nog niet, maar goed op weg zijn ze bij Levi’s alvast wel!

Benieuwd naar Levi’s waterless-collectie? Check die hier

7. RE/DONE

Re/Done noemt zichzelf niet zomaar een denim brand, maar wel het eerste luxe jeanslabel dat online geboren werd. Voor de vervaardiging van hun producten, gebruikt het eco-minded merk geen nieuwe stoffen, maar hergebruikt het wel Vintage Levi’s denim carries die er al een eerste leven hebben opzitten. Volgens de creatieve geesten achter Re/Done is de kwaliteit van een Levi’s original bijzonder hoog, en kan het hergebruiken van reeds gedragen materiaal net zorgen voor een extra dimensie: “In de gerafelde randen, de gescheurde knieën, de verduurde stikwerk zitten de mooiste en meest persoonlijke verhalen verborgen”, zo klinkt het.

Volgens de makers wordt een Levi’s jeans – net als goede wijn – met de jaren dan ook enkel beter. Wat het uitzicht van hun recycled collectie betreft: die is zowel old school vintage als modern. Een perfecte én ecologisch verantwoorde combinatie dus.

Bekijk de second hand gerecycleerde collectie van Re/Done hier. 

8. Kings of Indigo

Een laatste ecologisch verantwoord jeansmerk is Kings of Indigo. De brand heeft naar eigen zeggen zelfs de ambitie op termijn uit te groeien tot de meest duurzame denimbrand ter wereld. En met die ambitie lijkt het merk overigens al goed op weg ook: onder meer dankzij lage impact wassingen en een kleuringsproces op basis van natuurlijke verf, slagen ze ering de productie van hun denim-lijn alvast veel minder vervuilend te maken dan de meeste jeansmerken.

Naast een proper productieproces zet het label zich echter ook in voor de ethische zaak: namelijk het opschonen van de arbeidsomstandigheden waarin veel werknemers in de denim-industrie verzand lijken. Sinds 2012 sloot het label zich dan ook aan bij de Fear Wear Foundation, een organisatie die waakt over de werkomstandigheden in de kledingindustrie. Wat het aanbod van het Nederlandse Kings of Indigo betreft: die houdt het midden tussen preppy en old school vintage.

De volledige ecovriendelijke collectie van het label check je hier. 

Nog meer ecologisch shoppen? Mis dan zeker het eco-nummer van Feeling niet, nu samen met Feeling GOLD Milaan in de winkel.

Lees ook: