Milan Fashionweek dag 2: MaxMara, Fendi en Prada

Feeling rent rond op Milan Fashionweek en zag vandaag het werk van Fendi, MaxMara, Just Cavalli en Prada. 

September is de modemaand. Van 18 tot en met 23 september worden in Milaan de zomercollecties van merken als Prada, Fendi, Versace en Armani geshowd. Feeling neemt u mee op sleeptouw door deze Italiaanse jungle vol enkellaarsjes en Espresso.

MilanFashionWeek

Donderdag 19 september

Het ontbijt nuttigen we vandaag sneller dan gewoonlijk want deze tweede dag begint al vroeg. De eerste show op het programma is MaxMara, een merk dat steeds een van onze persoonlijke hoogvliegers in Milaan is en ook dit keer niet teleurstelde.  MaxMara ziet deze zomer in monochroom en stuurde volledig eenkleurige silhouetten over de catwalk, gaande van beige, grijs, zwart en wit naar felle regenboogkleuren die niet alleen op jurkjes, jumpsuits en jassen in het oog sprongen maar ook op de schoenen en handtassen op je af leken te spatten. De kledingstukken waren -zoals we van het label gewoon zijn- simpel maar elegant met pure lijnen; lekker rechttoe rechtaan. Een welbepaald kort zwart regenjasje met capuchon staat nu reeds op onze verlanglijst. Nog 320 dagen tot de zomer!

Veel tijd om het moois te laten bezinken hebben we niet. De flitsende uitnodiging van JustCavalli belooft immers een spektakel van print en kleur. Op een technoremix van Wim Mertens' Struggle for Pleasure stampen de silhouetten ons tegemoet. Felle exotische prints knalden tegen een witte of zwarte achtergrond en de occasionele ruit- of luipaardprint in neonkleuren liet zien dat ook Cavalli de terugkeer van de punk opgemerkt heeft. De kleding zat als een tweede huid rond het lichaam van de modellen, met hier en daar een uitsnijding waarbij rokpanden of open mouwen rondfladderden al ware de JustCavallimodellen een exotisch stel nachtvlinders. Wij dopen deze collectie Paradijsvogels van La Rocca en voorspellen nu al een monstersucces. 

Op naar Fendi, waar PR-mensen en security er alles aan doen om de opgewonden massa op een ordentelijke manier naar binnen te leiden. Iedereen kijkt nu eenmaal reikhalzend uit naar wat Karl Lagerfeld dit keer uit zijn tekenpen heeft geschud voor het Italiaanse modehuis. Het eerste silhouet was meteen raak. Een vederlichtje jurk in bijna vloeibaar organza, bestaande uit verschillende kleurlagen die als een degradé naar beneden vloeiden kwam overeen met de uitnodiging en was zo vernuftig gemaakt dat het leek alsof we naar Karl's schetsen in waterverf aan het kijken waren. Het kleurenpalet ging van perzik via fuschia naar rood, over kobalt naar inktblauw en het organza werd gecombineerd met boterzacht leder, bont (ja, in de zomer) en zelfs plastic. Een ingenieus technologisch schakelpatroon versierde tops, rokken en jassen en verwees naar het feit dat Karl Lagerfeld zijn inspiratie dit keer uit de digitale wereld heeft gehaald. Hashtag amazing!

Tussen de shows door proberen stylisten en modejournalisten ook zoveel mogelijk showrooms mee te pikken. Italië is één van de modelanden dat ook bijzonder veel fraaie accessoiremerken huisvest, dus wij gingen een kijkje nemen bij Santoni. Zij produceerden oorspronkelijk enkel voor mannen, maar sinds enkele jaren kunnen ook de vrouwen profiteren van hun vakmanschap. Het resultaat zijn fijne vrouwenschoenen met een mannelijke inslag die het afgelopen jaar bijzonder populair waren, denk maar aan de penny loafer, de klassieke brogue, het veterlaarsje of de monk strap. Santoni heeft echter ook een meer geraffineerde collectie uitgebracht voor komende zomer onder de vlag 'Personal Eden'. We zien sandaaltjes vervaardigd uit lederen palmbladeren en pumps uit waterslang om van te watertanden.

Woulda, shoulda, Prada: dit is zonder meer de meest gegeerde show van de modeweken en daar speelt Miuccia handig op in. De beveiliging aan de poorten van de show venue is streng, maar voor de thuisblijvers is wel een livestream voorzien. Maar goed ook, want deze show had niemand willen missen. We zagen bijzonder kleurrijke jurkjes, bont, juwelen, rubber en zelfs kerstslingers, gecombineerd met hoog opgetrokken kousen en kunstige prints geïnspireerd door onder meer El Mac, Mesa, Gabriel Specter en Pierre Mornet. De collectie van Prada was veel om te verwerken, maar het is zo goed als zeker dat we tenminste enkele van de  thema's die Miuccia's pols op papier schudde het komende zomer tot een absolute trend zal schoppen. Wij slaan alvast een voorraadje voetbalkousen in, nu ze nog betaalbaar zijn.

We bekomen met een drankje en in chocolade gedoopte aardbeien bij Mauro Grifoni en kopen bijna een intarsia trui met bloemen tot we ons realiseren hoe tjokvol onze koffer nu al is. Naast kleding werden de gasten ook getrakteerd op een fototentoonstelling van Jonathan Frantini, om de dag ook op een kunstzinnige manier te kunnen afsluiten. 

Partner Content

Gesponsorde content