Maandagavond rond iets voor zeven stond heel de wereld verslagen te kijken naar hoe de Parijse Notre-Dame in rook opging. Vooral het afbreken van de torenspits greep ìedereen naar de keel. Ook de modewereld, die zich grotendeels in Parijs bevindt, is duidelijk in shock.

Belangrijke relikwieën bewaard

Het eikenhouten dak van de beroemde kathedraal werd gerestaureerd en vatte maandagavond vuur. Volgens NOS zouden die werkzaamheden mee aan de oorzaak liggen van de brand. Het vuur is sinds drie uur vannacht gedoofd, maar de schade aan de Notre-Dame is immens.

Vooral de constructies uit hout hebben het volledig begeven, de stenen torens en omliggende muren kon de brandweer gelukkig nog redden. Volgens de Parijse burgemeester Hidalgo zijn de meest belangrijke kunstwerken en relikwieën van de kathedraal gespaard gebleven. De Franse president Macron kondigde meteen een internationale inzamelingsactie aan waarmee de kerk terug heropgebouwd kan worden.

Parijs in tranen

Parijs en ver daarbuiten… iedereen rouwt om het verlies van de historische trekpleister. De Franse krant Libération kopt met ‘Notre-Drame’ (‘ons drama’), le Parisien heeft het over ‘Onze Vrouw van de Tranen’ en Les Echos noemt de brand dé tragedie van Parijs.

Ook de fashion scene van Parijs is duidelijk in shock. Zo deelden Parisiennes Caroline de Maigret en Anna Dello Russo hun verdriet op Instagram en laten ook designers als Burberry’s Riccardo Tisci, Givenchy’s Clare Waight Kellerde ontwerpster van Meghan Markles trouwjurk – en Diane von Furstenberg weten dat ze het verschrikkelijk vinden:

De Franse miljardair François-Henri Pinault heeft intussen laten weten dat hij bereid is maar liefst 100 miljoen euro te pompen in de heropbouw van de kathedraal. Hij is de topman achter het luxebedrijf Kering, de koepel boven modehuizen als Gucci en Saint Laurent. Ook de Franse miljardair Bernard Arnault doneert met zijn bedrijf Louis Vuitton Moët Hennessy (LVMH) zo’n 200 miljoen euro voor de restauratie van de Notre-Dame. “We willen onze solidariteit tonen tijdens deze nationale tragedie en helpen met de wederopbouw van dit symbool van Frankrijk,” aldus Arnault.

Meer over Parijs

SOURCE: Vogue Nederland