In een wereld vol moeilijk te breken tradities en sceptici knokte Charlotte Nyssen voor haar plaats. Ondanks de tegenwind creëerde en introduceerde ze een schoen met verstelbare hak. Door een vrouw, voor vrouwen.

Wat? Charlz Sway, een schoen met verstelbare hak, zodat een variabele hielhoogte mogelijk wordt.

Wie? Charlotte Nyssen (40), moeder van een zoon (Cassius) en twee dochters (June en Emeraude).

Aha-moment: “Ik was het zo beu om altijd te moeten nadenken: wat staat er vandaag op de agenda, en welke schoenen passen daarbij? Zit ik de hele dag in mijn kabinet – ik ben psychotherapeut – of moet ik rondhollen? En dan altijd dat extra paar schoenen in de handtas… Ik had er genoeg van. Louboutin stelt zich waarschijnlijk die vraag niet, die vindt dat elegantie primeert, ook al moet je dan een beetje afzien. Ik wil dat een vrouw keuzemogelijkheden heeft, dat ze op elk moment van de dag kan zijn wie ze wil zijn, zonder er pijnlijke voeten of blaren aan over te houden.”

Obstakels: “De schoenenwereld is erg traditioneel en technisch. Het aantal keren dat ik gehoord heb: ‘Dat gaat niet’, is niet bij te houden. Een schoen heeft een vaste leest, aangepast aan de hakhoogte en daar viel niet aan te tornen. Uiteindelijk heb ik een productontwikkelaar gecontacteerd, die net als ik geen specifieke schoenenkennis had en bereid was om mijn idee met een open geest te benaderen. Het eerste prototype is er nu. We hebben een switch & click-systeem ontwikkeld dat toelaat dat je van een hoge schoen een plat model maakt zonder achterover te vallen. Op dit moment worden de eerste exemplaren geproduceerd. Bericht aan alle twijfelaars: zie je wel!”

‘Ik wil dat een vrouw keuzemogelijkheden heeft, dat ze op elk moment van de dag kan zijn wie ze wil zijn, zonder er pijnlijke voeten aan over te houden’

Mannen…: “Toen ik binnenkwam in de bank zag ik de heren kijken, in de hoop dat er achter mij nog een man meeliep aan wie ze al die ingewikkelde cijfermatige zaken zouden kunnen uitleggen, want dat zou ik toch niet begrijpen. Je wordt als vrouw nog steeds niet serieus genomen en de financiële wereld laat dat duidelijk merken. Ik heb gestudeerd, ik heb een praktijk als psychotherapeute, maar blijkbaar denkt men dat lippenstift je hersenfuncties aantast.”

Gouden raad: “Blijf vrouw. Er is meer dan één manier om een zaak op te bouwen. Natuurlijk moet je weten waar je naartoe wilt, en financieel een klare kijk hebben. Maar niet alles is te vatten in een excell-sheet en een vijfjarenplan. Gebruik je intuïtie, de enige juiste weg is jouw weg. Zo hoorde ik van mannen in mijn omgeving: ‘Je moet zwijgen over je idee, anderen zullen het inpikken en eerder lanceren’. So what? Ik wil niet per se de grootste, de beste en de eerste zijn. Ik vind het belangrijker dat ik de zaken kan aanpakken zoals ik wil, in overeenstemming met mijn waarden.”

‘Je wordt als vrouw nog steeds niet serieus genomen en de financiële wereld laat dat duidelijk merken’

Mindere momenten: “Door de technische problemen heb ik valse starts gehad en ook de mindere momenten die daarbij horen. Op een bepaald ogenblik dacht ik: het gaat niet lukken, mijn idee zal een stille dood sterven. Een week heb ik toen gerouwd, echt een traantje gelaten, dat durf ik best toe te geven. Maar uiteindelijk overwint de passie. Wat me gaande hield? Dat droombeeld. Ik zie die vrouw zo graag, die de hele dag energiek en elegant rondholt, op de hakhoogte die ze zelf kiest.”

Voor meer informatie, check charlzsway.com

Lees meer over sterke vrouwen:

Tekst: Lene Kemps, Beeld: Liesbet Peremans