Tips en tricks voor je wasgoed

Dat wij bij Feeling zielsveel van onze garderobe houden mag ondertussen wel duidelijk wezen, maar hoe houden we onze geliefde spullen zo lang mogelijk in topconditie? Onze journaliste woonde in Milaan de P&G Future Fabrics conventie bij en keerde met heel wat nuttige tips en een stapel wasgoed huiswaarts.

PGFutureFabrics

De Future Fabrics conventie, georganiseerd door Procter&Gamble dat onder meer merken als Lenor, Ariel en Dash onder zijn vleugels heeft, bracht verschillende wetenschappers en modemensen samen om het te hebben over het wassen van kleding.

We doen het immers nog niet vaak genoeg, onze kledij zorgeloos in de wasmachine gooien. Eerdere incidenten hebben ons bang gemaakt en we stellen de eerste wasbeurt van onze favoriete trui of jurk dan ook zo lang mogelijk uit. P&G wil mensen van deze first wash anxiety afhelpen door te laten zien dat hun wasproducten mee evolueren met de dagelijkse mode en ondertussen heel wat stoffen probleemloos gereinigd krijgen.

Net als schoonheidsverzorging

PGFutureFabrics

Dat we onze haren moeten schoonmaken en voeden vinden we vanzelfsprekend, maar wanneer het op kleding aankomt zijn we toch nog steeds voorzichtig. Je wil immers niet dat de kleuren van je knalgele rok vervagen of dat je nagelnieuwe cardigan krimpt na een eerste wasbeurt. Toch zijn de vezels van onze kleding vergelijkbaar met de vezels van onze haren: ook zij hebben regelmatig nood aan een schoonmaakbeurt en een voedend masker (lees: wasverzachter!).

Margarita Bahrikeeton, wetenschapster bij P&G, zet dan ook zwaar in op drie belangrijke peilers wanneer ze nieuwe producten ontwikkelt: ze moeten reinigen, verbeteren en beschermen. "We proberen niet enkel kleding proper te krijgen, we willen ook de integriteit van het kledingstuk en de ontwerper erachter bewaren", aldus Bahrikeeton.

Hoe vuil is je kleding écht?

PGFutureFabricsDit kan misschien vreemd klinken, maar slechts 30% van de viezigheid die zich aan onze kleding vasthecht is merkbaar voor het blote oog. Het is dus niet omdat je geen koffie hebt gemorst of in de modder hebt liggen rollen dat je kleding niet vuil is. Rook en stof zijn niet altijd zichtbaar maar hechten zich wel hardnekkig vast aan de vezels. Bovendien is ook ons eigen lichaam verantwoordelijk voor heel wat afvalproductie.

Zo produceert onze huid maar liefst 40 gram sebum (een soort vetlaagje) per dag, terwijl we dagelijks ongeveer 1 liter zweet en zo'n miljard dode huidcellen afscheiden. Als je weet dat je huid bijna constant in contact komt met je kleding dan ben je toch wel geneigd je spullen na een dag dragen in de wasmand te gooien.

Hoe kies je voor het juiste wasmiddel?

Wasmiddelen komen er tegenwoordig in alle vormen, maten en kleuren, maar hoe kies je voor de juiste formule?

Pods: Ze bevatten geen bleekmiddel maar vaak wél al een extra handige dosis wasverzachter. Bovendien zijn de nieuwe generatie pods ook werkzaam op lagere temperaturen en voor korte cycli. Gebruik: leg de pods onderaan de trommel van je wasmachine (nooit bovenop je wasgoed!)

Vloeibaar wasmiddel: Deze bevatten geen bleekmiddel en zijn ideaal om de vlek voor te behandelen. Gebruik: giet wasmiddel in de doseerdop en plaats deze bovenop je wasgoed.

Gels: Gels zijn niet alleen makkelijk in gebruik; ze zijn ook werkzaam in water van dertig graden. Gebruik: knijp wat gel in de doseerdop en plaats deze bovenop je wasgoed.

Waspoeder: Poeders bevatten meestal bleekmiddel en zijn dus enkel geschikt voor je witte was. Gebruik: doseer in het correcte vakje bovenaan je wasmachine.

Veel voorkomende wasproblemen

PGFutureFabrics

Probleem: De vlek is niet volledig verdwenen

Mogelijke oorzaak: De vlek werd niet snel genoeg behandeld
Oplossing: Wanneer je morst zou je eigenlijk je vuile kledingstuk onmiddellijk onder koud, stromend water moeten houden om te vermijden dat de vlek zich vastzet in je kleding.

Probleem: Resten wasmiddel op je kleding

Mogelijke oorzaak: Een overvolle wasmachine
Oplossing: Zelfs wanneer je enkel katoenen lakens of handdoeken wast moet je steeds zorgen dat je een vuist kan maken tussen je wasgoed en de bovenkant van je trommel.

Probleem: Je kleuren lopen over of zijn vervaagd

Mogelijke oorzaak: Ofwel heb je je wasgoed niet goed gesorteerd ofwel heb je te warm gewassen
Oplossing: Zorg er altijd voor dat je was onberispelijk gesorteerd is (ga op zoek naar die ene verduivelde rode sok die tussen je witte was is beland) en lees zorgvuldig het label in je kledingstuk: sommige stoffen kunnen misschien best een zestiggradenwasje aan, maar hun verfmethode niet!

Probleem: "bobbeltjes" op je kleding

Mogelijke oorzaak: Je kleding bestaat uit vezels. Wanneer je kleding veel "beweegt" (door te dragen of te wassen) gaan die vezels tegen elkaar schuren en breken.
Oplossing: Draai je kledingstukken binnenstebuiten voor je ze in de trommel gooit

Probleem: Je wasgoed ruikt muf

Mogelijke oorzaak: Het vuil dat uit je kleding verwijderd wordt tijdens het wassen kan zich opstapelen in je machine en vormt een ideale kweekgrond voor verschillende bacteriën
Oplossing: Draai toch minstens een keer per maand een warm wasje (60°) met een waspoeder dat bleekmiddel bevat. Ideaal voor je lakens of handdoeken bijvoorbeeld.

Gouden wasraad van P&G:
 

1. Get over that first wash anxiety! Bij twijfel: was op 30° (of kouder) en kies voor een korte cyclus. De meeste wasmiddelen van P&G zijn werkzaam op koude temperaturen en op die manier ben je zeker dat er niets misloopt.
 

2. Laat gedragen kleding niet te lang in de wasmand of over een stoel hangen: vuil werkt immers als een magneet en trekt ander vuil aan. Hoe langer je wacht met wassen, hoe moeilijker het kledingstuk nog helemaal proper te krijgen is.

3. Vergeet niet dat je kleding ook af en toe een oppepper nodig heeft. Een wasverzachter zal de vezels gladstrijken en kleuren versterken. 

Partner Content

Gesponsorde content