SOS transpireren: 6 x tips tegen zweetluchtjes in kleding

Zweetluchtjes kunnen erg hardnekkig zijn. Zelfs als je favoriete kleding een wasbeurt heeft gehad, blijft er soms nog een onfris geurtje in hangen. Heel vervelend! Maar geen paniek, met deze 6 x tips maak je voorgoed komaf met vervelende luchtjes.

Tips tegen zweetluchtjes in kleding

1. Wees er op tijd bij

De geur van zweet wordt veroorzaakt door melkzuurbacteriën die pas na het transpireren gaan ruiken. Dé beste truc om zweetlucht uit je kleding te krijgen is dus simpelweg door het zo snel mogelijk na het transpireren te spoelen en te wassen. Laat het zeker niet te lang in de wasmand liggen, want zo krijgen de bacteriën vrij spel. En zo wordt het dus moeilijker om zowel zweetgeuren als vlekken uit kleren te verwijderen.

2. Gebruik soda

Toch nog een geurtje aan je kledingstuk? Laat het dan minimaal een uurtje weken in sodawater en was het daarna in de wasmachine. Let op: soda kan de kleur van je kleding aantasten, haal je bonte stukken er dus zeker na een uurtje uit. Witte stukken kun je langer laten weken. Wol en zijde behandel je maar beter niet met soda.

3. De truc met azijn

Ook azijn is een goed middeltje om geuren uit je kleding te verwijderen. Week je kledingstuk in een emmer azijn, liefst een hele nacht. Vergeet achteraf je kledingstuk niet te wassen in de wasmachine, anders krijg je een sterke azijngeur, en dat wil je natuurlijk ook niet.

4. Weg met bacteriën dankzij Dettol

Nog zo’n wondermiddeltje, Dettol. Week je kleding in een mengsel van 1/3 Dettol en 2/3 water, en laat dit minstens 1 tot 3 uur staan. Vervolgens was je je kledingstuk in de wasmachine. Ook gele vlekken, ontstaan door het zweten, verdwijnen dankzij het Dettolmengsel. Best wel even testen of de Dettol geen effect heeft op de kleur van je kledingstuk.

Minder tijd? Doe een klein laagje Dettol in een wasbolletje met wat water. Plaats in de wasmachine en zoals altijd wasmiddel in het wasbakje doen. Nog een optie: Dettol mengen met water en in een plantenspuit doen. Trek je je kledingstuk uit, spuit dan een beetje in de oksels van de kleding. Laat even intrekken, was in de wasmachine en je favoriete blouse is weer helemaal fris.

5. Was je oksels en gebruik de juiste deo

Nog beter dan vervelende zweetgeurtjes uit je kleding moeten krijgen, is natuurlijk om ze te voorkomen. Hoe je dat doet: door door de dag niet alleen je handen maar ook je oksels regelmatig eens te wassen – jawel: met water en zeep that is.

Dat je op kantoor natuurlijk niet zomaar doodleuk je oksels kan staan wassen, begrijpen we natuurlijk ook. Wie veel last heeft van zweetgeurtjes gebruikt daarom liefst geen gewone deodorant, maar wel anti-transpirant deo. Die specifiek tegen de nefaste effecten van zweet ontwikkelde deo bevat immers stoffen die ervoor zorgen dat je zweetklieren minder actief zijn, waardoor er minder transpiratievocht – en dus ook dus ook minder melkzuur –  in je kleding komt te zitten.

6. Geen deo bij? Ga voor alcoholgel

Ben je op een feestje en heb je niet meteen deodorant bij de hand? Ook dan is er een handig trucje om vervelende zweetgeurtjes te gaan vermijden: spray of smeer wat antibacteriële handspray- of gel onder je oksels en laat het even aan de lucht drogen. Het hoofdbestanddeel van deze gels is namelijk alcohol, en geen beter middel om bacteriën te doden dan dat dus.

Ontdek meer handige tips:

Openingsbeeld: GettyImages.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

Gesponsorde content