Van romantische bloemen tot kikkergroen: dit droeg de Queen over de jaren heen

Op 8 september 2022 blies de iconische Queen Elizabeth II haar laatste adem uit in het Schotse Balmoral Castle. Exact 70 jaar lang zat ze op de troon en dat zorgde voor heel wat prachtige outfits waarop we graag terugblikken.

1946 – toen nog ‘prinses Elizabeth’

In 1946, toen ze nog prinses was, wist Elizabeth Alexandra Mary zich al elegant te kleden. Hieronder draagt ze een lange, glanzende jurk met smock-detail en pofmouwtjes terwijl ze naast haar jongere zus Margaret Rose poseert. Elizabeth was toen 20 jaar.

1 april 1947 – zusjes in Zuid-Afrika

Eén jaar later werd dit kiekje van de zusjes genomen. Ze dragen beiden een romantische jurk met zomerse print tijdens de Zuid-Afrikaanse tournee van de koninklijke familie. Hier staan ze in het King’s House (later omgedoopt tot het Dr John L Dube House) in Durban.

20 november 1947 – The Royal Wedding

Voor haar huwelijk met prins Philip droeg Elizabeth een trouwjurk vol betekenis. Volgens de Royal Collection Trust stond het ontwerp van Norman Hartnell symbool voor een periode van groei en wedergeboorte voor Engeland na de Tweede Wereldoorlog. De jurk bevatte een sleep van 15 meter, sterrenpatroon geïnspireerd op Botticelli’s Renaissanceschilderij ‘Primavera’, 10.000 parels, veel kristallen en een ivoorkleurige zijden stof. Verder droeg ze de Queen Mary Fringe tiara, die ooit aan haar grootmoeder toebehoorde.

22 mei 1957 – bezoek aan Denemarken

In 1952 werd de prinses gekroond tot koningin Elizabeth II. Vijf jaar later bezocht ze Denemarken in deze prachtige, lange mantel met bijpassende jurk. Hier wandelt ze met de Deense kernfysicus professor Niels Bohr richting de Carlsberg Brouwerijen.

Juni 1961 – John en Jackie Kennedy in Buckingham Palace

Een belangrijk moment in de (mode)geschiedenis was het bezoekje van de Kennedy’s aan Londen. Jackie en Elizabeth kozen beiden voor blauw; de first lady droeg een moderne, rechte jurk in glanzende stof terwijl de Queen voor een koningsblauwe baljurk ging met veel tule en smock. PS Dit tafereeltje wordt nagespeeld in een aflevering van The Crown!

7 juni 1977 – 25 jaar op de troon

Koningin Elizabeth II en de burgemeester van Londen lopen naar Guildhall voor lunch, na de dankdienst in de St Pauls kathedraal voor haar Zilveren Jubileum. Deze roze jurk, uit zijde en chiffon, is volgens de Royal Trust Collection een ontwerp van Hardy Amies. De bijpassende hoed is van Simone Mirman.

1979 – op safari in Zambia

In 1979 maakten Elizabeth II en Philip een reis door Zambia. Hier zoekt ze met haar verrekijker naar wilde dieren tijdens een safari. Ze droeg een elegante kimono-achtige blouse, wijde pantalon en moccasins.

29 juli 1981 – de trouw van Charles en Diana

In de zomer van 1981 trouwde prins Charles met Lady Diana Spencer. Gekleed door Ian Thomas, droeg de moeder van de bruidegom een turkooizen jurk van chiffon en zijde crêpe met korte mouwen en een ceintuur in de taille. Hierover ging een geplooide overjas in dezelfde kleur. Diezelfde Thomas ontwierp ook de turkooizen hoed in tulbandstijl. Verder droeg ze haar signature parelketting en de Williamson Pink Diamond Broche.

27 februari 1983 – de Queen in Hollywood

In 1983 ontmoette Koningin Elizabeth ll zanger Frank Sinatra tijdens een diner in de studio’s van 20th Century Fox in Los Angeles. Op de bovenkant van haar jurk, een creatie van Hardy Amies, werden de oranje klaprozen van de Sunshine State geborduurd.

9 maart 1983 – op visite in Vancouver, Canada

Tijdens haar koninklijke tour door Canada droeg Elizabeth II deze vrolijke zomeroutfit die we zo willen stelen. Haar pastelgele mantel en bijhorende jurk werkte ze af met zwarte accessoires én een rieten zonnehoed met zwarte strik.

4 mei 1993 – bezoek aan Boedapest, Hongarije

Hare Majesteit droeg deze betoverende, kauwgomroze jurk toen ze samen met prins Philip arriveerde voor een banket tijdens een officiële rondreis door Hongarije.

20 februari 2002 – de monarch in Montego Bay, Jamaica

Voor het bijwonen van de Garden Fair van de gouverneur-generaal in Montego Bay, Jamaica droeg de Britse Queen dit vrolijke, gifgroene polkadot ensemble.

11 juli 2007 – bezoek aan België

In 2007 brachten de Queen en prins Philip een staatsbezoek aan België, op uitnodiging van koning Albert en koningin Paola. Ze bezochten achtereenvolgens Waver, Laken, Ieper en het militair kerkhof Tyne Cot in Passendaele. Dat deed de Britse monarch in een paars ensemble met zwarte accessoires.

29 april 2011 – de trouw van William en Kate

Voor het huwelijk van kleinzoon prins William met Kate Middleton koos Elizabeth II voor een zonnige, gele jurk van Angela Kelly. De ontwerpster en hoedenmaker werd in 2002 aangesteld als ‘Personal Assistant’ en ‘Senior Dresser’ van de Queen. De bijpassende hoed met handgemaakte, zijden rozen was uiteraard ook van haar hand.

19 mei 2018 – het huwelijk van Harry en Meghan

Tijdens de trouw van kleinzoon Harry met Meghan Markle droeg de Queen een limoengroen ensemble met paarse accenten. Dit keer zat Stewart Parvin achter het ontwerp, haar vaste couturier die niet vies is van een vleugje kleur. De hoed met paarse pluim was een creatie van Angela Kelly.

7 oktober 2021 – startschot The Queen’s Baton Relay

Koningin Elizabeth II en prins Edward geven het startschot van The Queen’s Baton Relay in Londen. Dat is een estafette van 294 dagen die het begin van de Commonwealth Games inluidt. De, toen 95-jarige, vorstin droeg voor deze gelegen een elegante oranje jas met een bijpassende hoed met bloemendetails.

17 mei 2022 – opening van de Elizabeth spoorweglijn

Koningin Elizabeth II woonde dit voorjaar nog de officiële opening van haar Elizabeth-lijn bij op Paddington Station in Londen. Outfit? Een knalgele, wollen crêpe jas en zijden jurk van haar couturier Stewart Parvin.

5 juni 2022 – 70 jaar op de troon

Dit jaar zat Queen Elizabeth II 70 jaar op de troon en dat werd gevierd tijdens haar Platina Jubileum. Ze kwam even piepen om te zwaaien vanaf het balkon van Buckingham Palace en droeg toen een knalgroene wol-crêpe jurk en jas van Stewart Parvin. De bijpassende hoed was een ontwerp van hoedenmaakster Rachel Trevor-Morgan en de strikbroche was er eentje van Queen Victoria.

Meer over het Britse koningshuis

Beelden: Getty Images.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

Gesponsorde content