De lente is nu écht bijna in het land. Hoog tijd dus om met die grote schoonmaak te beginnen. Kun jij nog wel wat structuur en tips gebruiken? Je bent niet alleen. Tina Favache verzamelde in ‘Mijn Opruimboek’ alle tips om je huis en leven kraaknet te maken en te houden. Aan Feeling verklapt ze drie dagen lang al tips om orde te creëren in die chaos. Vandaag verklapt ze ons het geheim van een handtas waarin je wél je sleutels altijd terugvindt.

 

“Een handtas” is zowat het antwoord dat ik overal krijg op de vraag “Wat heb je dagelijks bij ?”

Ze is dan ook van vitaal belang in onze dag-routine omdat ze onze meest kostbare spullen verzamelt. Niet alleen geld, kaarten en identiteitskaart maar ook onze smartphone, bril, sleutels, notitieboekje, dingen van de kinderen, … komen in deze tas terecht. Het is een zegen om dit allemaal binnen handbereik te hebben, maar wees eens eerlijk… “Wie kan meteen vinden wat ze zoekt in haar handtas?” Onze handtassen zijn zo beladen dat de chaos toeslaat.

 

 

Enkele tips om orde te scheppen

Te vol

Een handige tip om te weten of er niet te veel in je handtas zit, is de inhoud eruit verwijderen. Dit zou je in 5 handelingen moeten kunnen doen (en ze omdraaien telt niet mee). Je handtas mag maximaal voor 75% gevuld zijn. Als je pijn in je schouder of arm krijgt, dan is ze waarschijnlijk te zwaar.

Indeling

Idealiter voorzie je 4 of 5 kleine aparte zakjes in de handtas, enkele voorbeelden zijn

 • portefeuille
 • beugel met klein geld of een houdertje
 • brillendoos
 • zakje met make-up
 • zakje met schrijfgerei
 • notablokje

Maar wees ook realistisch in de hoeveelheid spullen die je er wil in hebben. Voorzie voor deze verschillende zakjes ook verschillende texturen in je handtas.
Bv een gladde textuur, een stof, een gebreide of gehaakte textuur of iets leder
Zo kan je op de tast het verschil voelen en moet je niet steeds visueel gaan kijken. Zorg ervoor dat je enkel de hoeveelheid bij hebt, die nodig is. 1 pen die schrijft is genoeg. 1 pakje zakdoekjes is echt wel voldoende. Zorg dat je handtas ook wat zijzakjes of verdelingen heeft, zodat je je GSM of sleutels een vaste plaats kan geven.

Praktische tips voor minder chaos in je handtas

 • Een bos sleutels overzichtelijk houden kan door ze een kleurtje te geven met nagellak
 • Een massa klantenkaarten onder controle houden, kan door ze aan een sleutelhanger te hangen. Pas echter op dat je geen gaatje maakt door de barcode. Je kan natuurlijk ook al je klantenkaarten inscannen in je smartphone.
 • Extra dingen die “occasioneel” in je handtas terechtkomen zoals medicatie of een portefeuille van je man horen er daarna ook direct weer uit te gaan. Ze zijn bezoeker in je handtas en worden niet verwacht daar vaste inwoner te worden!

Als je thuiskomt:

 • Zet, net als de boekentassen van je kindjes of je lunchtas, je handtas even op tafel en haal er de rommel van die dag uit. Een zakdoekje, een rekening, een papiertje van een koek,… Het is ok om dat tijdelijk in je handtas te steken, omdat dat gemakkelijk is en er misschien geen vuilnisbak voor handen was. Maar je handtas is geen vuilniszak.
 • Maak er ook een gewoonte van om bij elke handtas-wissel je tas volledig leeg te maken. Dit voorkomt dat je dingen lange tijd kwijt bent en dubbel koopt.
 • Reinig je handtas ook tussendoor zodat je volgende keer weer een keurige, lekker ruikende tas uit je kast kan nemen.

Je handtas vervult voor jou een belangrijke functie namelijk “je waardevolle dingen bij elkaar houden”. Behandel haar dan ook met dat respect.

Vanaf 20/02 ligt ‘Mijn Opruimboek’ van uitgeverij Lannoo in de winkel. (Prijs: 14,99 euro)

 

 

 

Meer tips voor minder chaos: