Blind geproefd! 6 coffee-lovers ontdekken hun favoriet tijdens een coffee-tasting
Wat is er origineler dan een wijnproeverij? Een coffee tasting! Zo leer je verschillende koffiefamilies (her)kennen en hun aroma’s appreciëren. En wat nog fijner is: zo ontdek je welke koffie jij écht het lekkerst vindt. Zes coffee-lovers namen de proef op de som en vonden hun favoriete Nespresso!
Koffiefamilie 1: bloemachtig
“Lekker of niet?” vraagt Virginie Aerts, coffee-ambassador van Nespresso die deze coffee tasting begeleidt. Onze zes deelneemsters zijn heel benieuwd om nieuwe koffiesmaken te leren kennen en hebben net hun allereerste proefglaasje gekregen. “Kijk naar de kleur: is die donker, wat lichter, een beetje transparant? Bekijk ook de crema, het laagje schuim bovenop je koffie. Dan pas kan je proeven! Goed slurpen, dat mag nu. Zo proef je echt het meeste.” Anne vindt deze eerste koffie meteen lekker: “Niet te zwaar.” “Klopt,” zegt Virginie. “We beginnen met de zachte smaken en bouwen op. Deze bloemige koffie is de mildste.”
- Blind geproefd: Inizio, een pure Arabica met een melange uit Ethiopië en Kenia.
Koffiefamilie 2: fruitig
Even het palet cleansen met een glaasje water, dan volgt het tweede proefglaasje. “Citrus, doet een beetje aan wijn denken,” klinkt het. “Het is inderdaad een koffie met een fruitachtige toets. Bloemig is net iets lichter dan fruitig, daarom deze volgorde,” legt Virginie uit. Op tafel staan de heerlijkste koekjes en taartjes. Mag het? “Ja hoor,” zegt Virginie. “Een koekje verandert je smaakbeleving uiteraard, maar dat is net het fijne van een ‘high coffee’.”
- Blind geproefd: Colombia, een fruitige Arabica uit de regio Aguadas, iets zuurder en frisser.
Koffiefamilie 3: gebalanceerd
“Mooie schuimkleur,” vindt Chantal bij het derde proefglaasje. “Oo, deze is nog lekkerder,” zegt Nathalie spontaan. “Dit is een mooi uitgebalanceerde koffie, die het midden houdt tussen bitter en zuur”, legt Virginie uit.
- Blind geproefd: Melozio met een mooie balans tussen bitter en zuur, graanachtige accenten en een biscuit ondertoon.
Koffiefamilie 4 : gearomatiseerd
Het vierde proefglaasje komt eraan. Deze koffie is duidelijk zoeter. “Een beetje een pousse-café”, suggereert Isabelle. “Dit is een gearomatiseerde koffie met een karamelsmaak,” aldus Virginie. “Ideaal voor een zoet momentje tijdens de dag, maar zo’n gearomatiseerde koffie werkt ook heel goed bij dessertjes zoals tiramisu of in een ijskoffie.”
- Blind geproefd: Golden Caramel, een specifieke blend met als basis pure Arabica, ontworpen voor het toevoegen van de aroma’s, maar zonder toegevoegde suikers.
Koffiefamilie 5: intens
Tenslotte volgt het laatste proefglaasje. “De geur van deze Arabica en Robusta-koffie overheerst, we zitten in de intense smaakfamilie,” legt Virginie uit. Tanja is meteen grote fan, net als Kathy.
- Blind geproefd: Altissio, een intense blend van Latijns-Amerikaanse Arabicas en Robusta. De Costa-Ricaanse Arabica zorgt voor een zachte graantoon.
#myfavoritenespresso
En daarmee zit de tasting erop. Of toch niet helemaal: als volleerde barista maakt Virginie voor elk van hen nog hun persoonlijke #myfavoritenespresso, gebaseerd op hun favoriete koffiefamilie.
Welke Nespresso koffie is jouw favoriet?
Wil je ontdekken welke smaak bij jou past? Doe mee met de smaaktest en maak kans op 1 jaar lang gratis koffie!