Advertorial

© Österreich Werbung/Stefan Leitner

Rafting, zeilen of yoga aan het water? Zo magisch wordt je zomer in Oostenrijk

Wie zegt dat je voor waterpret de zee moet opzoeken? Ook Oostenrijk heeft een onweerstaanbare portie zomervertier klaarstaan: aan heldere bergmeren en klaterende rivieren ontdek je verrassend veel manieren om van actie en ontspanning op het water te genieten. Wij stellen drie zalige activiteiten in de natuur voor, die de zomervakantie onvergetelijk maken.

Water oefent een onweerstaanbare aantrekkingskracht uit. We houden van kabbelende rivieren, horen graag golfjes klotsen en genieten van verfrissende druppels op ons lijf. Dat water ons zo’n boost geeft, heeft volgens kenners veel te maken met ons evolutionaire verleden: alle leven op aarde ontstond ooit in water. De Blue Mind-theorie zegt zelfs dat water niet alleen voor totale ontspanning zorgt, maar ons ook rustiger, gelukkiger en creatiever maakt.

En laat water nu net een van Oostenrijks grootste troeven zijn. Met ontelbaar veel bronnen, bergbeekjes, rivieren en betoverende meren kun je in dit Alpenland eindeloos van waterpret genieten. Ontdek, naast zwemmen, peddelen of suppen, nog drie andere manieren om een onvergetelijke vakantie aan het water te beleven. Indrukwekkende bergpracht is inbegrepen.

Rafting in het nationaal park Gesäuse

Ja, raften op een ruisende Oostenrijkse rivier geeft een kick. Maar samen met een groepje gelijkgezinden wildwater trotseren in een stevige boot is ook om andere redenen een avontuur. Rafting is tegelijk een unieke manier om de natuur in al zijn pracht te ervaren. Dat vindt ook Tapu, die van Tahiti naar Oostenrijk verhuisde en nu in het nationaal park Gesäuse als raftinggids werkt: “Als je vanop het water om je heen kijkt, zie je zoveel hoge bergen, grote bomen en overal groen. Dat is net zo exotisch als stranden en kokospalmen. Zelfs de rivier is even turkoois als de lagunes in Tahiti. In Oostenrijk is de natuur nog zo vaak echt puur.”

1/3

2/3

3/3

1/3

2/3

3/3

Het nationaal park Gesäuse in Stiermarken staat bekend om zijn woeste landschap van ongerepte bossen, rotsen, wildwater en rijkdom aan inheemse plantensoorten. Je kunt er wandeltochten maken (ook met een gids), fietsen en rotsklimmen. Raften kan op de Enns en de Salza, langs indrukwekkend steile rotswanden en bosrijke oevers.

Zeilen op de Wolfgangsee

Wie wil (leren) zeilen, denkt niet snel aan Oostenrijk. En toch kan dat hier verrassend goed op een van de vele duizenden kleine en grote meren. De wind? Die komt van de bergen die voor een eigen thermiek zorgen. Deze watersport is hier zo populair dat Oostenrijk zelfs zeilers heeft die aan grote internationale wedstrijden deelnemen.

Ook de broers Konstantin en Oliver Kobale kregen de zeilmicrobe te pakken op een van de vele idyllische alpenmeren, omringd door bossen, bergen en sfeervolle dorpjes. Als eerste Oostenrijkers ooit namen zij dit jaar deel aan de beroemde Ocean Race 2023 rond de wereld: “Wij reizen van de ene regatta naar de andere, de hele wereld rond. Zeilen is bovendien een actiesport, waarbij je op scherp moet staan, omdat weer en wind snel veranderen. Als we dan terugkeren naar onze thuisbasis aan de Wolfgangsee, kunnen we de knop eindelijk weer omdraaien. Weg van de drukte komen we hier in de natuur weer helemaal tot rust. Onze vertrouwde omgeving kunnen we daardoor nog meer naar waarde schatten.”

1/3

2/3

3/3

1/3

2/3

3/3

De Wolfgangsee is een prachtig meer in het Salzkammergut, een wondermooie streek op de grens van Opper-Oostenrijk en deelstaat SalzburgerLand. Hier kun je, in een adembenemend decor van bossen, ruige bergen en pittoreske dorpen, leren zeilen of een zeilboot huren, maar ook gewoon genieten van een zomerse zwempartij.

Yoga op of aan een bergmeer

Yoga op een matje thuis of in de sportzaal is één ding. Maar heel anders is het om dat in de vrije natuur te doen. Wat dacht je van yoga aan de oever van een kristalhelder meer, met de bergzon op je gezicht? Of misschien zelfs terwijl je op een stabiel supboard dobbert? Berglucht inademen en een yogahouding aannemen, terwijl je opgaat in de Oostenrijkse bergpracht. Tegelijk scherpt het zacht klotsende water je concentratie aan… Zo werkt yoga hier extra relaxerend. Check de mooiste yogaplekken aan het water in Oostenrijk en ontdek waar je een langere yoga-break kunt houden.

1/2

2/2

1/2

2/2

Benieuwd naar andere avonturen op en rond de Oostenrijkse wateren? Via deze link zie je waar je overal kunt kajakken, de mooiste fietstochten langs het water maakt of zelfs een kijkje onder water neemt