Advertorial

Sparen? Dat doe je met de juiste mindset! (En slimme rekeningen)

Advertorial

Sparen in deze tijden? Niet zo eenvoudig. Met een inflatie die het leven steeds duurder maakt, is het niet evident om geld opzij te zetten zonder te raken aan je levensstijl. En dan is er ook nog eens de menselijke psychologie die je parten speelt. Hoe slaag je er toch in om vlot en efficiënt te sparen én daarbij diezelfde psychologie in je voordeel te laten spelen?

Als het over geld gaat, is het een kwestie van je gezond verstand erbij te houden. We dénken al snel dat we dat doen, maar de praktijk wijst uit dat het anders werkt: we willen allemaal financieel weloverwogen beslissingen nemen, maar in realiteit krijgen onze emoties toch de bovenhand. En dat maakt het moeilijk om te sparen, zegt Dan Ariely, hoogleraar psychologie en gedragseconomie aan Duke University in Durham in de VS. Samen met Jeff Kreisler schreef hij het boek ‘Geld en gedrag. Hoe je de psychologie van het geld in je voordeel kan gebruiken’.

Je ochtendkoffie ‘on the go’: een gewoonte die aan het einde van de maand flink aantikt.

Je betaalt de rekening van al je kleine uitgaven

Wat blijkt? Onze hersenen zijn eigenlijk niet gemaakt om te sparen. Je brein is bijvoorbeeld niet goed in staat om greep te krijgen op kleine uitgaven. We wikken en wegen harder bij grotere uitgaven, maar je ochtendkoffietje on the go, je dagelijkse tripje om vier uur naar de snackautomaat of snel iets uithalen in plaats van je lunch mee te nemen naar het werk: op maandbasis kan het al honderden euro’s schelen. Geld dat we bijna automatisch, zonder erover na te denken, uitgeven. Het telt op, maar niet in ons hoofd.

Mindset shift 1: verder denken levert je geld op

Daarnaast heeft de evolutie ons brein getraind om te denken op korte termijn: we worden blijer van een kleine beloning vandaag dan een grotere beloning op langere termijn. Als je mag kiezen: vandaag 50 euro of volgende maand 55 euro? Dan is de kans groot dat je kiest voor vandaag… ook al mis je zo een rendement van maar liefst 10%. Dat maakt het natuurlijk moeilijker om te sparen. En je brein én allerlei slimme marketingtrucs en koopprikkels stimuleren je continu om je geld te spenderen aan leuke aankopen, die even het beloningscentrum in je hersens laten oplichten.

Mindset shift 2: slimme spaarstart aan het begin van de maand

Het goede nieuws? Daar valt iets aan te doen. Dan Ariely geeft er een handige truc voor: door bij het begin van de maand al meteen via een automatische opdracht een fijn bedrag over te schrijven naar je spaarrekening, maak je het geld onbeschikbaar voor korte termijn-spenden en impulsaankopen. Clever! Je mist het niet, want het is er – mentaal – niet, terwijl je geld ondertussen wel rendeert voor je.

Rondshoppen bij welke bank je de meest interessante formules vindt? Clever!

Mindset shift 3: de juiste rekening bij een tweede bank

Daarbij is het slim om even rond te shoppen welke bank je de meest interessante formules aanbiedt. Ook dat gaat in tegen onze natuur: we blijven liever bij onze vertrouwde bank, dat voelt veiliger. Ariely legt uit waarom: we voelen ons slechter over eventuele negatieve gevolgen van een nieuwe keuze dan over de negatieve uitkomst wanneer we niks doen. We zijn bang van verandering. Dat verklaart waarom je niet zo snel verandert van bank of een nieuwe rekening opent bij een tweede bank (ook al is die goedkoper of levert die hogere intrest op).

Het grootste voordeel van een tweede bank, naast je hoofdbank? Dat maakt de psychologische afstand naar je geld groter… en de verleiding om het uit te geven kleiner, terwijl je je ondertussen geen zorgen hoeft te maken. Integendeel: je geld staat veilig weg en rendeert ondertussen voor je. Zo zet je je intentie om te sparen effectief om in realiteit.

Mindset shift 4: mindful met je geld

Wat doe je eraan? Dan Ariely legt uit hoe je je gedrag zo kan aanpassen dat je er economisch beter van wordt. Je bewust worden van hoe je aan ‘mentaal boekhouden’ doet, leert je rationeler om te gaan met je geld en efficiënter te sparen. Dat doe je door de ‘betaalpijn’ die we voelen als we geld uitgeven, te registeren. Betalen met een e-wallet in je smartphone? Handig, maar je minimaliseert je betaalpijn én je bewustzijn over je uitgavepatroon. Koppel je uitgaven bijvoorbeeld aan een app die ze bijhoudt per potje en je wordt je bewuster van waar er spaarwinst te halen valt.

Bewust sparen betekent soms ook je spaargeld overbrengen naar een spaarrekening die meer opbrengt, of – als je het geld een tijdje kan missen – naar een termijnrekening die je een nóg hoger rendement geeft.

Bewust sparen: gebruik een app die je uitgaven bijhoudt en ontdek waar spaarwinst te halen valt.

Mindset shift 5: vastklikken voor een hogere rente

Door goed rond te kijken en te vergelijken, is de kans groot dat je tot de conclusie komt dat een andere bank je een hogere rente kan geven op een spaarrekening dan je vertrouwde bank. Naast die spaarrekening – je spaarpotje waar je elke maand een bedrag op kan storten – kan je ook een termijnrekening openen: je zet een zelfgekozen bedrag vast voor een afgelijnde termijn – 1, 2, 3 of 4 jaar bijvoorbeeld – tegen een vaste rente, die meestal wat  hoger ligt dan de rente op spaarrekeningen. Je geld laten renderen bij een tweede bank biedt nog meer voordelen: je spaargeld is ook bij je tweede bank tot 100.000 euro beschermd (*). En dat zorgt voor gemoedsrust.

Een online termijnrekening, je geheime spaarwapen
Nu vastklikken, straks blij!

Ontdek de verschillende spaar-opties van Santander Consumer Bank

Santander Consumer Bank is een online bank  waar je kan sparen en je geld beleggen in een termijnrekening. Santander Consumer Bank is de merknaam van Santander Consumer Finance, deel  van de internationale Banco Santander, een van de grootste financiële groepen ter wereld.

Als je bij Santander Consumer Bank een online spaarrekening hebt, kan je er ook een termijnrekening openen. Het bedrag dat je wil sparen – minimaal 1.000 euro – stort je eenmalig en zet je vast voor een periode naar keuze, van 1 tot 4 jaar. Je krijgt een vaste rentevoet, die blijft gelden tot de vervaldag. Aan het openen van een termijnrekening zijn geen kosten verbonden. Met de simulator op de website van  Santander Consumer Bank kan je heel gemakkelijk zelf berekenen hoeveel nettorente –jouw geld oplevert voor de periode dat je het wil vastzetten. Op de brutorente wordt 30% roerende voorheffing ingehouden.

(*) Dit geldt enkel wanneer het bedrag gedekt wordt door het depositogarantiefonds.