3 op 10 vaders voelen zich ‘nutteloos’ bij de geboorte van hun kind én zouden die mijlpaal in hun leven zelfs liever niet bijwonen. Of dat is tenminste wat een recente studie aantoont…

Volgens een onderzoek van Pampers voelen 3 op 10 Britse vaders zich ‘nutteloos’ of ‘overweldigd‘ bij de geboorte van hun kind. Bloed in overvloed, de angst voor de pijn van hun partner, flauwvallen of niet weten wat te doen: dit zijn de zorgen van toekomstige vaders. Mannen voelen zich machteloos tijdens de bevalling en zouden deze schokkende gebeurtenis liever niet bijwonen. Ze willen hun partner wel steunen tijdens de bevalling maar zijn er niet goed op voorbereid.

Ongemakkelijk …

Slechts 1 op de 10 mannen voelde zich ‘nuttig’ tijdens de bevalling van zijn partner. Helaas vindt 48% van de mannen dat ze voortdurend dingen verkeerd doen tijdens de bevalling, zoals het aaien van de rug van de partner wanneer ze bijvoorbeeld niet aangeraakt willen worden. Hierdoor kan de toekomstige mama ongemak ondervinden dat zich vertaalt in passiviteit of terugtrekking. Nog andere vaders zorgen voor ongepaste grappen of surfen op sociale netwerken, niet echt wat je kan gebruiken als vrouw tijdens de bevalling, toch?

Preparation is everything

Om deze ongemakken te verhelpen adviseert de Britse vroedvrouw Michelle Comrie mannen om zich psychologisch en fysiek voor te bereiden. Ze vraagt mannen om in de eerste plaats attent te zijn voor hun partner maar ook om voor haar te zorgen. ‘Probeer jezelf te ondersteunen, zelfs als je moe bent; je partner is een miljoen keer belangrijker dan jij tijdens de bevalling!

Lees ook:

 

Tekst: Marie Trogu