Je maakt er de grootste lol mee, je kunt er je hart bij luchten en ze zijn er altijd voor je… Geef toe, een leven zonder je vriendinnen is ondenkbaar. Zoals bij zoveel dingen geldt, kwaliteit is belangrijker dan kwaliteit. En voglens professor Rawlins is vooral ook het type vriendin belangrijk, volgens hem heb je er drie nodig.

Vriendschappen veranderen, maar ook al word je ouder, je verwachtingen van vriendschappen blijven dezelfde”, zegt William Rawlins, professor aan Ohio University en auteur van ‘The Compass of Friendship. “Deze drie types vriendinnen heeft iedereen nodig.”

1. Een vriendin om mee te praten

Of je je nu zorgen maakt om je partner die de laatste tijd veel overwerkt, of je twijfelt aan je job, praten met een goede vriendin kan helpen. “Begrip en acceptatie zijn twee van de basisstenen van vriendschap. Daarom kun je ook open zijn en je kwetsbaar opstellen. Je vriendin veroordeelt niet en biedt een luisterend oor. Maar tegelijkertijd wilt een goede vriendin dat je de beste versie van jezelf bent. Dus wanneer je een mening vraagt, zal zij objectief haar eerlijke mening geven, ook al is dat niet altijd wat je wilt horen. Deze vriendin is dus niet jaloers en gunt je je succes.”

Lees ook de straffe getuigenis van Lies, haar vriendin pleegde onverwacht zelfmoord

2. Een vriendin op wie je kunt rekenen

Een belangrijk deel van vriendschap is de wetenschap dat je iemand hebt op wie je kunt rekenen voor dagdagelijkse dingen: iemand die je naar de luchthaven brengt als je auto in panne valt, iemand die je haar mooiste schoenen leent voor een feestje of iemand die even op je kinderen past omdat je naar de dokter moet. Het feit dat je weet dat ze er altijd voor je is, geeft een gevoel van comfort en stabiliteit. Uiteraard werken zulke vriendschappen in twee richtingen. Ook zij kan op jou rekenen als dat nodig is. “Goede vriendinnen willen dat de ander het goed heeft. Elkaar helpen is dus geen probleem. Bovendien maak je je vriendin gelukkig door te helpen, en daar word je zelf ook weer gelukkig van.”

Lees ook: 10 manieren waarop jouw beste vriendin je leven verbetert

3. Een vriendin met wie je plezier maakt

Heerlijk dat je iemand hebt op wie je kunt rekenen, maar natuurlijk dienen vriendinnen ook om plezier mee te beleven. En hoewel je ook plezier maakt met je partner of collega’s, is de fun die je maakt met vriendinnen toch anders. “Aan een vriendin heb je niet dezelfde verplichtingen als die je hebt aan collega’s of je partner. Zo kun je dus zorgeloos plezier maken.”

Hopelijk heb jij zo’n fantastische vriendin die je leven mooier maakt. Hier lees je dé tips voor een levenslange vriendschap. 

 

Meer artikels over vriendschappen:

SOURCE: TIME Magazine