Als bescheiden Vlaming, denk je waarschijnlijk dat je cognitief vermogen maar ‘gewoontjes’ is. Deze vijf onderzoeken tonen aan dat mensen hoog scoren op intelligentie. En de kans is heel groot dat jij slimmer bent dan je eigenlijk denkt. 

1. Kritische jij

Al is die Vlaamse bescheidenheid nog niet zo’n slecht teken. Zelfzekere mensen die praatjes maken, mogen dan slimmer overkomen, in realiteit zijn mensen die zelfkritisch zijn, vaak intelligenter. Intelligente mensen accepteren hun tekortkomingen en beseffen dat ze altijd nog bij kunnen leren. Onder andere een studie gepubliceerd in the Journal of Personality and Social Psychology bewijst dat. Studenten moesten een LSAT-test (een test om toegelaten te kunnen worden tot de rechtenfaculteit), afnemen. Er werd hen gevraagd te voorspellen hoeveel vragen ze juist zouden hebben. Veel studenten met lage scores hadden hun punten overschat, terwijl de hoger scorende studenten net dachten dat ze veel minder zouden scoren. Toch liever wat minder streng voor jezelf? Hier vind je 5 tips.

2. Je bent ruimdenkend

Hoera, je bent niet alleen leuker dan mensen die kortzichtig zijn, je bent ook nog eens slimmer. Volgens een studie aan de universiteit van Pennsylvania, zouden slimme mensen bereid zijn meer na te denken over de perspectieven van een ander. Ze formuleren hun mening na een weloverwogen beslissing op basis van verschillende standpunten. Bovendien oordelen ze niet en staan ze open voor nieuwe ideeën die hun intelligentie vaak nog eens voeden.

3. Je houdt van chocolade

Het moment waarop ik besef dat de Feeling-redactie een bende knappe koppen bij elkaar is. Want er is een duidelijk verband tussen je breincapaciteit en hoe graag je chocolade eet. Bepaalde stoffen in cacao kunnen je cognitief vermogen een boost geven. Onderzoekers aan de universiteit van Rome hebben onderzoek gevoerd naar hoe chocolade bepaalde hersenfuncties zoals geheugen, aandacht en de snelheid van verwerken, beïnvloedt. En wat bleek? Chocolade eten had een positieve invloed op ze allemaal. De studie toonde aan dat dagelijks kleine hoeveelheden chocolade eten, je cognitieve kwaliteiten over een lange periode een boost geeft. Laat die chocolade maar komen dus!

4. Je stelt steeds uit

Hoewel je jezelf voor je kop kunt slaan omdat je wééral net voor de deadline zit te werken als een zot, betekent het eigenlijk gewoon dat je slim bent. Als je uitstelt, neem je namelij k de tijd om zaken grondig te doen in plaats van snel tot conclusies te springen of de gemakkelijkste oplossing te kiezen. Bovendien stellen slimme mensen uit omdat ze bewust kiezen aan welke taken ze tijd besteden en welke opdrachten gerust even kunnen wachten. Uitstelgedrag is dus niet die boze, grote tijdverspiller zoals wel eens gedacht wordt. Dagdromen en droedelen zijn trouwens ook tekens van intelligentie.

5. Je bent een nieuwsgierig aagje

Meer leren, betekent slimmer worden. Graag veel willen weten is dus iets wat slimme mensen doen. Een studie gepubliceerd in The Journal of Individual Differences, wees uit dat mensen met een hoger IQ nieuwsgierig zijn en meer openstaan voor dingen. Intelligente mensen zijn niet alleen nieuwsgierig naar de koetjes en kalfjes, maar ook naar de ‘grote vragen’, ze houden van filosoferen.

Meer artikels over psycho & relatie: