Getty Images

Slechte vriendinnen: 8 signalen dat het tijd is een vriendschap te beëindigen

Toen jullie jong(er) waren, deden jullie alles samen. Maar samen met je leeftijd, zijn ook jij en je vrienden verder geëvolueerd. Hoeft niet erg te zijn, al kan het soms ook gezond zijn een vriendschap achter je te laten. Als je deze signalen herkent kan het tijd zijn een vriendschap te beëindigen.

Vriendschappen zijn een verrijking voor je leven. Maar soms is het belangrijk even stil te staan bij die (oude) vrienden. Geven ze je energie, laten ze je altijd lachen en helpen ze je op zware momenten? Dan heb jij vriendinnen uit de 1000. Maar wat als dat niet zo is? Enkele signalen dat het tijd is om afscheid te nemen.

1. Je luistert zo’n 90% van de tijd

Goede vriendschap bestaat uit geven en nemen. Jij klaagt over die vervelende collega en in ruil luister jij naar de laatste horror-date-verhalen van je gescheiden vriendin. Allemaal goed en wel, zolang jullie allebei maar aan het woord komen. Als je het gevoel hebt dat je vriendin niets anders doet dan klagen en vertellen over haarzelf, haal je persoonlijk weinig uit de vriendschap. Bovendien is het ook belangrijk dat jullie positieve gebeurtenissen met elkaar kunnen delen, je wilt elkaar niet depressief maken.

2. Het voelt alsof jullie concurrenten zijn

Als je het gevoel hebt dat je vriendin er telkens een spelletje van maakt om jou in alles te overtreffen, is het misschien een goed idee de vriendschap te heroverwegen. Een goede vriendin is niet jaloers, maar blij voor je geluk en trots op wat je bereikt hebt. Je wilt een vriendin die je steunt in je doelen en dromen.

3. Jullie spreken amper nog af

Elkaar taggen in memes op Facebook is misschien wel leuk, maar is niet voldoende voor een goede vriendschap. Ook al is het erg druk, het moet wel lukken om ergens een gaatje te vinden. Is het echt een ware strijd om samen te kunnen afspreken, dan is het soms beter om de vriendschap te laten varen. Let vooral ook op hoe je je voelt als jullie dan toch afspreken. Heb je het gevoel dat je weinig hebt te zeggen of dat er akelige stiltes zijn, dan wil dat misschien zeggen dat jullie nog weinig gemeen hebben. Vriendinnen groeien nu eenmaal soms uit elkaar.

Ook wanneer jij de enige bent die energie steekt in het plannen van jullie volgende uitstap of telefoontje, kan dat een signaal zijn dat je de vriendschap best achter je laat. It takes two to tango.

4. Je vindt het ongemakkelijk om dingen te delen uit angst voor oordeel

Als jullie een hechte vriendschap hebben opgebouwd, zou je het niet ongemakkelijk mogen vinden om je emotioneel kwetsbaar op te stellen. Als je vriendin eerder oordelend (ogen rollen, sarcasme, jouw gevoelens lacherig benaderen) reageert als je je openstelt en iets vertelt, doe je dat liever niet meer. Hoe vermoeiend het ook is dat je nu voor de honderdste keer over die ene ex vertelt, vriendinnen reageren er niet oordelend op. Een goede vriendin toont begrip en steun. Op die manier is de kans kleiner dat je impulsieve, onverstandige beslissingen maakt. (Lees: ik voel mij totaal alleen door die slechte reactie van mijn vriendin, ik stuur hem een bericht).

5. Je grenzen worden niet gerespecteerd

Als je je vriendin vertelt dat je écht niet later wilt thuis zijn dan 22 à 23 uur ’s avonds, maar zij telkens blijft aandringen om toch nog eentje te drinken, gaat zij over jouw grenzen. Vriendinnen geven hun grenzen aan én respecteren die van elkaar. Tijd maken voor elkaar is een must, en er extra zijn in moeilijke momenten wordt erg geapprecieerd, maar af en toe moet je ook gewoon neen kunnen zeggen zonder je daar schuldig over te voelen.

6. Jullie waarden en normen komen niet meer overeen

Als je elkaar al een tijdje kent, kan het zijn dat jij en je vriend(in) (tijdelijk) een ander pad gaan bewandelen. Misschien hebben jullie wel verschillende ideeën over politiek, opvoeding of jullie professionele levens. Je kan die verschillen aanvaarden, erover praten en leren appreciëren – een andere kijk op het leven kan zelfs erg verrijkend zijn. Toch kan het moeilijk worden wanneer jullie van mening verschillen als het aankomt op waarden en normen die voor jou van groot belang zijn. Is dit het geval, misschien is dat dan een een teken dat jullie iets té ver uit elkaar gegroeid zijn.

7. Je voelt je uitgeput na een avondje met je vriendin

Als jij je vaker uitgeput voelt na een vrienden-date kan dat een sterk signaal zijn dat de vriendschap niet meer goed voor je is. Probeer na te gaan waarom jij je telkens futloos voelt. Vraagt je vriendin niet naar jouw dag en gaat het voornamelijk over haar zorgen? Kan jij wel écht jezelf zijn of hou jij je in? Als dit gevoel blijft terugkomen, denk je best eens na over wat de vriendschap nog voor jou kan betekenen. Een vriendenband hoort je namelijk (over het algemeen) energie te geven en er zou een balans moeten bestaan tussen het geven en nemen.

8. Je vriendin is enkel bereikbaar wanneer zij jou nodig heeft

Zoals hierboven al gezegd: een relatie is geven en nemen. Wanneer jij het moeilijk hebt of jouw geluk wilt delen, zou je evengoed op reactie moeten kunnen rekenen als wanneer de rollen omgedraaid zijn. Een vriendschap is geen éénrichtingsverkeer.

Tip: geen geest in dit huis

Vergeet niet om het netjes af te sluiten met je vriendin. Ghosten (gewoon nooit meer iets laten horen), is geen goed idee. Praat erover, misschien kunnen jullie zelfs de brokken nog lijmen. Door netjes af te sluiten, gaat er niets verloren en kan de vriendschap op een ander moment terug opgepikt worden.

Meer lezen

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

Gesponsorde content