Slechte vriendinnen: 5 signalen dat je de vriendschap beter beëindigt

Toen jullie jong(er) waren, deden jullie alles samen. Maar samen met je leeftijd, zijn ook jij en je vriendin gegroeid. Hoeft niet erg te zijn, al kun je de vriendschap beter beëindigen als je deze signalen herkent.

 

Vriendinnen zijn een echte verrijking voor je leven. Maar soms is het belangrijk even stil te staan bij die (jarenlange) vriendschappen. Geven ze je energie, laten ze je altijd lachen en helpen ze je op zware momenten? Dan heb jij vriendinnen uit de 1000. Maar wat als dat niet zo is? Verschillende experten vertelden aan Huffington Post dé signalen dat het tijd is om afscheid te nemen.

1. Je luistert zo’n 90% van de tijd

Goede vriendschap bestaat uit geven en nemen. Jij klaagt over die vervelende collega (lees hier nog eens welke types er zijn en hoe je er best mee omgaat) en in ruil luister jij naar de laatste horror-date-verhalen van je gescheiden vriendin. Allemaal goed en wel, zolang jullie allebei maar aan het woord komen. Als je het gevoel hebt dat je vriendin niets anders doet dan klagen en vertellen over haarzelf, haal je zelf weinig uit de vriendschap. Bovendien is het ook belangrijk dat jullie positieve gebeurtenissen met elkaar kunnen delen, je wilt elkaar niet depressief maken. (Lees hier dé tips om positiever in het leven te staan.)

2. Het voelt alsof jullie concurrenten zijn

Als je het gevoel hebt dat je vriendin er telkens een doel van maakt om alles te overtreffen wat jij bereikt, is het misschien een goed idee de vriendschap te heroverwegen. Een goede vriendin is niet jaloers, maar blij voor je geluk en trots op wat je bereikt hebt. Je wilt een vriendin die je steunt in je doelen en dromen.

3. Jullie spreken amper nog af

Elkaar taggen in memes op Facebook is misschien wel leuk, maar is niet voldoende voor een goede vriendschap. Ook al is het erg druk, het moet wel lukken om ergens een gaatje te vinden. Is het echt een ware strijd om samen te kunnen afspreken, dan is het soms beter om de vriendschap te laten varen. Let vooral ook op hoe je je voelt als jullie dan toch afspreken. Heb je het gevoel dat je weinig hebt te zeggen of dat er akelige stiltes zijn, dan wil dat misschien zeggen dat jullie nog weinig gemeen hebben. Vriendinnen groeien nu eenmaal soms uit elkaar.

4. Je vindt het ongemakkelijk om dingen te delen

Als jullie een hechte vriendschap hebben opgebouwd, zou je het niet ongemakkelijk mogen vinden om je emotioneel kwetsbaar op te stellen. Als je vriendin eerder oordelend (ogen rollen, sarcasme, belachelijke opmerkingen geven) reageert als je je openstelt en iets vertelt, doe je dat liever niet meer. Hoe vermoeiend het ook is dat je nu voor de honderdste keer over die ene ex vertelt, vriendinnen reageren er niet oordelend op. Een goede vriendin begrijpt en steunt je. Op die manier is de kans kleiner dat je impulsieve, onverstandige beslissingen maakt. (Lees: ik voel mij totaal alleen door die slechte reactie van mijn vriendin, ik stuur hem een bericht). Lees hier nog eens dé tips om liefdesverdriet te verwerken. 

5. Ze respecteert je grenzen niet

Als je je vriendin vertelt dat je écht niet later wilt thuis zijn dan 10 à 11 uur ’s avonds, maar zij telkens blijft aandringen om toch nog eentje te drinken, is het tijd je grenzen terug te stellen. Vriendinnen hebben grenzen en respecteren die van elkaar. Tijd maken voor elkaar is een must, en er extra zijn in moeilijke momenten wordt erg geapprecieerd, maar af en toe moet je ook gewoon neen kunnen zeggen zonder je daar schuldig over te voelen.

Vergeet niet om het netjes af te sluiten met je vriendin. Ghosten (gewoon nooit meer iets laten horen), is geen goed idee. Praat erover, misschien kunnen jullie zelfs de brokken nog lijmen. Door netjes af te sluiten, gaat er niets verloren en kan de vriendschap op een ander moment terug opgepikt worden.

Meer over vriendinnen:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

Gesponsorde content