5 tips om je zelfvertrouwen een boost te geven

Iemand met charisma en zelfvertrouwen heeft altijd een streepje voor in het sociale leven, maar hoe word jij zelf zo iemand? Hier alvast 5 tips die je kunnen helpen.

Met charisma kan je veel bereiken: iemands aandacht opeisen, jezelf laten horen, opgemerkt worden… Mensen met charisma komen meestal over als zelfverzekerde karakters. Ze zijn magneten die ervoor zorgen dat anderen contact met hen zoeken. Voor zij die zichzelf hier (nog) niet in herkennen, geen paniek: hier zijn alvast een paar trucjes om de charismatische extravert in jezelf naar boven te halen.

1. Durf te spreken

Public speaking: het is en blijft voor velen een angstige bedoening. Toch moet je niet twijfelen aan je capaciteiten en de sprong wagen. Zo win je vertrouwen in jezelf en kom je charismatischer over. Kleine tip: spreek over onderwerpen die binnen je comfortzone liggen, dan voel je je automatisch meer op je gemak. Je hoeft ook geen grootse monologen af te steken; een paar zinnen doen de truc. En onthoud: een mooie uitspraak, goede articulatie en een aangenaam ritme houden de aandacht van je publiek erbij.

2. Neem verantwoordelijkheid op voor je acties

Wie fouten maakt, moet ze kunnen toegeven. Geef dus zeker niet iemand anders de schuld. Ben je bang voor slechte reacties? Leg je acties op een kalme en duidelijke manier uit, zo win je het respect van anderen. Eerlijkheid duurt het langst.

3. Neem actief deel aan het gesprek

Een charismatisch persoon heeft altijd de perfecte reactie in een dialoog klaar. Wees spontaan en open, maar speel ook met ironie en sarcasme om het gesprek luchtig te houden waar het kan. Je kan zelfs een gezellig avondje discussiëren organiseren met je vrienden om je communicatieskills op punt te stellen.

4. Let op je houding

We hebben het tot hiertoe enkel gehad over verbale communicatie, maar non-verbale communicatie is minstens even belangrijk. Heb je de slechte gewoonte om altijd met je voet te tikken of met je handen te friemelen, probeer dit dan af te leren. Het geeft je omgeving de indruk dat je onzeker of niet op je gemak bent. Een rechte rug, ontspannen schouders en een kalm gelaat doen wonderen.

5. Reduceer je stress

Wanneer je gestresst bent, is het erg moeilijk om dat gevoel te verbergen. Door je angsten onder ogen te zien, zal je een rustiger, warmer en zelfzekerder persoon worden. Probeer eens actief te ontspannen met een meditatie-app, een ademhalingsoefening of essentiële oliën, zoals pepermunt of lavendel, voor je naar die belangrijke meeting of spannende date vertrekt.

 

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

Gesponsorde content