7 tips die je écht meer wilskracht geven

Staat er je een groot project te wachten? Wil je eindelijk starten met sporten? Is het hoognodig dat je je kleerkast eens opruimt? Zo’n dingen vragen om wilskracht en doorzettingsvermogen, maar dat heb je nu eenmaal niet altijd. Met deze 7 tips kan je zonder problemen dat grote project aan.

Wilskracht is net als zelfbeheersing, uithoudingsvermogen of spierkracht een aangeboren eigenschap die je met gemak kan trainen. Feeling lijst voor jou 7 tips op die je helpen om je doel te bereiken.

1. Eén project per keer

Studies hebben aangetoond dat mensen nu eenmaal niet over oneindig veel wilskracht beschikken. Het is dan ook beter om op één project per keer te focussen. Door teveel in eens te willen ondermijn je de kans op slagen. 

2. Ken je grenzen

Ook hier geldt de regel dat de voorraad wilskracht beperkt is en dat je hiermee rekening moet houden. Het is belangrijk om bij gebrek aan wilskracht even op de rem te gaan staan, te pauzeren en pas achteraf belangrijke belissingen te nemen.

3. De empathiekloof

Wetenschappers noemen het wel eens de ‘hot-cold empathy gap’. De empathiekloof staat voor het onvermogen van de mens om tijdens kalme momenten in te schatten hoe hij zal reageren in het heetst van de strijd. Je kan met andere woorden op een rustig moment niet inschatten hoe je zal reageren eens je aan een project gestart bent. Een verkeerde inschatting kan er wel eens voor zorgen dat je vroegtijdig opgeeft. De oplossing is om je familie en vrienden in te lichten over je project of jezelf zelfs een boete op te leggen wanneer je niet volhoudt –al klinkt dit heel hard- zodat je toch je doel bereikt.

4. Gezond eten en voldoende slaap

Het is een cliché, maar een gezond voedingspatroon en voldoende slaap werken het bereiken van je doel in de hand. Je lichaam heeft glucose nodig om wilskracht te tonen. Het gevolg is dat je na het gebruiken van die wilskracht meteen de drang naar zoet voelt om het glucosetekort in je lichaam aan te vullen. Probeer dit te vermijden en ga voor suikerarme, eiwitrijke voedingsmiddelen om je energiepeil op te krikken op lange termijn. Bovendien werkt voldoende slaap het verlangen naar zoet tegen. Wie genoeg rust verlaagt de behoefte aan glucose.

5. Todolijstjes met acties 

Todolijstjes zijn handige hulpmiddeltjes die ons brein doen kalmeren: alles wat op het lijstje staat kunnen we niet meer vergeten. Een tip om dat todolijstje tot beneden aan af te vinken is om niet enkel taken erop te schrijven, maar concrete acties: koop die schoenen, stop met snoepen, ga tweemaal per week naar de yoga.

6. Wees ordelijk

Er is een verband tussen uiterlijke netheid en innerlijke wilskracht. Wie zijn leven op orde houdt, creëert in de hersenen automatismen die weinig energie vragen, maar je wilskracht op lange termijn wel verhogen.

7. Verander je gewoontes

Een erg gemakkelijke manier om wilskracht te trainen is door voor jezelf kleine doelen te stellen. Je computermuis bedienen, een kop koffie drinken, je haar kammen, de afwasmachine uittasten, doe alles eens met je andere hand. Bied weerstand aan je gewoontes en train op die manier je wilskracht met kleine stapjes.

Lees ook:

De 5 mooiste wandelplekken in Vlaanderen

6 tips om even helemaal te relaxen

3 tips van Olivia Borlée om te lopen in de winter

Partner Content

Gesponsorde content