7 tips voor levenslange vrienden

In tijden van speeddaten en virtuele maatjes bestaat het gelukkig nog: vriendschap die de tand des tijds doorstaat en ondanks ups en downs even sterk blijft. Wij geven je 7 tips voor een vriendschap die alles overleeft.

Meer dan 400 vrienden. Dankzij Facebook is dat niet moeilijk. Net zoals het ook geen enkele moeite kost om diezelfde 400 ‘vrienden’ met één klik te deleten. Het concept ‘vriendschap’ is vluchtiger dan ooit en toch blijkt het in de ouderwetse zin van het woord een noodzakelijk ingrediënten om als gelukkig mens door het leven te gaan. Vrienden die zich zorgen maken als het even minder met je gaat, die je nemen zoals je bent, en die je op regelmatige tijdstippen in real life ziet.
 
Vriendschappen die een crisis of spanning overleven, dat zijn de vriendschappen die je moet koesteren. Met onze tips kun je werken aan een vriendschap die zelfs de grootste ruzie overleeft.
 

1. Ga voor tweerichtingsverkeer

Verliefd blijven op iemand die dat gevoel niet deelt, lukt ons soms, maar bij vrienden werkt dat niet. Wordt er niet gegeven én genomen dan is de vriendschap gedoemd om te mislukken. Streef naar evenwicht en wacht niet telkens op initiatief van de ander. Bel ook zelf eens op. Probeer zelf nog eens af te spreken.
 

2. Deel waarden en interesses

Natuurlijk mag je van mening verschillen, maar het is wel zo handig als je dezelfde waarden deelt en meestal op dezelfde golflengte zit. Een mix van anders zijn en herkenbaarheid, dát is een goede basis. Deel je een hobby, engagement of dezelfde werkvloer, dan maakt dat het onderhouden van de vriendschap makkelijker. Hoe vaker je samen bent, hoe meer tijd om bij te praten. 
 

3. Wees beschikbaar

Er zijn is hét kenmerk van een goede vriend(in). Iemand die je altijd kunt bellen. Iemand die altijd bereid is om te helpen. Iemand die maar een half woord nodig heeft om je te begrijpen. Vrienden die daaraan voldoen, zijn meestal op één hand te tellen, maar ook daar is helemaal niets mis mee.
 

4. Voed de vriendschapsband

Even bijkletsen via Skype, een berichtje op Facebook, af en toe een sms'je. Fijn om zo de vriendschapsrelatie te onderhouden, maar een vriendschap voeden, doe je op een andere manier. Echte vriendschap heeft live contact nodig. Elkaar zien, écht met elkaar praten.
 

5. Blijf trouw

Je vriendschap onderhouden is één ding, maar blind vertrouwen is minstens even belangrijk. Vertrouwt een vriend je iets toe, hou dat dan voor jezelf. Altijd.
 

6. Veroordeel niet

Een vriend(in) zegt of doet iets waar je het helemaal niet mee eens bent. Natuurlijk mag je hem of haar zeggen hoe jij daarover denkt, maar veroordelen heeft geen enkele zin. Het doet alleen maar pijn en zet je vriendschap gegarandeerd op de helling.
 

7. Bewaak je grenzen

Fijn om alles met die ene vriend(in) te delen en zo vaak mogelijk samen te zijn, maar ook in vriendschappen is het gezond om grenzen te stellen. Ben je als vriend(in) te veeleisend, dan breng je de vriendschap in gevaar. Voel je niet schuldig als je af en toe je familie verkiest boven je vriendschap. Ook niet als je even tijd voor jezelf wilt in plaats samen op stap gaan. Evenwicht is gezond, ook hier.

 

Partner Content

Gesponsorde content