Ann Cuyvers over ‘Samen Zin’: ‘Waarom zou een vrouw minder recht hebben op een orgasme?”

Erotisch counselor Ann Cuyvers geeft in haar nieuwe boek ‘Samen Zin’ tips om het samen gezelliger te maken in de slaapkamer. Haar inspiratie? Al meer dan 20 jaar baadt ze de ‘Erotische verbeelding‘ uit, één van Vlaanderens populairste seksshops. “Het leven is toch zoveel mooier als je kunt genieten van seks”, klinkt het.

 

Dit is niet je eerste boek. Na ’12 orgasmes’ is er nu Samen Zin. Zoals de titel verraadt gaat het over samen werken aan jullie seksleven. Was er nood aan een tweede boek? 

“In mijn eerste boek beschreef ik de 12 types orgasmes die vrouwen kunnen krijgen. Ik kreeg erg veel positieve reacties, en had het gevoel dat ik nu meer mensen kon bereiken dan in de winkel of op consult. Ik heb dus niet lang getwijfeld aan een tweede boek. Deze keer ligt de focus op samen zin hebben in seks. Want hoewel heel veel begint bij het vrouwelijk genot, is dat ook niet alles.”

Nochtans is het geen boek vol sekstips. 

“Goede seks begint volgens mij met een diepe connectie. Een connectie met jezelf én een connectie met je partner. Het draait niet om het juiste speeltje of het ultieme standje, en het is ook geen aangeboren talent. Het draait om een connectie maken, vertrouwen, zelfzekerheid en openheid.”

Vrouwen lijken ook veel moeilijker klaar te komen dan mannen. Er is nog steeds sprake van die orgasmekloof? 

“Dat is zonde. Veel vrouwen kregen inderdaad nooit een orgasme, als ze dan lezen in de media dat het 1 op 5 niet lukt, leggen ze zich er maar bij neer. Zonde, want met de juiste portie zelfliefde, zelfkennis en eventueel hulpmiddelen zoals seksspeeltjes, lukt het vaak wel. En zo kunnen ze ook hun mannen duidelijk maken wat ze lekker vinden, want je kunt niet boos zijn op je man als je zelf niet goed weet waar jij opgewonden van raakt.”

Heel wat vrouwen zijn onzeker en vinden het moeilijk om zichzelf graag te zien. Hoe pakken ze dat aan? 

“Eerst en vooral moeten we milder zijn voor onszelf, niemand is perfect! En perfect is de vijand van de fun, zeg ik altijd. Wees lief voor jezelf en plan dates met jezelf: ik hou van yoga, maar dat moment is heel persoonlijk, zoek iets waar jij rustig van wordt. En gezond eten, voldoende beweging en de natuur helpen ook om jezelf liever te zien. Wees dankbaar voor alle kleine dingen in het leven, kies een momentje om daar bewust mee bezig te zijn. Ik doe dat bijvoorbeeld als ik in de auto zit. Maar dat wil niet zeggen dat je niet mag stilstaan bij het leven en je jezelf niet kunt afvragen of je wel écht gelukkig bent. Tenslotte is er nog je lichaam liefhebben door jezelf aan te raken. Voor sommige vrouwen is dat moeilijk, daarom staan er veel tips in het boek om dat aan te pakken.”

Dus om samen zin te hebben, moet je volgens jou eerst jezelf beminnen? 

“Alles begint bij zelfliefde. Pure lust ervaar je enkel als je verliefd bent, er gieren dan zoveel hormonen door je lijf dat je veel zin hebt. Als die verliefdheid plaatsmaakt voor houden van, wordt die goesting automatisch minder. Puur biologisch gezien denkt seks enkel voor de voortplanting. Het is dan een kwestie om elkaar te triggeren om toch nog te blijven genieten van elkaar.”

En dan de hamvraag: hoe doe je dat, die lust opwekken? 

“In het boek staan tal van tips. Maar als ik één gouden tip moet kiezen: neem meer tijd voor elkaar. Mensen onderschatten het belang van knuffelen en kussen. Al die endorfines die vrijkomen, zorgen voor een zalig gevoel. En daarnaast is communicatie alles: leg je smartphone weg, zet Netflix uit én luister echt naar elkaar. Dat werkt verbindend en van het een komt vaak het ander.”

Dus het boek is ook voor mannen?

“Eigenlijk is het boek er voor iedereen. Het vertrekt vanuit de positie van de vrouwen. Maar mannen kunnen het ook gebruiken om bij te leren over hun vrouwen. En toen een klant zei dat ze het nonchalant in huis liet slingeren opdat ook de tienerdochters erin zouden kijken, zag ik dat als een mooi compliment. Mijn tip: lees een stuk voor aan je man. Wedden dat sfeer meteen goed zit en hij de volgende hoofdstukken zal lezen? (Lacht)”.

Je bent zelf 15 jaar gelukkig in een relatie, mét gelukkig seksleven. Wat is jullie geheim?

“We maken tijd om echt te praten met elkaar. We zien seksualiteit trouwens als eerlijkheid, vrijheid, schoonheid en liefde. Maar begrijp me niet verkeerd: dat betekent niet dat ik altijd verbluffende orgasmes scoor. Intimiteit draait om veel meer dan frequentie, vaardigheden en resultaat. Het is een kwestie van geven en nemen, van verbinden, van samen verlangen naar genot.”

Auteur, eigenares van een succesvolle zaak én erotisch counselor. Dat laatste zorgt waarschijnlijk voor veel inspiratie, wat valt je het meest op? 

“Vrouwen zien seks te vaak als iets dat ze moeten doen of ze focussen voornamelijk op de ander plezieren. Daarom leg ik zoveel nadruk op die zelfliefde. Onlangs was er een vrouw van 60 bij me, ze had een zware scheiding achter de rug en begon nu te experimenteren. Even later stond ze enthousiast in de winkel, ze leek wel betoverd, en kon niet begrijpen waarom ze al die jaren geen aandacht had gegeven aan zichzelf. Nu geniet ze des te meer. Maar waarom wachten? Zie jezelf graag en voel je sensueel en kom klaar. Want je sensueel voelen is een van de schoonste dingen die er is.”

Meer over seks:

(Illustratie in tekst: Harmke Anthonissen)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

Gesponsorde content