Bewezen: 11 psychologische trucjes om te zorgen dat mensen je instant leuk vinden

Op sommige mensen ben je onmiddellijk dol, anderen heb je minder graag in de buurt. Het is echter heel moeilijk om er de vinger op te leggen. Waarom vind je die ene persoon leuk en die andere nu niet? En wanneer vinden mensen jou leuk? Dat iedereen je leuk zou vinden, is helaas niet realistisch. Toch kunnen deze psychologische trucjes ervoor zorgen dat mensen je leuker vinden.

Lees hier hoe je er onweerstaanbaar uit kunt zien volgens de wetenschap

1. Kopieer de persoon waar je bij bent

Deze strategie wordt ook wel spiegelen genoemd. Het is simpel, je kopieert op subtiele wijze het gedrag van de andere. Kopieer lichaamstaal, houding en gelaatsuitdrukking. Tijdens onderzoek, uitgevoerd in New York in 1999, werd aan 72 mannen en vrouwen gevraagd om samen te werken met een partner. De helft van de partners kopieerde het gedrag van de deelnemers, de andere helft niet. Daarna werd aan de deelnemers gevraagd hoe leuk ze hun partner vonden. En de resultaten waren duidelijk: degenen die het gedrag van hun partner kopieerden werden aardiger gevonden.

2. Spendeer meer tijd met mensen waar je graag vrienden mee wilt zijn

Mensen zijn geneigd om personen die ze vaker zien, aangenamer te vinden. Tijdens een onderzoek aan de universiteit van Pitssburgh kwamen 4 vrouwen op verschillende tijdstippen binnen tijdens een les psychologie. Ze kwamen niet alleen op andere tijdstippen, sommigen kwamen ook vaker dan anderen. De mannelijke studenten kregen daarna foto’s te zien van de vier vrouwen. Wat bleek: ze hadden meer affiniteit met de vrouwen die ze vaker hadden gezien, ook al hadden ze er niet mee gepraat.

Lees ook: 3 types vriendinnen die iedere vrouw nodig heeft

 3. Geef complimentjes

Mensen associëren de adjectieven die je gebruikt om hen te beschrijven ook met jouw persoonlijkheid. Volgens Gretchen Rubin, auteur van ‘The Happiness Project’ beïnvloedt alles wat je zegt over mensen hoe mensen jou zien. Beschrijf je iemand als trouw en vriendelijk, dan zullen mensen jou automatisch associëren met deze eigenschappen. Omgekeerd werkt dat ook zo: roddel je over mensen en vertel je negatieve dingen over anderen, dan zullen je vrienden jou daar ook mee associëren. Roddelen is dus géén goed idee!

4. Probeer zoveel mogelijk positief te zijn

Uit verschillende onderzoeken blijkt dat ons humeur sterk afhankelijk is van het humeur van de mensen rondom ons. Een lange lip hebben, heeft dus ook een negatieve invloed op de mensen in jouw buurt. Wil je mensen gelukkig maken en een goed gevoel geven? Wees dan positief, want dat steekt ook anderen aan.

Graag wat optimistischer? Hier vind je 7 tips om écht positief in het leven te staan

5. Wees warm en gun anderen geluk

Psychologen aan de universiteit van Princeton deden onderzoek naar hoe we anderen beoordelen. En wat bleek? Als jij kunt laten blijken dat je warm (vriendelijk en niet competitief) bent, dan zullen mensen je sneller vertrouwen. Als je bekwaam overkomt, zijn mensen meer geneigd respect te hebben voor jou. Volgens psycholoog Amy Cuddy is het belangrijk om eerst te tonen dat je warm bent, dan pas dat je bekwaam bent, zeker in bedrijfssituaties. “Vanuit een evolutionair perspectief is het belangrijk eerst te weten of een persoon ons vertrouwen verdient”, legt ze uit.

6. Laat zo nu en dan je minpunten zien

Mensen zullen je leuker vinden als je af en toe eens een foutje maakt, al geldt dat alleen als ze geloven dat je een bekwaam persoon bent. Gewoon laten zien dat je niet perfect bent maakt dat mensen zich kunnen relateren en dat ze merken dat je net als hen niet perfect bent en ook maar gewoon je best doet. Laat om dezelfde reden zien dat je kwetsbaar bent. Je zult er veel respect mee winnen.

7. Accentueer gemeenschappelijke waarden

Uit een klassieke studie van Theodore Newcomb, blijkt dat mensen zich meer aangetrokken voelen tot personen die op hen lijken. Mensen die dezelfde meningen hebben over bepaalde waarden zoals politiek, seks en geloof, vinden elkaar leuker. Door deze waarden te accentueren, word je dus leuker gevonden.

8. Glimlach

Tijdens een onderzoek aan de universiteit van Wyoming werd aan 100 vrouwen gevraagd om foto’s te bekijken van vrouwen in 4 verschillende poses: glimlachend in een open houding, glimlachend in een gesloten houding, niet glimlachend in een open houding en niet glimlachend in een gesloten houding. Uit de resultaten bleek dat mensen de vrouw die lachte, of ze nu een open of gesloten houding had, het leukst vond. Uit een andere studie bleek dan weer dat mensen die glimlachen wanneer ze iemand voor het eerst ontmoeten, beter herinnerd worden later. Glimlach dus vaker en tover een glimlach op het gezicht van anderen!

9. Vertel een geheim

Open zijn is misschien wel een van de beste technieken om relaties op te bouwen. Tijdens een studie waaraan verschillende universiteiten deelnamen, werden studenten onderverdeeld in paren van twee. Ze kregen 45 minuten de kans om elkaar te leren kennen. Ze kregen de kans om vragen aan elkaar te stellen. De ene groep kreeg oppervlakkige vragen (Bv. Waar zou je graag eens op vakantie gaan?), de andere persoonlijke vragen (Bv. Hoe omschrijf je de band met je moeder?). De duo’s die elkaar persoonlijke vragen stelden, voelden zich daarna veel meer verbonden. Door zo open te zijn wek je vertrouwen en schep je een band.

10. Laat ze vertellen over zichzelf

Onderzoekers aan Harvard ontdekten dat over jezelf praten het vergelijkbare bevredigende gevoel geeft als eten, geld of seks. Met andere woorden, geef je gesprekspartner de kans om over zichzelf te vertellen. Luister geïnteresseerd en pik er op in. Zo zorg je ervoor dat hij of zij positievere herinneringen heeft aan jullie gesprek.

11. Laat zien dat je hen leuk vindt

Verschillende psychologen hebben het al ontdekt. Als we denken dat iemand ons leuk vindt, zijn we meer geneigd heb leuk te vinden. Dus zelfs als je nog niet zeker bent of je je gesprekspartner wel leuk zult vinden, laat dan toch blijken dat het zo is. Op die manier is de kans groter dat hij/zij jou ook leuk vindt. En dat vergroot dan opnieuw de kansen dat je de persoon ook effectief leuk vindt. Win-win.

Meer artikels over psychologie & relaties:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

Gesponsorde content