BLOG: Even sprayen tegen de blues

Michaël De Moor

Het lijkt een absoluut wondermiddel. Een bedplassend of prikkelbaar kind in huis? Geen enkel probleem, dank zij een spray met essentiële oliën dat u op een bijbehorend poppetje verstuift, kan u uw kind op een mum van tijd van zijn vervelende aandoening afhelpen. Het hoeft geen betoog dat er al meteen kritische stemmen opgaan die het nieuwe goedje in twijfel trekken.

Of het werkt of niet kan ik, bij gebrek aan kinderen in huis, helaas niet zeggen. Maar dat doet er eigenlijk niet toe. Want zo’n hocus pocus middeltje zegt bijzonder veel over hoe we in deze tijden met moeilijkheden omgaan. Het lijkt alsof we het allemaal zo druk druk druk hebben dat we niet meer willen investeren in de problemen grondig aan te pakken. Even sprayen is dan een pak makkelijker dan nagaan waarom je kind vervelend doet of nog steeds met een natte kussensloop wakker wordt.

Eerlijk: ik vind dat ronduit droevig. Want ik zie het fenomeen ook bij mezelf opduiken. Ik durf het haast niet toe te geven, maar het is al een hele tijd geleden dat ik nog eens een goed telefoongesprek heb gehad. Elke communicatie lijkt tegenwoordig via Messenger, sms of Whatsapp te gebeuren. Dat is nu eenmaal makkelijker, want je antwoordt gewoon wanneer je dat uitkomt. En, vooral: je kan veel beter verbergen dat het even wat minder goed gaat. Je moet elkaar al verdomd goed kennen om tussen de regels door te lezen dat de ander zich niet helemaal okay voelt.

Daarom pleit ik ervoor om terug tijd te nemen voor elkaar. Voor je kinderen, je partner, je vrienden. Om te luisteren en er te zijn voor elkaar, hoe melig dat ook moge klinken. Want tegen een goed gesprek kan niets op. Zelfs niet de best ruikende, meest doeltreffende spray.

 

Lees ook de vorige columns van Michaël:

Partner Content

Gesponsorde content