Daarom is het goed dat je een ochtendmens bent

Ja baas vindt het waarschijnlijk super dat je altijd vroeg op het werk verschijnt, maar dat is niet de enige reden om jezelf gelukkig te prijzen als je een vroege vogel bent. Uit nieuw onderzoek blijkt namelijk dat ochtendmensen minder kans hebben op een depressie.

Goud in de mond

Het oude gezegde ‘De ochtendstond heeft goud in de mond’, blijkt wel degelijk te kloppen, want vrouwen die zichzelf als ‘vroege vogels’ omschrijven, hebben minder kans om een depressie te ontwikkelen, zo blijkt uit onderzoek gepubliceerd in the Journal of Psychiatric Research. De oorzaak: meer blootstelling aan daglicht.

Onderzoekers van de Universiteit van Colorado onderzochten de link tussen psychische gevoeligheid en hoe je je dag indeelt (of je eerder een ochtendmens of nachtuil bent). Dat laatste is voor een groot stuk genetisch bepaald. Wat bleek? De eerste groep, de ochtendmensen dus, hadden 12 tot 27% minder kans op een depressie.

Alleenstaanden & rokers

De studie nam vier jaar in beslag, data van 32.740 vrouwen (met een gemiddelde leeftijd van 55) werden geanalyseerd. Toen de studie in 2009 begon, was er bij geen enkele deelnemer sprake van depressie. 37% noemde zichzelf een vroege vogel, 53% noemde zichzelf noch ochtend- noch avondmens. 10% noemde zichzelf nachtuil.

Nadat de studie afgelopen was, 4 jaar later dus, waren er 2.581 gevallen van depressie, 290 daarvan kwamen voor bij de nachtuilen. Degenen die later aan hun dag beginnen hebben meer kans op een depressie, zelfs wanneer er rekening werd gehouden met andere factoren zoals alleen wonen, roken en vrijgezel zijn.

“De studie suggereert dat er mogelijks naast levensstijl- en omgevingsfactoren, ook andere triggers voor een depressie zijn”, vertelt Céline Vetter die het onderzoek leidde. Volgens haar is minder blootstelling aan daglicht de oorzaak. Al is er ook goed nieuws nachtuilen, volgens haar is het helemaal niet zeker dat je een depressie ontwikkelt. “Probeer voldoende te slapen, spendeer tijd buitenshuis, beweeg voldoende en probeer zo vaak als mogelijk in het daglicht te komen”, zegt ze.

(Bron: The Independent – beeld: Love Stories)

Meer over psycho & gezondheid:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

Gesponsorde content