Hoe tevreden zijn Belgen met hun seksleven? Die vraag stelde Audrey Van Ham van erotiekmerk Christine Le Duc zich. Samen met onderzoeksbureau Ivox zocht ze het uit.

Het erotiekmerk Christine Le Duc heeft 21 winkels in Nederland. Nu opent het ook een webshop in België. Naar aanleiding van die lancering in België, voerde het een onderzoek naar het seksleven van de Belg. En daar kwamen de volgende resultaten uit.

Happy sex

Maar liefst 1 op de 4 Belgen is niet tevreden over zijn of haar seksleven. Minder dan 2 op de 10 seksueel actieve Belgen zijn écht tevreden met hun seksleven. Fysieke aantrekkingskracht vormt hier een cruciaal aspect. 3 op de 10 Belgen met een bedpartner geven verrassend genoeg aan dat ze die partner fysiek eerder onaantrekkelijk vinden en daardoor minder tevreden zijn over hun seksleven.

“de hoeveelheid seks zegt niet meteen veel over hoe tevreden die persoon is met zijn seksleven. Wat wel belangrijk is, is dat beide partners op één lijn zitten wat betreft die hoeveelheid”

Voor heel wat Belgen is de regelmaat waarmee ze seks hebben het grootste probleem. Slechts 4 op de 10 Belgen is tevreden met de hoeveelheid seks die ze hebben. Meer dan 6 op de 10 Belgen zou namelijk het liefst meerdere keren per week tot dagelijks seks hebben, terwijl slechts 3 op de 10 het effectief zo vaak doet. Hier is een groot verschil tussen beide geslachten: mannen (34%) zijn veel minder vaak tevreden over hoeveel seks ze hebben dan vrouwen (50%). 72% van de mannen zou liefst een paar keer per week tot dagelijks seks hebben, terwijl slechts 58% van de vrouwen ook zo vaak seks wilt. Nochtans zegt de hoeveelheid seks niet meteen veel over hoe tevreden die persoon is met zijn seksleven. Dat zegt althans Goedele Liekens, seksuologe en ambassadrice van Christine le Duc. “Wat wel belangrijk is, is dat beide partners op één lijn zitten wat betreft die hoeveelheid. Het probleem ligt vaak bij de communicatie met de partner, en met name bij het initiatief nemen. En dat is iets wat erg afgeremd wordt door onzekerheid in bed.”

“Het probleem ligt vaak bij de communicatie met de partner, en met name bij het initiatief nemen. En dat is iets wat erg afgeremd wordt door onzekerheid in bed”

 

Zelfzeker in bed

En dat blijkt ook uit het onderzoek. De helft van de seksueel actieve Belgen geeft aan dat ze vaker zin in seks zouden hebben als ze zich zelfzekerder zouden voelen tussen de lakens. Zo geeft 1 op de 4 seksueel actieve Belgen aan te weinig zelfvertrouwen te hebben in bed. Dit probleem doet zich vaker voor bij vrouwen (30%) dan bij mannen (22%). 1 op de 5 respondenten geeft daarnaast aan dat de partner te weinig zelfvertrouwen heeft in bed, wat mannen dan ook dubbel zo vaak aangeven (30%) als vrouwen (15%).

Er is een opvallende link tussen ontevredenheid en zelfvertrouwen in bed: Belgen die algemeen eerder ontevreden zijn over hun seksleven, geven namelijk in 4 op de 10 gevallen aan dat ze weinig zelfvertrouwen hebben in bed, waar slechts 23% van de Belgen die wel tevreden zijn dat aangeeft. Belgen die eerder ontevreden zijn geven ook vaker aan (44%) dat hun partner te weinig zelfvertrouwen heeft, tegenover slechts 13% van de tevreden respondenten. En dat is niet zo vreemd volgens Goedele. “Niets is zo ON-sexy als onzekerheid in bed. Je hebt absoluut geen perfect lichaam nodig om sexy te zijn. Het is veel belangrijker dat je je goed in je vel voelt en dat je jezelf verzorgt. Op die manier creëer je voor jezelf een sterke basis waarmee die sexyness vanzelf komt.”

“Niets is zo ON-sexy als onzekerheid in bed. Je hebt absoluut geen perfect lichaam nodig om sexy te zijn. Het is veel belangrijker dat je je goed in je vel voelt en dat je jezelf verzorgt”

Praten helpt!

Niet minder dan 4 op de 10 Belgen geeft aan dat ze weinig of helemaal niet bewust nadenken over wat ze eigenlijk willen in bed. Vrouwen (47%) geven nog vaker aan dan mannen (29%) dat ze hier niet bewust bij stilstaan.  Een meerderheid van de seksueel actieve Belgen praat ook niet over zijn of haar seksuele verlangens. 4 op de 10 respondenten geven aan dat ze hier eigenlijk niet goed over durven praten met hun partner. Belgen geven ook aan dat hoe langer hun relatie duurt, hoe minder ze praten over hun seksuele verlangens met hun partner. Van de Belgen in een relatie korter dan een jaar praat 30% niet over zijn verlangens, terwijl Belgen in een relatie van langer dan 25 jaar in 69% van de gevallen niet praat over zijn seksuele verlangens. Maar wat blijkt? Praten werkt. Respondenten die wel met hun partner praten over hun verlangens op seksueel vlak zijn vaker tevreden over hun seksleven. 62% van de Belgen die hierover communiceren met hun partner zijn namelijk in meer of mindere mate tevreden over hun seksleven, waar van de Belgen die er niet over praten slechts 41% dit aangeeft.

Gouden tips voor een tevreden seksleven:

  • Praat met je partner over seks
  • Doe moeite voor je partner. Maak jezelf op, investeer in mooie lingerie…
  • Durf te praten over je verlangens en fantasieën

Meer over seks: