Daarom word je gelukkiger van extra vrije tijd dan van meer loon

Graag een centje bijverdienen en dus extra overuren kloppen of zelfs een flexi-job nemen? Kan helpen, maar denk best twee keer na voor je er voor gaat, want die extra vrije tijd maakt je gelukkiger dan je denkt.

Uit een recent onderzoek met 2,5 miljoen Amerikanen, blijkt dat 80% niet genoeg tijd heeft om alle dingen te doen die ze zouden willen doen. En in Vlaanderen klinkt het al niet veel beter: zo’n 40% van de Vlamingen voelt een onevenwicht in de work-life balance, zo blijkt uit een studie van scale-up Hallelujah bij 1.000 beroepsactieve Vlamingen. Het onderzoek – in samenwerking met iVox en arbeidspsychologe dr. Karolien Hendrikx (UHasselt & PXL). En naast een slechte work life balance zijn er nog enkele opvallende resutalten: slechts 1 op 6 voelt zich heel gelukkig op het werk.

Extra salaris?

We werken hard, maar is een hoger salaris een goede oplossing? Volgens professor Ashley Whillans niet, mensen die kiezen voor meer vrije tijd in plaats van meer salaris, zijn gelukkiger. Dat blijkt uit haar onderzoek. Ze vroeg aan aan duizend afgestudeerde studenten wat ze kiezen: meer geld of meer vrije tijd, daarnaast polste ze naar de tevredenheid over hun leven. Twee jaar later stelde ze opnieuw vragen over de tevredenheid van hun leven. En wat bleek: mensen die vrije tijd verkozen boven loon waren een stuk gelukkiger. De studenten die kozen voor een job met voldoende vrije tijd, letten ook op de leukheid van de job. De groep haalt voldoening uit zijn job én had nog voldoende vrije tijd voor andere dingen.

Studenten die een job kozen op basis van het loon, waren minder gelukkig. Zij haalden minder plezier uit hun job en hadden minder vrije tijd om leuke dingen te doen.

 Meer vrije tijd

Je hoeft nu niet meteen je job op te zeggen of halftijds te gaan werken, maar er zijn wel manieren om meer vrije tijd te creëeren. Denk maar aan thuisbezorging van boodschappen. Uit het onderzoek van Ashley blijkt dat we het moeilijk vinden om hier geld aan uit te geven. “Zonde”, zegt ze. “Als je geld gebruikt in ruil voor vrije tijd, maakt je dat veel gelukkiger. Die dagelijkse energievretende taken (poetsen, koken, wassen...) uit handen geven, kan je gelukkiger maken. Dat is niet alleen handig, het zorgt onbewust ook dat je beter met je vrije tijd omgaat. “Het idee dat je geld hebt uitgegeven om meer vrije tijd te hebben maar dat je die beter besteedt.”

Schuldgevoelens

Nochtans voelen heel wat mensen zich schuldig als ze die taken uit handen geven. “Doe dat niet. Je kunt misschien niet veranderen hoeveel uur je werkt in een week, je kunt wel veranderen wat je met de rest van je uren doet.” En geef eerlijk toe: hoe heerlijk dat je die tijd die je normaal aan de was en de boodschappen spendeert, nu kunt gebruiken om wijn te drinken met je vriendinnen?

Meer over werk & vrije tijd:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

Gesponsorde content