De ene gewoonte die je succes in de weg staat
We hebben er allemaal wel eens last van, dat kleine stemmetje in ons hoofd dat zegt dat we niet goed, mooi, slim of ervaren genoeg zijn. Heel vervelend, maar het is nog erger. Dat ene stemmetje is verantwoordelijk voor zo’n 99% van wat er niet gaat zoals je gehoopt had. Hoog tijd dus om die onzekerheden aan te pakken.
Op zoek naar een nieuwe job? Dankzij deze tips vind je in 7 stappen je droomjob.
“Dit is écht te moeilijk voor mij”, “ik weet niet wat ik aan het doen ben”, “ik vind nooit meer een nieuwe job“... Herkenbaar? Een negatief zelfbeeld is de nieuwe epidemie bij ambitieuze, slimme vrouwen. “Ik hoor het dagelijks”, vertelt Lauren McGoodwin, die via haar website career contessa tips geeft aan vrouwen met ambitie. “Ik hoor het van vrienden die die ene job niet hebben gekregen die ze wilden, van een collega die een puntje van negatieve kritiek kreeg en van mezelf. Het inzicht kwam toen ik met mijn echtgenoot op restaurant zat en hij opeens zei: ‘waarom haal je jezelf zo naar beneden? Denk je niet dat dat meer slecht doet dan goed?’ En op dat moment had ik een echt aha-moment. Het klopt als een bus, negatief denken over jezelf helpt je helemaal niet vooruit.”
Natuurlijk is een beetje kritisch zijn voor jezelf niet slecht, want het stimuleert je om het beter te doen. Maar je mag niet te ver gaan, want zo creëer je een tornado van zelfdestructie. En dat staat je succes in de weg. Wil je meer succes? “Stop er dan onmiddellijk mee”, vertelt ze. “Overdreven zelfkritiek slaat terug in je gezicht, je focust enkel nog op de fouten die je maakt in plaats van de nadruk te leggen op de kleine vooruitgangen die je boekt”, zegt psycholoog E. Chansky, onderzoeker in psychologie. Hij schreef het boek ‘Freeing yourself from anxiety’. “Studies tonen aan dat jezelf de grond inboren leidt tot meer stress en zelfs depressies kan veroorzaken.” Gelukkig zijn er enkele tips om met die onzekerheid om te gaan.
Veel stress? Aan deze 6 signalen merk je of je stress hebt zonder dat je het weet.
Geef de criticus een naam
“Geef dat stemmetje die altijd maar kritiek geeft een naam. Door het een naam te geven, zelfs een belachelijke, wordt het minder sterk en verminder je het effect. ‘Vervelende Vera’, ‘Onnozele Olivier’ of ‘Smerige Sonja’, alles is mogelijk. Het maakt het gemakkelijker om je over je angst heen te zetten. Het doel is om jezelf (of Vera, Olivier of Sonja) terug te roepen en je negatieve gedachten te stoppen.”
Pieker jij je suf? Therapeute Suzanne Kempeneers geeft tips om er voor eens en altijd van af te geraken.
Besef dat je negatief denkt
In de eerste plaats moet je natuurlijk beseffen dat je veel te negatief denkt en te hard bent. Het is bovendien gemakkelijk om van een kleine fout iets groots te maken. Probeer daarom duidelijk te definiëren waarom je negatief denkt. Je zult snel beseffen dat je het grootser maakt dat het is. Probeer ook altijd positief te denken. Een klein succes geboekt? Geef jezelf gerust een schouderklopje.
Durf jij al eens te doemdenken? Dankzij deze 7 tips sta jij vanaf nu écht positief in het leven.
Vraag jezelf af wat je vrienden of familie zouden zeggen
Je bent meestal strenger voor jezelf dan voor anderen. Een eenvoudige manier om het positiever te bekijken, is door jezelf af te vragen wat je familie of vrienden zouden zeggen. Zou je moeder vinden dat je een complete mislukkeling bent omdat je een fout maakte? Natuurlijk niet. Omgekeerd werkt het ook: zou je het niet zeggen tegen een vriend, zeg het dan ook niet tegen jezelf. Nee, je vindt je vriendin geen domme gans omdat ze niet werd aangenomen voor die ene job.
Praten met je vriendinnen helpt ook. Hier vind je 3 types vriendinnen die iedere vrouw nodig heeft
Omarm je imperfecties
Niet perfect is ook goed. Wees dus niet te streng voor jezelf en zet je standaarden niet té hoog. “Perfectionisme is destructief. Je wordt er ongelukkig van, want het is simpelweg onrealistisch. Zelfs de beste atleten en topmanagers zijn niet perfect. Ook al lijkt dat soms zo.”
Ontdek hier wat succesvolle mensen doen op vrijdagnamiddag
Meer tips om goed in je vel te zitten:
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier