Een op de drie Belgen is vandaag zeer gelukkig, maar het lijkt bergaf te gaan met ons nationaal geluk. Ruim een kwart van de Belgen is niet gelukkig. Dat blijkt uit cijfers van het Nationaal Geluksonderzoek. Levensverzekeraar NN en UGent gingen met een grootschalig onderzoek na wat de Belg gelukkig maakt.

Ongeacht huidskleur, cultuur of geloof is er één zaak die mensen bindt: iedereen wil graag een gezond en gelukkig leven.  Maar wat is geluk? En hoe is het gesteld met het geluk van de Belg? Dankzij het Nationaal Geluksonderzoek van UGent komen de Belgen het komende
jaar te weten wat hen gelukkig maakt, en hoe zij (nog) gelukkiger kunnen worden. Geluksprofessor dr. Lieven Annemans leidde het onderzoek. In totaal namen 3770 mensen deel aan de studie.

Uit het Nationaal Geluksonderzoek blijkt dat ruim een Belg op drie (35 procent) vandaag zeer gelukkig is met zijn of haar leven. Zij geven hun leven een score van minstens acht op tien. In totaal zijn zowat de helft van de landgenoten best tevreden met hun leven (score van 6 en meer). Toch is niet alles rozengeur en maneschijn, want ruim een kwart van de Belgen (28 procent) is niet gelukkig. De Belgen scoren met gemiddeld 6.55 op 10 lager dan in eerdere – Europese – studies zoals de European Social Survey. Een mogelijke verklaring voor het lagere cijfer is dat het Nationaal Geluksonderzoek anoniem gebeurde, waardoor de deelnemers een eerlijker antwoord gaven. Anderzijds is er ook een algemene daling van ons welzijn, zoals onlangs nog werd aangegeven door het Nationale Planbureau. Opvallende vaststelling: de Belgische senioren zijn vandaag gemiddeld gelukkiger dan Generatie X (Belgen tussen 35 en 49 jaar).

Lees verder op de volgende pagina

1 2 3
bekijk op één pagina