Deze dingen moet je eerst proberen voor je je huwelijk opgeeft

Twijfel je of je man wel de ware is? Weet je niet zeker of je de stekker niet liever uit je relatie zou trekken? Dit zijn moeilijke keuzes. Volgens de Amerikaanse relatiespecialist John Gottman moet je deze dingen zeker proberen vooraleer je die advocaat onder de arm neemt.

Is een scheiding de enige optie? Lees dan hier de tips van Rika om je beter te voelen na de relatiebreuk.

1. Klaag zonder te beschuldigen

Iedereen heeft zijn kleine kantjes, en we klagen allemaal wel eens. Maar je partner beschuldigen is geen goed idee. “Praten over onderwerpen is veel beter dan beschuldigingen geven. Een voorbeeld: zeg liever ‘ik was ongerust toen je mij niet belde, we hadden afgesproken dat je zou bellen als je later komt’ in plaats van ‘jij komt ook nooit je beloften na, egoïst.'”

Natuurlijk maken jullie al eens ruzie. Hier lees je welke dingen je zeker niet mag doen tijdens een discussie met je partner.

2. Negeer conflicten niet

Negatieve gevoelens aan de kant zetten, kan je relatie doden. Zo zegt onderzoek van Dr. Gottman dat 69% van de huwelijksconflicten nooit wordt opgelost, ze worden genegeerd. Maar later komen ze toch naar de oppervlakte. “Conflicten uitpraten is beter dan ze te negeren, want koppels die ze proberen te negeren, riskeren relaties die vroeg of laat ontploffen.”

Lees ook welke dingen je relatie kunnen doden zonder dat je het doorhebt

3. Geef fysieke affectie een boost

Een mens wordt nu eenmaal gelukkiger van affectie. “Knuffelen, elkaars handen vasthouden en seks, maakt ons kalmer. Bovendien hebben we minder stress, en dat is natuurlijk alleen maar goed voor ons humeur en onze relatie.”

Ontdek hier 6 signalen die tonen dat je stress hebt zonder dat je het weet

4. Focus op positieve eigenschappen

Ja, je partner laat al eens zijn sokken slingeren en vergat vorige week de vuilniszakken buiten te zetten, maar hij is ook wel ontzettend lief, bracht je kippensoep toen je ziek was en kan ontzettend goed luisteren. Focus vooral op die positieve eigenschappen. “Herinner jezelf regelmatig aan de goede eigenschappen van je partner. Luister ook altijd naar het standpunt van de ander en probeer elkaar te begrijpen.”

Ontdek hier 7 tips om écht positief in het leven te staan

5. Spendeer tijd met je partner

Zoek naar activiteiten die jullie allebei plezant vinden. Vraag bovendien ook altijd hoe elkaars dag was. Toon empathie, begrip en liefde. Geef ook altijd het gevoel dat je daar bent om te helpen als het nodig is.”

Lees hier welke vervelende eigenschap volgens de wetenschap eigenlijk het teken is van een goede relatie

6. Vergeef

Misschien hadden jullie ruzie en zijn er zware woorden gevallen, maar wees vooral ook bereid om te vergeven. “Accepteer dat je partner zijn best doet, maar dat hij ook al eens een fout begaat. Net zoals jij. Analyseer bovendien zijn uitspraken niet, en leg hem geen woorden in de mond. Probeer met een open geest elkaars standpunten te begrijpen en vergeef elkaar als je een fout hebt gemaakt.”

Meer tips voor een goede relatie:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

Gesponsorde content