Dit is de nieuwe nummer 1 oorzaak van ziekte en werkonbekwaamheid wereldwijd

Nieuw onderzoek van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft aangetoond dat depressie wereldwijd de grootste oorzaak is van ziekte en werkonbekwaamheid. Meer dan 300 miljoen mensen wereldwijd zijn depressief. Nog vreselijker nieuws: slechts de helft ervan krijgt de goede behandeling die ze nodig heeft.

Lees hier de straffe getuigenis van Lieselot, die vertelt over een leven na haar burn-out.

Enorme stijging

Het is niet kanker of een hart- en vaatziekte die het hoogst aantal mensen treft, wel depressie.

Volgens de WHO is er een enorme stijging van het aantal mensen met een depressie, een stijging van 18% tussen 2005 en 2015. De organisatie probeert het probleem nu onder de loep te brengen omdat er nog steeds een taboe rust en veel patiënten schrik hebben om te vertellen over hun probleem.

“Er is nog steeds een stigma en mensen durven niet te praten”, vertelt Shekhar Saxena M.D., directeur van het departement mentale gezondheid van het WHO. “Praten met een persoon die je vertrouwt is vaak de eerste stap naar behandeling én herstel“, klinkt het nog.

WHO roept landen op om te investeren in de behandeling van mentale gezondheid en te zorgen voor voldoende steun voor mensen met een depressie. “Hopelijk laten deze cijfers alle landen inzien hoe belangrijk en dringend het probleem is.”

Meer artikels over gezondheid:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

Gesponsorde content