Dromen over de dood van een naaste: een slecht voorteken?

De legende vertelt dat Livia, de vrouw van Caesar, de nacht voor zijn moord had gedroomd dat hij zou sterven. De vraag dringt zich op: is het onheilspellend om te dromen over de dood van een naaste?

Ooit midden in de nacht wakker geworden door een verschrikkelijke nachtmerrie waarin je een dierbare persoon verliest (bijna even traumatisch om mee te maken als slaapverlamming)? Heb je moeite om nadien weer in slaap te vallen?... Waarom deze persoon? Loop hij/zij gevaar? Is dit een onheilspellende droom?

Toch niet zo negatief

Maak je geen zorgen: het is niet omdat je het hebt gedroomd, dat het ook daadwerkelijk zal gebeuren. Net als bij een droom waarin je je tanden lijkt te verliezen, is ook hier een zeer specifieke verklaring mogelijk. Dergelijke droom staat namelijk voor verandering. Volgens de bekende psychiater en psycholoog Carl Jung gebeurt dit vaak bij mensen die in een overgangsfase zitten en symboliseert zo’n droom vaak vernieuwing. Misschien treur je om het einde van een relatie of kies je voor een compleet nieuwe levensstijl. Je lichaam zet deze verandering in je leven dan om in een droom. Wanneer je droomt over een zeer gewelddadige dood, kan het dus goed zijn dat je op het punt staat een drastische levensverandering te ondergaan. Geruststellend, toch?

Volgens andere psychiaters en psychologen kan dergelijke nachtmerrie ook wijzen op een teleurstelling of een waarschuwing: je voelt je schuldig en hebt niet echt vrede genomen met een recente beslissing.

De vraag blijft natuurlijk, waarom dromen we over de dood van een naaste en niet gewoon over onze eigen dood? Simpel, onze hersenen vinden het moeilijk om te dromen over ons eigen overlijden...

Meer lezen

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

Gesponsorde content