Eerlijk antwoorden

Michaël De Moor was verbaasd door zoveel Nederlandse eerlijkheid.

 

Vorig weekend was ik in het Nederlandse Den Bosch, waar ik de prachtige tentoonstelling over de geweldige Jeroen Bosch ben gaan bezichtigen. Na afloop zat ik op een terrasje in de zon – het was zo’n weekend waar de zomer eindelijk de lente voor even verdrong – en daar viel een conversatie tussen twee oudere Nederlanders me op. Niet dat ik bewust aan het luistervinken was – nee, ze spraken gewoon behoorlijk luid op het op dat moment nog grotendeels lege terras.

 

De ene was een statige man, mooi gekleed, kleine glimlach om de lippen toen ie sprak. De ander was een al even elegante vrouw, zo’n typisch rijzige Nederlandse met pretlichtjes in de ogen. “Hoe gaat het met je tegenwoordig”, vroeg de vrouw aan de man. “Met ups en downs”, antwoordde die. Dat vond ik een prachtig antwoord. Omdat het iets was wat ik niet meteen verwachtte. Ga maar na, hoe vaak geven we niet het onbeduidende ‘ça va’ of ‘het gaat best goed’ als antwoord, zelfs wanneer we dat niet menen? In deze tijden van schone schijn –  wie post er ooit iets negatiefs of droevigs op Facebook? – wordt het almaar moeilijker om eerlijk te zeggen wat we nu echt voelen.

 

Maar hoe mooi en oprecht ik zijn antwoord ook vond, de reactie van de mevrouw in kwestie vond ik zo mogelijk nog mooier. “Blij dat je dat zegt, dan kan ik er tenminste zijn voor jou”, zei ze. Dat vond ik van een ontroerende schoonheid. Omdat het getuigde van echte vriendschap: het besef dat je er zal zijn voor de ander wanneer die jou het meest nodig heeft. Naargelang het gesprek vorderde, werd me duidelijk wat er met de man aan de hand was. Hij had een paar maanden geleden zijn vrouw verloren en daar had hij het, uiteraard, bijzonder moeilijk mee.

 

Ik kon uiteindelijk nog horen hoe ze afspraken om samen een dagje naar zee te gaan en daar eens goed te gaan eten. Ik zag het gezicht van de man optrekken en ik bedacht me: dat zou nooit gebeurd zijn als hij er zich met een dooddoener vanaf had gemaakt. Ik ga dat ook proberen doen. Eerlijk antwoorden. Niet zozeer omdat dat het langst duurt, maar omdat het jezelf zoveel mooie dingen kan bezorgen. Ook wanneer het even niet zo goed gaat.

 

Michael Mode- en human interestjournalist Michaël De Moor houdt van Bob Dylan, Martin Margiela en chocolade en droomt ervan ooit eigenaar te worden van een bull terrier. Elke week geeft hij zijn eigenzinnige kijk op een emotie uit de actualiteit.

 

Lees hier de blog van vorige week

 

 

 

 

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

Gesponsorde content