Getuigenis: Aline werd maandenlang gestalkt door haar ex

Een relatiebreuk kan erg pijnlijk zijn. Maar wat als het uit de hand loopt? Aline werd na haar relatiebreuk nog maandenlang gestalkt door haar ex.

 

Naar voorgevoel

Aline (29): “Ik leerde J. kennen via een datingsite. We hadden leuk gechat en ik wilde hem weleens live zien. Hij bleek heel aardig, maar ik had meteen het idee dat er iets niet klopte. Ik merkte dat hij niet reageerde op zaken die de emotionele richting uitgingen. Hij keek me op zo’n moment ook nooit aan. Mijn initiële gevoel, mijn intuïtieve wantrouwen, liet ik helaas voor wat het was. Ik ontmoette hem opnieuw, op een event georganiseerd door het werk. We raakten aan de praat, en ik viel als een blok voor zijn intelligentie. We bleken ook veel gedeelde interesses te hebben.

Lees ook: De callboys in het echt: ‘Ik ben een vrouw en ik betaal voor seks’ 

Omdat ik mijn huis uit moest, gingen we na vier maanden al samenwonen. Ik was helemaal gek op hem. Af en toe gebeurden er wel zaken die bij mij de alarmbel deden afgaan. Zo was hij behoorlijk jaloers. Hij wilde graag alle aandacht voor zich, en verdroeg het moeilijk dat ik ook eens met anderen optrok.

Op een dag kwam het onbehaaglijke gevoel dat er altijd was geweest naar de voorgrond. Ik ontdekte dat hij in mijn mails had zitten snuisteren. Via die mails had hij ontdekt dat ik met een oude bekende had afgesproken. Op dat moment was die man gewoon een vriend, maar bij hem deed het de stoppen doorslaan. Achteraf bleek dat hij zelfs mijn paswoord had achterhaald en nog wekenlang meelas. Van toen af ging onze relatie bergaf. Hij ging vreemd, ik ging daarna ook een keer vreemd met die bewuste vriend. J. vond mijn scheve schaats onvergeeflijk, de zijne werd onder de mat geveegd. Voor mij was de maat vol, ik besloot alleen te gaan wonen. Hij wilde dat helemaal niet en bleef de hoop koesteren dat het weer goed zou komen.”

Van de grootste liefde naar de diepste haat

“Ik ging twee straten verderop wonen. J. stuurde me elke dag talloze berichten. Het werd duidelijk dat hij zich niet over onze relatiebreuk heen kon zetten. Op een dag kwam hij met veel machtsvertoon ‘mijn spullen’ bij mij thuis afleveren. Een trui die ik hem had gegeven, trok hij ter plekke uit en gooide hij op de grond, héél dramatisch allemaal. Daarna bleven de berichten komen. Ze gingen van de grootste liefde naar de diepste haat. Hij begon ook berichten te sturen naar de vriend met wie ik was vreemdgegaan. Hij suggereerde dat hij zelfmoord wilde plegen, dat zijn leven zonder mij niets meer waard was. Ik zei dat hij hulp moest zoeken, dat ik hem niet meer kon helpen. Ik verbrak het contact en blokkeerde hem op Facebook.

Hij knalde met zijn hoofd keihard tegen een muur en liet zich plat op straat vallen. Daarna stond hij gewoon weer op.

Maar op een avond stond hij me op te wachten toen ik thuiskwam. ‘Ik heb de banden van je fiets geplakt’, zei hij, alsof dat de normaalste zaak van de wereld was. Ik zei dat hij van mijn spullen moest afblijven en dat ik hem niet meer wilde zien. Daarop knalde hij met zijn hoofd keihard tegen een muur en liet zich plat op straat vallen. Daarna stond hij gewoon weer op. Ik was gechoqueerd en ging snel naar binnen. Nog eenmaal heb ik hem daarna een bericht gestuurd. Dat hij zich schuldig maakte aan stalking en bedreiging, en dat hij er meteen mee moest stoppen. Zo niet, zou ik aangifte doen. Maar ook dat hielp niet. Zijn berichten werden steeds zieliger. Bovendien bleef hij mijn vriend contacteren en zelfs zijn nieuwe vriendin. Dat was het moment waarop ik besloot aangifte te doen.”

Bang om nog iemand te vertrouwen

“De politie was heel begrijpend en behulpzaam, ik ben ook goed ondersteund door slachtofferhulp. Ze zorgden ervoor dat ik me niet meer schuldig voelde, en dat ik harder kon zijn naar hem. Helaas kunnen ze weinig doen, zolang de stalker niet overgaat tot fysiek geweld. Ik vermoed wel dat ze hem verhoord hebben, want daarna is het stalken opgehouden.

Ondertussen heb ik godzijdank al maandenlang niets meer van hem gehoord, maar de mentale schade blijft voelbaar. Ik sliep slecht, durfde niet meer naar huis en logeerde een tijd in een B&B voor ik een nieuwe woning vond. Ik heb een aantal relaties gehad, maar na een paar maanden springen ze telkens af. Ik blijf maar denken: wat als die persoon niet is wie hij pretendeert te zijn? En dan heb ik het nog niet gehad over de financiële kater die J. me heeft bezorgd. Doordat hij weigerde het appartement op te zeggen waar we samenwoonden, heb ik nog een tijd mee de huur betaald en zelfs de opzegvergoeding. Daarna heb ik nog een vergoeding moeten betalen omdat hij het appartement in abominabele staat had achtergelaten. De huisbaas zei letterlijk: ‘Ik wil dat jij het regelt, want op die man kan ik niet rekenen, hij is gek’.

Ik wil liever niet denken aan alles wat ik met die vele duizenden euro’s had kunnen doen. Soms worstel ik met wraakgevoelens, en verzin ik allerlei scenario’s om hem dat betaald te zetten. Maar dan denk ik: dat ben ik niet. Het is gewoon een stiekeme fantasie van me.”

Wil je nog meer straffe getuigenissen lezen, lees dan zeker het verhaal van Annemie, wiens man een relatie begon met haar zus en van Marijke, die na 11 jaar opnieuw haar eerste keer beleefde.

Openingsbeeld: stockbeeld.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

Gesponsorde content