Getuigenis: Anke ging van een gesloten naar een open relatie, maar eindigde single

Anke (27) en haar vriend Nicolas (28) besloten na een relatie van vijf jaar hun seksleven nieuw leven in te blazen. Als vrijgevochten koppel besloten ze hun relatiestatus van gesloten in open te veranderen. Al bleek dat al gauw niet zo eenvoudig als gedacht. Reeds na een aantal weken begon Anke te twijfelen...

 

“Nicolas en ik lijken gemaakt voor elkaar. Onze humor is één op één, we kunnen ontzettend goed praten en zijn elkaars steun en toeverlaat. Ik leerde Nicolas kennen via Tinder. Bij de eerste date was het meteen raak. Omdat het zo goed liep tussen ons, besloten we al na een jaar om samen te gaan wonen. Nicolas woont net over de grens, dus ik verhuisde voor hem naar Duitsland. Maar ook dat creëerde geen problemen, Nicolas begreep me zo goed dat ik nooit ook maar iets van heimwee gevoeld heb.”

Experimenteren vanuit de cocon

“Wat echter al van bij het begin van onze relatie een beetje scheef zat, was ons seksleven. Nicolas had voor mij nog nooit met iemand geslapen, terwijl ik al een vaste relatie achter de rug had. Ook heb ik van nature een bijzonder hoog libido en stortte ik me tijdens mijn studentenjaren wel vaker in een nachtelijk avontuurtje. Nicolas en ik hadden niet zo vaak seks als ik gewend was uit vorige relaties, en ook als we het deden, bereikte ik nooit een hoogtepunt. Toen we allebei aan onze eerste job begonnen, verschoof ons seksleven al snel volledig naar de achtergrond.”

Nicolas wist dat ik moeite had met dat aspect van onze relatie en kwam op een avond zelf met het voorstel om een open relatie te beginnen. Op die manier kon onze – voor de rest perfecte – relatie standhouden, terwijl er ook aan mijn noden voldaan werd. Ik weet nog dat ik die beslissing ontzettend onbaatzuchtig vond van hem. We spraken er uitgebreid over en besloten dat we allebei afzonderlijk met anderen zouden daten zodat we konden experimenteren op seksueel vlak. Op dat moment dacht ik dat hij het voorstel vooral voor mij op tafel gooide en hij weinig van onze overeenkomst gebruik zou maken.”

Uit balans

“De enige afspraak die we maakten, was dat we zouden stoppen zodra er gevoelens aan te pas kwamen. We maakten allebei opnieuw een account op Tinder aan en hadden al snel elk een date gepland. Alleen ging het er daarna bij Nicolas net iets vlotter aan toe. Hij had de ene match na de andere, en sprak meermaals per maand met meisjes af. Ik daarentegen hield het op een sporadische ontmoeting, hoogstens één keer om de twee maanden.”

“De afspraak was toch enkel seks?”

“Dat onevenwicht zat me meteen al niet lekker, maar wat me vooral stoorde was dat hij geregeld afsprak met hetzélfde meisje. Soms vertrok hij voor het avondeten en was hij in het midden van de nacht nog steeds niet thuis. Op die momenten deed ik natuurlijk geen oog dicht. Als ik dan vroeg wat ze zolang gedaan hadden, vertelde hij dat ze nog op café waren geweest of dat ze samen een film gekeken hadden. Voor mij voelde dat al eerder aan als een relatie, als activiteiten die hij eigenlijk met mij zou doen. De afspraak was toch enkel seks?

“Uiteindelijk voelde ik me volledig overschaduwd en vroeg ik om de open relatie stop te zetten. Daarop stelde Nicolas me voor een ultimatum: of ik liet hem begaan, of we zetten een punt achter onze relatie. Dat was meteen ook de laatste ruzie die we met elkaar gehad hebben. De volgende ochtend pakte ik mijn spullen en ben ik op de trein naar België gesprongen.”

Vlinders voor de vrijheid

“Het is niet zo dat Nicolas verliefd is geworden op een ander, maar hij is wel verliefd geworden op de vrijheid. Daarom is het belangrijk om, wanneer je een open relatie overweegt, vooraf heel erg concrete afspraken te maken met elkaar. Geef je op Tinder aan dat je een vriend hebt of vertel je dat pas op de date zelf? Hoe vaak spreek je af? Mag je meer dan één keer met dezelfde persoon afspreken? Vertel je erover aan je vrienden? (Het is best gênant als je beste vriendin je lief toevallig op Tinder tegenkomst, trust me.) Moet de ander je date goedkeuren? Vertel je achteraf aan elkaar hoe het verliep?”

“Of ik liet hem begaan, of we zetten een punt achter onze relatie.”

“Ik kan zo nog even doorgaan, maar het is vooral belangrijk om respect te blijven hebben voor elkaar. Als de één zich niet langer comfortabel voelt bij de open relatie, moet de ander dat respecteren. Je stapt samen in een avontuur en moet er ook samen de regie over blijven hebben. Als dat kan, zie ik nog steeds enkel voordelen. Zo niet, kan het wel eens het einde van je relatie betekenen.”

 

Benieuwd naar meer getuigenissen?

Openingsbeeld: Getty Images.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

Gesponsorde content