Getuigenis: Dianne (62) ruilde de pure passie voor meer intimiteit

In seniorseks, staat ‘senior’ voor ‘zeer ervaren’. Want dat is seks na je vijftigste hoe dan ook. Intimiteit kan echter verschillende vormen aannemen: Dianne* (62) ruilde na twaalf jaar samen te zijn met haar vriend de spetterende seks van in het begin in voor meer geborgenheid.

Dianne’s verhaal

“Ik ben gescheiden op mijn tweeënveertigste en was daarna jarenlang single. Toen ik op mijn vijftigste een nieuwe partner vond, betekende dat een serieuze aanpassing. Ik was zo gewend aan mijn vrije leventje - mijn drie kinderen stonden inmiddels op eigen benen – dat ik het moeilijk vond om me weer als ‘vriendin van’ te positioneren. Maar de seks maakte veel goed. Mijn vriend en ik – hij was vijfenvijftig toen we elkaar leerden kennen - waren stapelverliefd, als gevolg was ons seksleven nog net hetzelfde als toen ik veertig was. Inmiddels zijn we twaalf jaar samen en is er veel veranderd. Door de jaren heen is mijn vriend een stuk kalmer geworden in bed. Dat heeft vooral te maken met erectieproblemen, een fenomeen waar heel wat mannen mee te maken krijgen op zekere leeftijd. In het begin maakte het hem heel onzeker, inmiddels heeft hij er zich meer bij neergelegd. Zelf merk ik dat mijn zin in seks minder is dan vijf jaar geleden. Het hoeft allemaal niet meer zo nodig. Hadden we vroeger een of twee keer per week seks, dan is dat nu een keer in de twee of drie maanden. Maar er is iets anders voor in de plaats gekomen, een vorm van intimiteit waar we ons allebei goed bij voelen.”

“Mijn zin in seks is minder dan vijf jaar geleden. Het hoeft allemaal niet meer zo nodig, er is nu vooral rust en vertrouwen”

“We kunnen er enorm van genieten om in elkaars armen te kruipen en zo in slaap te vallen. Of elkaar te kussen, te knuffelen en te strelen zonder dat de ‘daad’ er altijd aan te pas komt. Hadden we er in het begin beiden lastig mee dat we het niet meer zo vaak ‘deden’, en voelden we ons daar allebei schuldig om, tegenwoordig is er geen sprake meer van enig schuldgevoel tegenover de ander. We zijn maatjes, partners, geliefden en vrienden door dik en dun. Geen van ons tweeën voelt zich ‘oud’, maar we weten van elkaar dat we samen oud willen worden, wat dat ‘oud zijn’ dan ook mag betekenen. Het geeft rust, intimiteit en vooral een diep vertrouwen. De spetterende seks is er af, maar wat er voor in de plaats komt, maakt alles goed.”

*Dianne is een schuilnaam 

Meer lezen:

Door: Joanie De Rijke. Beeld: GettyImages.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

Gesponsorde content