Seks zou een van de geneugten van het leven moeten zijn, maar dat blijkt in de praktijk weleens tegen te vallen. Gebrek aan libido of trauma’s uit je jeugd kunnen je parten spelen. En toch kan het allemaal goed komen.

 

Marianne (39) groeide op in een heel preuts gezin

“In het gezin waar ik opgroeide, werd over seks nogal geheimzinnig gedaan. Zodra er bloot op de televisie te zien was, hield mijn moeder haar handen voor onze ogen. Experimenteren met mijn lichaam deed ik niet. Dat lichaam was niet meer dan een transportmiddel voor mijn hoofd, zoals een professor het ooit eens in een interview zei.

Ik was een preuts meisje. Met mijn eerste vriendje wilde ik aanvankelijk alleen maar manuele seks. Soms voelde ik me een beetje opgewonden, maar pas anderhalf jaar later kwam ik voor het eerst in mijn leven écht klaar. Een heel nieuwe ervaring, en best wel fijn. Niet lang daarna – ik was intussen negentien – ging ik met die jongen naar bed. Het was een complete ramp. Ik verkrampte helemaal, en zijn penis raakte er maar niet in. Meteen sloeg de twijfel toe. ‘Zie je wel, ik ben verkeerd gebouwd!’ Het kwam bovenop de complexen die ik toch al had: over mijn borsten, bijvoorbeeld, die ik veel te groot vond. We hebben het later nog eens opnieuw geprobeerd en toen lukte het wel. Maar fijn vond ik het niet. De preutsheid en onzekerheid bleven in de weg zitten.

Een paar jaar later leerde ik Sam kennen, de man met wie ik uiteindelijk zou trouwen. We vrijden heel teder, maar van grote opwinding was er nooit sprake. Misschien beschrijft het woord ‘vriendjesseks’ nog het best hoe het eraan toe ging. Dat het voor mij niet zo geweldig was, durfde ik hem niet te zeggen. Hij was al zo onzeker, kwam uit een relatie met een vrouw die hem voortdurend het gevoel gaf dat hij tekortschoot op seksueel vlak. Ik wilde zijn faalangst niet nog groter maken, dus zweeg ik.

Lees ook: Nadia werd als kind verkracht door haar oom

ZO DOR ALS EEN WOESTIJN

Het beetje lust dat ik aanvankelijk nog gevoeld had, verdween helemaal toen ik moeder werd. Ik denk dat ik op dat moment mijn vrouw-zijn kwijtgeraakt ben. Ik voelde me niet langer begeerlijk. Sterker nog: ik was er niet meer mee bezig. Het hoefde niet meer voor mij. Jarenlang heb ik niet de minste zin in seks gehad. Ik was zo dor als een woestijn. Dat was moeilijk voor Sam. In een opwelling van frustratie zei hij me eens: ‘Niet dat ik het van plan ben, maar ik kan best begrijpen waarom sommige mannen vreemdgaan.’ Tegen mijn instinct in ben ik toen harder mijn best gaan doen. Ik nam zelfs af en toe het initiatief voor een vrijpartij, zonder dat ik er zelf ook maar een greintje zin in had. Ik begon er steeds meer van overtuigd te raken dat ik frigide was. Op zeldzame momenten voelde ik weleens een lichte prikkeling, maar dat stond los van Sam. Het gebeurde heel soms wanneer ik een opwindende scène in een boek las, of als er erotiek op de televisie te zien was.

Er gebeurt iets vreemds in je hoofd als je het idee begint te koesteren dat je frigide bent. Het lijkt alsof er een kastje dicht en op slot gaat. Het verlangen lijkt dood. Ik durfde er met niemand over te praten, want dan kreeg ik het gevoel dat ik Sam onrecht deed. Hij was immers een lieve, goede man. Maar ondanks alle liefde en goede bedoelingen is het toch misgelopen tussen ons.

VOOR HET EERST ECHTE PASSIE

En toen kwam Stefaan in mijn leven. Ik ontmoette hem op een feestje bij vrienden, en hij liet me meteen zonder veel omwegen merken dat hij me wilde. We werden in geen tijd smoorverliefd op elkaar en begonnen een passionele relatie. Ineens wist ik wat begeerte was. Het is goesting en honger in de ogen van de ander zien, wanneer je samen aan tafel zit. Het is de zindering voelen wanneer je over straat loopt en je arm raakt die van de ander. En omdat Stefaan me zo aantrekkelijk vond, me behandelde als dé vrouw, ging ik me vanzelf ook zo voelen. Voor het eerst durfde ik in al mijn naaktheid voor de spiegel gaan staan, mezelf aan te raken en te zeggen dat ik mijn borsten mooi vond. Alles was brandend nieuw voor mij.

Wanneer ik met Stefaan vrij, voel ik me heel mooi. Een koningin. Als ik naast hem wakker word en zijn arm voel, denk ik: ‘Ik wil, nu meteen!’ Dat verlangen voel ik sinds ik hem ken elke dag. Ik heb me afgevraagd waar die drive ineens vandaan komt, waarom ik dit nooit eerder gevoeld heb. Ik denk dat ik het dierlijke van seks gemist heb. Een mannelijke man die honger naar me heeft, die me dirigeert, die me helemaal krijgt waar hij me hebben wil. Die me overvalt wanneer ik me voor de spiegel sta op te maken om uit te gaan en zomaar mijn slip naar beneden trekt.

VOORAL JEZELF GRAAG ZIEN

Eén ding is wel gebleven: ik kom niet klaar tijdens het vrijen. Ik masturbeer soms, en dan gaat het razendsnel, omdat ik precies weet wat ik moet doen. Hij, als man die er eer in stelt een vrouw naar haar hoogtepunt te brengen, vindt dat jammer. Hij wil zo graag degene zijn die me laat klaarkomen. Ik vind het bedroevend dat het blijkbaar zo moet. Dat we de definitie van wat goede seks is, vernauwen tot ‘klaarkomen’. Die druk hangt me soms de keel uit. Raymond van het Groenewoud had het juist toen hij zong: ‘Ze komen zelden klaar, meneer.’ Ik denk dat we met veel meer zijn dan je op het eerste gezicht zou denken. Een seksuologe zei me ooit: ‘Ik zou ze de kost niet willen geven, de vrouwen die hun orgasme geregeld faken.’ Wel, dat is nu iets wat ik absoluut niet wil doen. Want als ik doe alsof, dan ontneem ik ons de kans om verder op ontdekking te gaan, om nieuwe dingen uit te proberen.

Ben ik minder ‘geheald’ omdat ik niet klaarkom tijdens het vrijen zelf? Ik vind van niet. Iedereen is anders, laten we dat nu maar gewoon aanvaarden. Dé openbaring voor mij was de terugkeer van de begeerte. Het besef dat mijn libido, in tegenstelling tot wat ik jaren gedacht heb, springlevend is. En dat heeft alles te maken met jezelf graag zien. We hoeven ons niets te laten voorschrijven. Laten we de manier waarop we seks beleven vooral niet beladen met schuldgevoelens. Daarvoor is het veel te lekker.”

Lees hier hoe Cathy verliefd werd op de man van haar beste vriendin.

Lees meer sterke verhalen:

Beeld: GettyImages