Getuigenis: Wouter hoopt met zijn verhaal aseksualiteit in de aandacht te brengen
1 op de 100 mensen is aseksueel. En toch is het een geaardheid die zelfs in de afkorting LGBTQ+ meestal in het plusteken verdwijnt. Hier schrijven we de A voluit, van ‘Alles over aseksualiteit’. Met zijn verhaal hoopt Wouter andere mensen sneller hun aseksualiteit te helpen ontdekken.
Ik wist al langer dat ik anders was dan anderen. Op school had ik nooit de behoefte om een relatie te hebben, terwijl ik vrienden en klasgenoten rondom mij koppels zag vormen. Wanneer het thema seks aan bod kwam, hield ik me meestal gewoon afzijdig op de achtergrond. Ik stelde me daar weinig tot geen vragen bij, tot ik vorig jaar voor de derde keer ooit gevoelens kreeg voor iemand en merkte dat ook nu de seksuele aantrekking uitbleef. Ik besloot erover te googelen en kwam net als Marleen uit op het forum van AVEN. Wat ik daar las, voelde echt als een aha-erlebnis: ik ben aseksueel.”
Ik heb ook behoeftes, alleen niet om het met iemand anders te doen
“Toch heb ik enige tijd nodig gehad om alles even te kunnen verwerken en accepteren. Het hielp me wel om mezelf beter te begrijpen, waardoor ik een vorm van opluchting ervoer. Ik vond het alleen jammer dat het achtentwintig jaar had moeten duren om dat over mezelf te weten te komen. Eén procent van de bevolking zou aseksueel zijn, maar toch is het een erg verborgen seksualiteit, waardoor mensen er simpelweg niets over leren kennen.”
“Ik ben mezelf nog volop aan het ontdekken, maar zou me momenteel ‘demiheteroromantisch aseksueel’ noemen. Dat wil zeggen dat ik mezelf na enige tijd wel romantisch aangetrokken kan voelen tot iemand, maar eigenlijk al een diepe connectie moet hebben vooraleer dat gebeurt. De eerste twee keren dat ik verliefd werd, was nadat ik al een vriendschap had opgebouwd, de laatste keer was op een collega waarmee ik late shifts draaide. Op vlak van seks is ook voor mezelf nog niet alles duidelijk. Ik heb nog nooit een relatie gehad, waardoor ik niet weet of ik misschien wel seksuele gevoelens kan ervaren, maar ik geloof eigenlijk van niet. Ik kreeg al meermaals de vraag of dat betekent dat ik dan ook niet masturbeer. Mensen denken vaak dat aseksualiteit betekent dat je ook geen libido hebt, maar dat klopt niet. Ik heb ook behoeftes, alleen niet om het met iemand anders te doen.”
“Een van de redenen waarom ik mijn verhaal wil doen, is om andere mensen het sneller over zichzelf te helpen ontdekken. Ik merk dat het voor mannen nog veel moeilijker is om ervoor uit te komen. Wij worden van nature uit als ‘de jager’ gezien en wanneer je die drang niet ervaart, lijk je geen volwaardige man te zijn. Wat natuurlijk onzin is: het is een geaardheid als een andere. Ik vind dan ook dat het thema meer aan bod zou moeten komen op school. We leren de jeugd over seks tussen man en vrouw, misschien ook over homoseksualiteit, maar er is nog zoveel meer te leren over seksualiteit.”
“Mocht ik een relatie hebben, lijkt het me gemakkelijk als ik iemand vind die ook aseksueel is, een gelijkgestemde. Tot nu toe waren het steeds vrouwen op wie ik een crush had, maar ik sta in theorie ook open voor een zuiver platonische relatie met een man. Dat zou dan eigenlijk een hele goede vriend zijn die net als een partner de persoon is voor wie je er altijd zult zijn en met wie je rekening houdt. Ik mis namelijk niet zozeer de affectie, maar meer om in de belangstelling te staan bij iemand.”
Lees ook:
- Liefhebben in tijden van Corona: hoe duurzaam is lockdownliefde?
- Seksuologe Chloé De Bie over de liefde: “We mogen niet te snel opgeven”
- Met deze 10 x slimme budgettips heb je elke maand geld over (in plaats van tekort)
Door: Jorik Leemans, foto’s: Diego Franssens.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier