Gezinnen & hun geld: Ruth en Boris verdienen als zelfstandigen €4.500

Ruth en Boris zijn allebei zelfstandig. Zij voelen de crisis vooral in de supermarkt: in tegenstelling tot het loon van werknemers is hun inkomen niet geïndexeerd. “Shoppen zonder nadenken: dat is er niet meer bij.”

 

Wie

  • Zij is fotografe, hij werkt als zelfstandige in de bouwsector.
  • Ze hebben een dochter, Polly.

In & uit

  • Netto-inkomen: +- 4.500 euro.
  • Hypothecaire lening: 650 euro.
  • Energie: 500 euro.
  • Boodschappen: 500 euro.
  • Internet en gsm: 150 euro.
  • Hobby’s: 250 euro (per jaar).

Tips

  • Door één grote kost uit te sparen (bijvoorbeeld een reis) kun je een heel jaar genieten van kleine dingen.
  • Ga zelf aan de slag met je stofzuiger in plaats van een poetshulp in te schakelen. Niet fijn, wel een mooie besparing.

 

Ruth: “Met twee zelfstandigen weten wij vooraf nooit precies hoeveel we die maand gaan verdienen. Om toch min of meer een idee te hebben, geven we onszelf een ‘loon’. De resterende inkomsten blijven op een zakelijke rekening staan, zodat we daar de kosten van kunnen betalen zoals belastingen, sociale bijdragen, de boekhouder, pensioensparen, en wat reserve voor vakantieperiodes of voor als we ziek zouden worden.”

‘Vroeger kochten we gewoon wat we lekker vonden, vandaag shoppen we veel bewuster’

“Van het loon dat we ons uitkeren, komen we meestal goed rond. We hebben het geluk dat onze hypothecaire lening meevalt. We kochten ons eerste huis 20 jaar geleden, nog voor de vastgoedprijzen zo explodeerden. Het klinkt vandaag bijna absurd, maar we betaalden toen 75.000 euro voor een instapklaar huis. We hebben dat verbouwd en nadien voor veel meer geld verkocht, waardoor we onze huidige woning konden kopen zonder een hoge lening aan te gaan. Dat maakt een verschil waar we elke maand blij om zijn, zeker nu het leven zo duur is geworden.”

Geen opslag

“Een grote kost voor ons is, zoals bij iedereen, het maandelijks voorschot voor energie. Toen we ons huis verbouwden, acht jaar geleden, leek het vanzelfsprekend om de verwarming op elektriciteit te vervangen door een op aardgas. Een foute keuze, beseffen we nu. Gelukkig hebben we er ook een pelletkachel bij. We hebben net geïnvesteerd in een groot pakket pellets. Ze zijn veel duurder geworden – vorig jaar betaalden we 250 euro, nu 650 voor dezelfde hoeveelheid – maar in principe hebben we genoeg voorraad voor twee winters, en dat geeft een gerust gevoel. Hoezeer de prijzen ook blijven stijgen, we gaan niet in de kou zitten.”

“Ook de supermarkt neemt een grote hap uit ons budget. Vroeger kochten we gewoon wat we lekker vonden, vandaag shoppen we veel bewuster. Uit noodzaak: de lonen van werknemers indexeren, bij zelfstandigen is dat niet het geval, terwijl onze winkelkar ook 12 procent duurder is dan vorig jaar. ‘Sla je prijzen op’, zeggen mensen soms, maar zo simpel is het helaas niet: Boris moet sowieso al meer rekenen, omdat de prijzen van de bouwmaterialen zo zijn gestegen. En ik ben afhankelijk van het tarief dat mijn opdrachtgevers bieden, en dat is in 99 procent van de gevallen nog precies hetzelfde als voor de crisis.”

Kleine gelukjes

Dure hobby’s heeft het gezin niet. “Onze dochter danst en speelt gitaar, maar dat valt best mee qua kosten. Boris en ik hebben geen vaste hobby’s, maar we zijn wel genieters. We gaan graag uit eten, en we trekken al eens een fles wijn open op een dinsdagavond. Dat is ons reisbudget, zeggen we al lachend. Sommige mensen gaan graag skiën of op zomervakantie, wij pakken liever het hele jaar door die ‘kleine gelukjes’ mee.”

“Een ander klein gelukje was, tot voor kort, onze poetsvrouw. Zij hielp met kuisen en met de strijk, maar ze is uitgevallen en voorlopig gaan we niemand anders aannemen. Toch eerst maar even afwachten wat de winter brengt…”

Deze getuigenis is anoniem, de echte namen zijn bekend bij de redactie.

Lees ook:

Door: Evelien Roels. Illustraties: Gorgeous Georges Studio.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

Gesponsorde content